Jump to content

LeaNegro

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je LeaNegro objavio

  1. Jučer smo suprug, moje dijete i ja bili izloženi verbalnom i fizičkom napadu susjede (27 godina) koja stanuje kat ispod nas. Očito se radi o psihički nestabilnoj osobi. Policija se odazvala na moju prijavu i izvršila očevid. U zapisnik je ušlo i da je prilikom tog napada moj suprug ozlijedio prst, no danas je na Traumi potvrđen prelom. Nismo tipovi koje se vole tužakati, no molim savjet koja su nam prava i kome se možemo obratiti za pravnu pomoć i eventualnu odštetu.
  2. Jučer smo suprug, moje dijete i ja bili izloženi verbalnom i fizičkom napadu susjede (27 godina)koja stanuje kat ispod nas. Očito se radi o psihički nestabilnoj osobi. Policija se odazvala na moju prijavu i izvršila očevid. U zapisnik je ušlo i da je prilikom tog napada moj suprug ozlijedio prst, no danas je na Traumi potvrđen prelom. Iako nismo tipovi koje se vole tužakati, voljela bih znati koja su nam prava i kome se možemo obratiti za pravnu pomoć i eventualnu odštetu.
  3. Pasivna kuća sama po sebi kao što si rekao, kao projekt ne bi trebala biti puno skuplja, ali osim 20cm TI to obično povlači za sobom i želje i željice investitora. Slažem se da pošteni izvođači koji znaju svoj posaso ne bi trebali izvedbeni, no često uz detaljni izvedbeni traže još i detalje skoro u 1:1.
  4. 1. Za početak termin "obiteljska" Zakon o PU i gradnji ni GUP Zagreba ne spominju. Možda za Duboravčko područje PP ima tu terminologiju. Nisam dolje ništa radila. 2. Činjenica je da su kriteriji nešto blaži u kategoriji do 400m2. 3. Za gradnju je zakonski propisana nužnost glavnog projekta, ali izvođači vrlo često zahtjevaju izvedbeni. 4. Idejni projekt je nekoć prikazivao samo gabarite i lokaciju. No sada traže idejne projekte statike, elektro ViK...kao glavni u malom. 5. Termin višestambena se odnosi na broj stambenih jedinica, a ne na kvadraturu. 6. Cijena koju sam navela je onu koju sam naplatila, a ne platila i u prosjeku je iznosila 12 €/m2. Ali kad netko traži "pasivnu" ili pamentnu kuću sigurno da je cijena veća. Isto tako kod neke socijalne gradnje cijena je 10 i manje. S obzirom da je građevina ternutno "u banani", realno je očekivati pad cijena. 7. Komora ne daje najniže cijene i vrlo često zbog komorinih cijena nismo bili konkurentni.
  5. Ne znam da li je još aktualno, no evo otprilike odgovora. Za kuću od 200m2 potreban je idejni projekt, koji se sastoji od arhitektonskog dijela, projekta elektroinstalacija, projekta vodovoda i kanalizacije i strojarstkog dijela ako je predviđeno centralno grijanje. Na taj idejni projekt se izdaje Rješenje o uvjetima gradnje što je pandan nekadašnjoj Građevinskoj dozvoli. Kada to rješenje postane pravomoćno (nitko se nije žalio) možete pristupiti gradnji, no za gradnju vam trebaju izvedbeni projekti. Cijena idejnog projekta iznosi od 10-15 eura/m2 ovisno o zahtjevima investitora, lokaciji, razvikanosti projektanta i cijeniku komore. No izvedbeni projekti su nova priča i oni su 6-8 eura/m2. Za dobivanje dozvole morate imati čiste vlasničke papire. A za izradu idejnog projekta potreban vam je katastarska situacija i posebna geodetka podloga. Što se tiče veličine stambenih jedinica, one nisu ograničene. Možete imati obiteljsku kuću od 600m2 (ako parametri parcele to dozvoljavaju), a isto tako možete i imati 5 stambenih jedinica od ukupno 200m2. No treba paziti da za svaku stambenu jedinicu treba osigurati 1-2 parkirno mjesto (ovisno o zoni u kojoj se gradi) pa i to treba uzeti u obzir.
  6. Hvala na odgovoru. Mislim da nema namjeru plačati nikakvu najamninu. Da li u tom slučaju zovemo policiju ili podnosimo samo tužbu. Ako je tužba u pitanju, kome se podnosi?
  7. Molim za savjet! Nakon ostavinske rasprave moji rođaci i ja postali smo vlasnici svaki po 1/3 stana. Usmenim dogovorom prihvatili smo ponudu jednog bratića da od nas otkupi naše dijelove. Trenutno su kod njega ključevi tog stana. Koje je naše pravo ako se on useli bez naše suglasnosti i prije nego nas isplati, što može potrajati još par godina? Unaprijed hvala
  8. Hvala na brzom odgovoru, ali nisam baš sve shvatila. Naime, stan je prazan već 2 godine nakon što je otpečaćen. Mi smo ga nalijedili, ne kupili. Prema poreznom rješenju procijenjen je na 1300 eura, a mi ćemo ga vjerojatno prodavati po 1000 eura. Da li je odgovor još uvijek ne? Unaprijed hvala!
  9. Naslijedili smo 1/3 stana od ujaka. Ostavinska rasprava okončana je prije 2 godine. Pošto nismo bili prvi naslijedni red sa pokojnikom, platiti ćemo porez u iznosu 5%. Rođak, vlasnik također 1/3 stana želi od nas otkupiti naš dio. Imam neprovjerenu informaciju da se prilikom prodaje nekretnine unutar 3 godine od stjecanja vlasništva, ponovo plaća porez. Da li je to točno?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija