Jump to content

jasmini

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Imam 63 godine. Radim kao poslovna tajnica s visokom stručnom spremom. Mojem neposrednom rukovoditelju ističe mandat i birat će se novi. Mene zanima može li me novi rukovodittelj smijeniti s radnog mjesta (jer dovodi svoju tajnicu) i rasporediti na neko drugo radno mjesto s nižom stručnom spremom kao i time umanjiti osobni dohodak. Nekad je bilo da je radnik pred mirovinom zaštićen zakonom od promjena.
  2. nakon razvoda potpisala sam ugovor u kojem je navedena dioba zajednička bračne stečevine s klauzulom da nemam više nikakvih daljnjih potraživanja. Mogu li sada (nakon 7 godina) nešto poduzeti jer u tu zajedničku stečevinu nisu bile uključene dionice, suprugova ušteđevina kao niti moj udio u obnovi njegovih naslijeđenih nekretnina (naslijeđeno tijekom braka u ruševnom stanju). Mogu li tražiti poništenje ugovor na temelju netočnih i prešućenih podataka?
  3. ako znate nekog tko se bavi obiteljskim pravom i nije jako skup. treba mi savjet.
  4. molim pomoć. iza smrti moje majke želim se odreći dijela ostavine u korist brata koji je strani državljanin. javni bilježnik mi je rekao da treba napisati nasljedničku izjavu u kojoj iznosi da se prihvaća svoje dijela ostavine kao i onog kojega se ja odričem u njegovu korist. u toj izjavi treba također napisati i da se odriče prava na žalbu. ljubazno molim ako mi netko može napisati kako bi trebao glasiti tekst te izjave, jer moj brat to treba napisati na hrvatskom te prevesti na njemački i ovjeriti kod svopg bilježnika kako bi mogao dobiti nasljedstvo. zahvaljujem unaprijed
  5. prije nepunih 5 godina kupila sam svoju prvu nekretninu i oslobođena sam plaćanja poreza. sad bih tu nekretninu prodala (ne kupujem niošta drugo), ali ne znam moram li platiti porez obzirom da nije prošlo pet godina od kupnje.
  6. - legal proceedings - extra-judiciary procedure - civil procedure
  7. kupila sam prvu nekretninu prije nepunih 5 godina, koju sada prodajem. obzirom da je bila prva nekretnina nisam trebala platiti porez. molim ako mi netko može odgovoriti hoću li morati platiti porez ako sad tu nwekretninu prodam i koliki bi bio (nekretninu sam platila 40000 Eur). zahvaljujem unaprijed.
  8. sljedeće godine navršavam 35 g radnog staža i 61 godinu starosti. iz osobnih razloga ne želim ići u mirovinu prije navršenih 65 godina starosti. može li me poslodavac prisiliti da odem u mirovinu ranije? ako može kako se mogu zaštititi. zahvaljujem
  9. moj poslodavac novom sistematizacijom ukida moje radno mjesto na koje sam došla raditi prije 15 godina (poslovna tajnica koje je imalo i svoj koeficijent, imam VSS). pitanje: jesam li zaštićena (po pitanju koeficijenta) ako me stavi na niže radno mjesto koje nosi niži koeficijent?
  10. imam navršenih 60 godina starosti i 34 godina staža. moje radno mjesto ima koeficijent, recimo 1,62. meni je kad sam došla raditi dodijeljen koeficijent 1,85 zbog stručne spreme. zbog recesije i kontrole u firmi poslodavac se sprema sniziti mi koeficijent na onaj koji nosi moje radno mjesto. jesam li na neki način zaštićena i, ako se to dogodi imam li pravo žalbe.
  11. moja kćer je pri kraju specijalizacije. u ožujku treba izaći na specijalistički ispit. problem. trudna je i treba roditi u srpnju. uobičajeno je da kad položi specijalistički ispit ustanova u kojoj radi traži od dotičnog Ministarstva suglasnost za zapošljavanje na neodređeno vrijeme. u međuvremenu ugovor o radu produžava joj se na mjesečnoj osnovi (tj. svaki mjesec joj se ponovno piše novi ugovor na 1 mjesec sve do dobivanja suglasnosti). obzirom da joj je termin poroda oko 15. srpnja trebala bi na porodiljski dopust otići 1. lipnja. znači radila bi 2,5 mjeseca do odlaska na dopust.pitanje: što se događa ako do odlaska na porodiljni ustanova ne dobije suglasnost od Ministarstva, a moja kćer je pod ugovorom na određeno vrijeme. prijeti li joj otkaz? Je li bolje da ona ne izađe na ispit nego ode na očuvanje trudnoće i na taj način prolongira izlazak na ispit i posljedično zapošljavanje na neodređeno vrijeme. zahvaljujem na odgovoru
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija