Jump to content

mariska

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Obzirom da se na letačko i kabinsko osoblje u RH primjenjuje Zakon o zračnom prometu kojim je radni tjedan ograničen na 60 sati (nepovoljnije od ZOR-a), a ne postoji dnevno ograničenje dužnosti, dešava se da radni dan traje i preko 26 sati. Tumačenje poslodavca je da, pošto nema drugačijeg ograničenja, jedna dužnost može trajati i 60 sati. Postoji li neki Zakon koji bi u ovom slučaju bio restriktivniji a mogao se primjenjivati na letačko i kabinsko osoblje, a ograničio dnevno trajanje dužnosti? Osim poslova na zrakoplovu, vezanih za sami let, postoje i duge obveze koje letačko i kabinsko osoblje može izvršavati; npr, nakon odrađenog leta od 13 sati, još nekoliko sati provesti na službenom putu, ili odraditi još i neko predavanje koje u ovom slučaju nema ograničenja trajanja. Kako bi se takvo radno vrijeme moglo regulirati, ako ono nije opisano u Zakonu o zračnom prometu? Poslodavac ne dozvoljava da se ograničenje na dnevnoj bazi unese u Kolektivni ugovor, jer bi ga to ograničavalo u njegovoj kreativnosti.
  2. Darovni ugovor je između dva brata, nije prijavljen na poreznoj upravi, nego je prije 13 godina ovjeren kod javnog bilježnika. Zaključujem iz vašeg odgovora da je ugovor trebalo prijaviti i u poreznoj upravi, što u ono vrijeme nismo znali. Prodajom stana (čiji nam je dio bio darovan), 2005. vjerojatno je i pokrenuto pitanje neplaćenog poreza, o čemu smo tek nedavno informirani od bivšeg susjeda koji je došao u posjed obavijesti čije je preuzimanje potpisao netko drugi. Moramo li sada platiti porez, obzirom da obavijest nismo službeno mi preuzeli? Postoji li kakav zakonski rok do kada nas se za to može teretiti?
  3. Poštovani, Došla mi je uplatnica za porez na darovanu nekretninu prije 13 godina. Nekretninu smo prodali prije 3 godine i novi je vlasnik podmirio i sve poreze preuzimanjem nekretnine. Što da radim po pitanju te uplatnice od porezne uprave? Trebam li se uopće žaliti, obzirom da nekretnina nije više u mojem vlasništvu? Inače je uplatnicu preuzeo netko na staroj adresi i slučajno smo došli do nje, a rok za žalbu ističe za par dana. Molim ako tko ima odgovor ili savjet. Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija