Jump to content

paveli

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Da, svakako ću se morati posavjetovati s odvjetnikom. Sto vise o cijeloj stvari razmisljam, to mi vise pitanja pada na um, iako s pravom kao strukom nemam nikakve veze. Pretpostavljam da je rjesenje o promjeni oznake katastarske cestice poslano na adresu na kojoj smo stanovali tijekom mog djetinjstva ili ga je moja majka po primitku zanemarila. Svakako, katastarska potvrda o cestici navodi da je prijavnim listom tim i tim, od tada i tada ona promijenila oznaku i iz cest. zem. presla u cest. zgr. Takodjer, i na najnovijim vlasnickim listovima stoji napomena o istom prijavnom listu (koji podrazumijeva navedenu promjenu)te nacrtu kuce, a na temelju cega su kuća i dvor upisani u zemljišne knjige. Tu su jos i potvrde građevinske inspekcije i izvadci iz katastarskih planova. Svakako, letimicnim pregledom dokumenata se jasno uocava sto je na stvari. Ponadao sam se da ce izmjena biti moguca bez vece gungule, ali dobro - sto je, tu je. Vama gospodo Veterani jos jednom iskreno zahvaljujem na iskazanom interesu i savjetima te se nadam da je ova nasa prepiska jos nekome pomogla.
  2. Zahvaljujem na brzom odgovoru. Zanima me da li taj postupak oko ispravka - dopune tj. nakandno utvrđene imovine podrazumijeva i ponovno pokretanje ostavinske rasprave na koju bi se trebale pozvati i sestre pokojnog supruga moje majke (koji mene nije posvojio, iako smo cijeli moj zivot stanovali u istoj zajednci). Drugim rijecima mogu li one sad naknadno, iako su svojedobno izjavile da nemaju nikakvih zahtjeva spram ostavine i da ne osporavaju oporuku, zatraziti svoj dio i dobiti ga. Isticem da su pokojnici u cijelosti doticnu imovinu stekli u braku te me zanima da li, barem teoretski, postoji mogucnost, obzirom da smo majka i ja naslijedili poništenu česticu (nepostojeću), da pokojnikove sestre sad dobiju novoutvrđenu česticu čak i u cijelosti. Unaprijed zahvaljujem na potencijalnom odgovoru
  3. Iza pok. poočima koji nije imao svoje biološke djece svu njegovu imovinu nasljeđuje temeljem oporuke tj. Rješ. o nasljeđivanju iz 1999., a uz pristanak njegovih sestara, njegova supruga tj. moja majka koja se nije uknjižila kao vlasnik, a čiji sam nasljednik Rješenjem iz 2008. ja. Među naslijeđenom imovinom su i dvije zem. čestice, od kojih se jedna vodila kao čest. zem. s kućom u izgradnji i koja je problematična jer je uoči ostavinske rasprave iz 1999. ista poništena i prešla u čest. zgr. s drugačijom brojčanom oznakom, a što sam saznao tek pri pokušaju uknjižbe vlasništva. Meni se odbija uknjižba samo te čestice uz obrazloženje da je poništena, a bez sugestije o tome što da poduzmem. Napominjem da sam sa zahtjevom za uknjižbu istupio 9 godina nakon smrti poočima tj. 1 god, nakon smrti majke, ali ipak prije nego li je sud po službenoj dužnosti krenuo postupati po Rješenju iz 1999. Tom je prilikom sud odbio uknjižbu vlasništva na moju majku uz obrazloženje da je «pregledom zemljišnoknjižnog stana utvrđeno da je već provedeno» što je točno samo po pitanju jedne čestice jer je ovoj dvojbenoj vlasnik još pokojni poočim. Napominjem da posjedujem katastarske potvrde o čestici iz kojih se vidi da je riječ zapravo o istom zemljištu i da je ono što se nekad smatralo kućom u izgradnji sad zgrada upisana bez uporabne dozvole, također posjedujem i stare vlasničke listove te potvrdu građevinske inspekcije na kojoj se navode obje oznake čestice. Molim Vas, što mi je činiti? Postoji li bezbolna mogućnost izmjene tj. dopune rješenja o nasljeđivanju?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija