Jump to content

soka12

Korisnik
  • Broj objava

    18
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Dobili smo opomenu pred tužbu zbog neplaćanja opomena koje smo dobili zbog kašnjenja u plaćanju računa za komunalije u iznosu od 210,00 kn. Navedeno je da nismo platili 7 puta po 30,00 kn troškove opomena. Zanima me da li postoji zakonska obveza kojom smo obavezni podmiriti ovu svotu. Napominjem da su svi računi do sada plaćeni. Hvala na odgovoru!
  2. soka12

    garaža

    Smrću oca naslijedio sam stan uz koji se nalaži garaža (izgrađena bez dozvole, na gradskom zemljištu kao i ostale kraj nje), a koja nije spomenuta na ostavinskoj raspravi. Za garaže nitko od stanara nema nikakav dokument, niti su iste igdje uknjižene. Namjeravao sam garažu prodati, pa me zanima na koji način to učiniti?
  3. Nasljedio sam malu vikendicu u vikendaškom naselju,koja nije uknjižena ni katastarski, ni gruntovno (kao i svi objekti koji su u tom naselju izgrađeni). Zemljište na kojoj je moj otac gradio ovaj objekt kupljeno je 1976. god (posjedujem kupoprodajni ugovor), a objekt izgrađen godinu kasnije. Nema priključka na komunalije. Iako objekt nije uveden ni gruntovno, ni katastarski, moj je pokojni otac za isti plaćao porez na kuće za odmor općini u kojoj se objekt nalazi. Zanima me da li postoji način da se sada vikendica uknjiži i kako, te koliko bi sve to koštalo? Naime, ne bih ju želio prodati, no s obzirom na moje sadašnje financijsko stanje, ukoliko me slijede veliki troškovi oko uknjižbe istog, mislim da ću biti primoran.
  4. Poštovani, Pišem u ime moje sestre koja se nalazi u blago rečeno čudnoj situaciji. Naime, već ima dvije godine kako njen suprug ne živi s njom, u kući koju su zajedno gradili, ali je građena na zemljištu koje glasi na našu majku. Nisu se sudski rastali, on nije nikada iznio svoje stvari iz kuće.S njom uopće ne komunicira i jednostavno je nemoguće s njim i kontaktirati, jer to ne želi, osim u pijanom stanju, kada je verbalno napada.U posljednjih godinu dana dva-tri puta mjesečno u sred noći (2 ili 3 sata ujutro) lupa na vrata vidno alkoholiziran, ona ga pušta u kuću (strah ju je od njega), on odlazi u sobu (u kojoj ona ne spava), te prespava do jutra i onda ode. I nema ga sljedećih dva, tri tjedna ili i mjesec dana, kada ponovno bane u bilo koje doba noći. Dolazi joj na posao, prijeti (ali uvijek u 4 oka), naziva je pogrdnim imenima... Što može učiniti, s obzirom da su tehnički još uvijek u braku? Hvala na odgovoru!
  5. Što učiniti da bi se "smirilo" pomahnitalog susjeda, a izbjeglo spuštanje na njegov "nivo" komuniciranja? Naime, radi se o osobi koja već godinama verbalno i postupcima maltretira većinu susjeda (pogrdne riječi, bušenje guma na automobilima, sitne i krupnije krađe (drva, plinske boce...), ali sve to čini u vrijeme kada nema svjedoka, npr. susjedi priđe i šapne na uho:"ja ću tebe riješit', nećeš ti više ovuda hodati..." i sl. Svi susjedi su upoznati sa situacijom, ali zbog straha od "luđaka" ne žele ništa poduzeti. Na njih nekoliko koji su mu se usudili suprotstaviti (bez vrijeđanja, čak i bez podizanja tona) zvao je policiju. Te su prijave naravno odbačene kao neosnovane, no on i dalje "operira" na isti način. Teško je ići privatnom tužbom, jer zapravo nema konkretnih dokaza. Što učiniti? Bojim se da nekim ljudima ne istekne strpljenje i ne uzmu stvar u svoje ruke... Hvala na odgovoru!
  6. Hvala na odgovoru! Možete mi još samo reći, pošto se radi o mlađoj osobi (20 godina) ide li sud tada (koliko vam je u praksi poznato)na oduzimanje poslovne sposobnosti u potpunosti ili njeno ograničavanje (samo za liječenje) ili to sve ovisi o rezultatima psihijatrijskog vještačenja? Osoba je u međuvremenu već hospitalizirana (u općoj bolnici), ali joj se predlaže uz zatvoreno liječenje i druga alternativa, svakodnevni dolazak u dnevnu bolnicu i ostajanje tamo od 8 do 14 sati, a nakon toga odlazak kući. Može li se i ovaj drugi način (dnevna bolnica) smatrati liječenjem u istom smislu kao i liječenje zatvorenog tipa? I još vas molim, ako možete da mi odgovorite, da li vam je u našoj praksi poznat ijedan slučaj osobe kojoj je poslovna sposobnost oduzeta i kasnije vraćena?
  7. Što se može učiniti da se pomogne očito duševno bolesnoj osobi (iako se granični poremećaj ličnosti kod nas izgleda ne tretira kao duševna bolest, on to jest), ovisniku o alkoholu (što obavezno ide uz poremećaj ličnosti) koji opetovano čini kaznena i prekršajna djela, ali izričito i samo pod utjecajem alkohola? Ambulantno se liječi od alkoholizma, ali očito ovakav tip liječenja ne daje rezultate. Može li se preduhitriti oduzimanje poslovne sposobnosti i prisilna hospitalizacija ukoliko se osoba sama dobrovoljno javi na psihijatrijsko liječenje? Ukoliko sud da prijedlog o oduzimanju poslovne sposobnosti da li će se u ovakvom slučaju raditi o potpunom oduzimanju ili djelomičnom? Napominjem da osoba kada nije pod utjecajem alkohola prilično normalno funkcionira i ne radi nikakve izgrede. Hvala na odgovoru!
  8. Interesira me da li je skrbnik kojeg imenuje sud u slučaju oduzimanja poslovne sposobnosti (potpune ili djelomične) kazneno, odnosno prekršajno odgovoran za eventualna krivična ili prekršajna djela koja bi mogao počiniti njegov štićenik? Da li je dužan podmiriti eventualno nastalu materijalnu štetu koju je njegov štićenik prouzročio trećim osobama?
  9. Molim Vas da mi odgovorite da li je moguće i na koji način dobiti besplatnu pravnu pomoć, odnosno odvjetnika koji bi zastupao osobu optuženu za kaz. djelo iz čl.99, st.1. Prema informacijama koje imam čl.66 Zakona o kaznenom postupku predviđa mogućnost da te osobe dobiju besplatnu pravnu pomoć, ako im imovinsko stanje ne dozvoljava angažiranje odvjetnika, što je ovdje slučaj. Nadalje, radi se o mladoj osobi s psihičkim smetnjama, te joj je i na taj način otežana obrana, ali se osoba smatra poslovno sposobnom. Pitali smo na Županiji, uputili su nas na Sud, gdje nam je rečeno da takva mogućnost ne postoji. Možete li mi reći da li ipak postoji mogućnost da se u ovom slučaju osobi dodijeli odvjetnik po službenoj dužnosti i što i kada poduzeti.... Molim Vas što detaljniji odgovor!
  10. soka12

    Ubrojivost

    U jednom stranom medicinskom časopisu pročitala sam da je dijagnoza poremećaja ličnosti (konkretno F.60.3-emocionalno nestabilni poremećaj ličnosti) u kombinaciji s konzumiranjem alkohola=potpuna neubrojivost. Kod poremećaja ličnosti razvijena je velika sklonost prema devijantnom ponašanju i ovisnostima koja proizlazi iz same bolesti. Kako naš zakon tretira prekršitelje s ovom dijagnozom u kombinaciji s alkoholnom ovisnošću? Može li to biti olakotna okolnost na sudu?
  11. Puno Vam hvala! Uz rizik da budem dosadna, molila bih Vas još samo da mi kažete što mogu poduzeti ukoliko se on ne bude iselio iz kuće (što sam sigurna da će se dogoditi)?
  12. Hvala na odgovoru! Zanima me još samo mogu li kroz cijeli postupak proći bez odvjetnika i koliko me sve to (okvirno) može koštati?
  13. Trenutno sam u prilično lošoj financijskoj situaciji, a čeka me rastava braka i naravno nakon toga podjela imovine, pa me zanima što mogu očekivati i koliko bi me to moglo okvirno koštati, pošto sam ja ta koja će podnijeti zahtjev za rastavu braka. Naime, suprug i ja smo zajednički gradili kuću koja se nalazi na zemljištu mog oca koji i sada zajedno samnom u njoj živi. Suprug ne živi više s nama, no stvari je ostavio u kući i navraća kad god se njemu prohtije u bilo koje doba dana ili noći, no već godinu dana ne spavamo zajedno, čak ni ne govorimo jedno s drugim. Nakon što je kuća "stavljena pod krov", moj je suprug prestao ulagati u nju, te zadnjih 10 godina isključivo ja plaćam režije, nabavljam hranu, odjeću, brinem se za ogrijev i sve ostalo. On ne sudjeluje nikako iako ima mogućnosti. Zapustio je sve obveze prema obitelji i iako je živjeo s nama (tada je i naša sada udana kćer živjela sa nama)nije ni na koji način sudjelovao u obiteljskom životu. Sada sam se odlučila pokrenuti rastavu braka, pa me zanima što mogu očekivati? Gruntovno je vlasnik zemljišta moj otac, dok kuća nije zavedena (osim stare kuće koja je stajala na tom mjestu), kuću smo gradili zajednički suprug i ja do "stavljanja pod krov" kada je svaka njegova participacija u troškovima i zajedničkom životu prestala (jednostavno je bio kao gost, došao kad je htio, pojeo, okupao se, legao i to je bilo sve). Što me čeka kod podjele imovine? Hoću li morati uzeti advokata (sa suprugom se ne mogu oko ničega dogovoriti, odbija bilo kakav razgovor)? Koliko bi me okvirno takva parnica mogla koštati? Napominjem da suprug ima vlastito poduzeće, ja obrt (u propadanju), a zajednička imovina je sporna kuća vrijednosti od cca. 40.000,00 €, te vikendica građena u braku na zemlji suprugovog oca, vrijednosti ne više od 5.000,00 €. Molim Vas odgovor! Unaprijed zahvaljujem!
  14. Koji su uslovi da bi se ostvarilo pravo na besplatnog odvjetnika? Osoba je bez imovine, bez ikakvih primanja. Koja je procedura i koliko traje? Hvala na odgovoru!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija