Jump to content

znalac

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Što poduzeti, osim žalbe na rješenje o prijmu u službu, kada je natječaj za prijam u službu očito već raspisan za određenu osobu-takva informacija se dosta često lako dobije, a nekolicina osoba koja je učila za pisano testiranje i koja naravno nema nikakvu vezu za zapošljavanje, ne bude primljena u službu, već bude primljena osoba koja je najvjerovatnije pitanja za testiranje već imala kod sebe i koja ima dobru vezu. Kako do posla u ovoj državi doći na pošten način sukladno svojim kvalifikacijama i iskustvu? Vjerujem da nikome nije nepoznato zapošljavanje preko veze u tim tijelima i kako tome stati na kraj?
  2. Nisam siguran da li može, ali ako izadjete ranije, dobro naučite, jer se uvijek može naći neko pitanje koje nećete znati, a koje bi vam mogao postaviti samo da vas ruši ili ako ste toliko sigurni u svoje znanje, tražiti komisiju da prisustvuje ispitu, iako baš nisam siguran da je tako, jer da je ne bi prepisivali dansa na ispitu?
  3. Poštovani Dare, nije riječ o životu muškarca i žene,lijepim osmijesima i snalaženju u daljnjem životu, već o dobrobiti i potrebama djeteta propisanim Obiteljskim zakonom, što ste čini se u vašem postu zanemarili. A i kad smo kod snalaženja, zaista je upitno i diskutabilno tko se prije od bivših partnera snađe. Lijepi pozdrav uz opasku da bi tema trebala ostati u okvirima u kojima je i započeta.
  4. Svakome ocu koji smatra da je iznos alimentacije od 1.100,00 kn, puno i da je dovoljan za srednjoškolca predlažem da na 6 mjeseci preuzme kompletnu brigu o djetetu, a da majka plaća isto toliki iznos,a tek onda nakon toga neka kaže da je naznačeni iznos alimentacije dostatan. Smatram da netko tko se ne nalazi u konkretnoj situaciji i tko ne proba kako je to, ne može niti suditi o istome, kako narod kaže sit gladnom ne vjeruje.
  5. Molim, ako je moguće da mi se odgovori na pitanje: da li je za rad u trgovačkom društvu pravniku neophodno imati položen pravosudni ispit? Kakva su iskustva i da li je moguće raditi i bez položenoga ispita?
  6. Nasilje u obitelji bilo fizičko ili psihičko nije ugodno, niti ga treba žrtva podnositi, već isto treba sankcionirati I UTJECATI NA PREVENCIJU ISTOGA, u tome se slažem s vama. Odluku o razvodu donosite isključivo samo Vi, međutim obzirom na teoriju uzroka i posljedice, iako naravno ne opravdavam već osuđujem svako nasilje, mislim da se trebate zapitati odnosno otkriti pravi uzrok ponašanja vaše supruge, i to nakon toliko godina braka. Iz vašeg je teksta nejasno da li se oduvijek ovako ponaša ili samo zadnjih godinu dana. Ukoliko je to samo zadnjih godinu dana, jeste li sigurni da joj niste dali nekakav pa bilo to i samo mali povod za njenu sumnju ili ljubomoru? Čak i ako se dolučite rastati, vjerujem da bi za razrješenje vaših bračnih odnosa odnosno da ipak ostanete u dobrim odnosima bio potreban iskren otvoren razgovor sa vašom suprugom uz prisutnost stručne osobe ukoliko smatrate da je ista neophodna. SRETNO!
  7. Nije mi jasno, naveli ste da ste dobili izvanredni otkaz i to zbog smanjenja obima posla. Takva vrsta otkaza je ništava i takvu vrstu otkaza ne poznaje Zakon o radu. Zbog smanjenja obima posla se može dobiti samo redoviti-poslovno uvjetovani otkaz čl.113. ZOR-a. ČL.114. ZOR-a-izvanredni otkaz-ne predviđa smanjenje obima posla kao razlog za takav otkaz, niti se poslodavac takvim razlozima može pravdati za isti. U radnom sporu teret dokazivanja je na poslodavcu, a ne na radniku. Nikad dosad čuo za ovakvu vrstu otkaza i mislim da će se odluka o otkazu bez ikakvih problema pobiti na sudu. Smanjenje obima posla se prema zakonu ne može pripisivati radniku, u slučaju krivnje radnika daje se otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika (isto redoviti otkaz), što opet treba dokazati, a ne daje se poslovno uvjetovani otkaz jer kako mu samo ime kaže-otkaz uvjetovan je poslovnim razlozima, a ne krivnjom radnika, zato je i zakonom u slučaju takvog otkaza zabranjeno zapošljavanje drugog radnika na istom radnom mjestu. Mišljenja sam da će sud, a kako to proizlazi iz vaših postova zbog postupovnih nedostataka, odnosno donošenja odluke o otakzu ugovora o radu ne poštujući zakonske odredbe ZOR-a oglasiti nezakonitom, ne ulazeći pritom u razloge, jer je IZVANREDNI OTKAZ ZBOG SMANJENJA OBIMA POSLA NIŠTAV i ne poznaje ga naše pravo. Kašnjenje kojim se opravdava vaš poslodavac ne vidim kakve nema sa gospodarskim razlozima-smanjenjem obima posla, to je razlog za otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika. Ako je ugovor istekao, a tužba je podnesena po ZPP-u možete do zaključenja glavne rasprave precizirati tužbeni zahtjev zbog isplate zaostalih plaća. Očito je oslodavac iz neznanja donio takvu odluku, ne savjetujući se sa pravnikom.
  8. Ako je otkaz nezakonit i ako niste radili jer to niste mogli, ne vašom krivnjom,pa niste valjda na silu mogli dolaziti na posao, imate pravo na isplatu brutto plaća od dana nazakonitog otkaza do dana isteka ugovora o radu sa zakonskim zateznim kamatama, naravno ako ste pošivali rokove za zzp i tužbu. Predlažem pogledati sudsku praksu na tu temu i ZOR. prema mom iskustvu u sudstvu, 99% odluka u radnim sporovima se donosi u korist radnika. U ostalom dijelu se slažem sa marijetom. zato hrabro naprijed i sretno!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija