Jump to content

adrijana

Korisnik
  • Broj objava

    16
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala lijepa na odgovoru.
  2. Poštovani Molila bih za savjet u vezi dobivanja uporabne dozvole za kuću. Radi se o slijedećem : Ovlaštena tvrtka za obavljanje nadzora izdala nam je IZVJEŠĆE NADZORNOG INŽENJERA O IZVEDBI GRAĐEVINE. Da sada ne pišem sav sadržaj zaključak je (napisano je slijedeće): "ZAKLJUČAK Radovi na predmetnoj građevini izvedeni su sukladno idejnom projektu,rješenju o uvjetima građenja,Glavnom projektu i kompletnoj dokumentaciji. Prema rezultatima tekućih i kontrolnih ispitivanja i dokazanom kvalitetom ugrađenih materijala,potvrđena je i dokazana pouzdanost,stabilnost i kvaliteta izvedene građevine." Odnjeli smo to nadležnom tijelu,gdje nam je g.službenik rekao da bi tu trebala biti i rečenica "zgrada je spremna za uporabu " i da nam bez toga dokument nije važeći. Od kupnje zemljišta do ovog dokumenta prošli smo trnje i kamenje,platili novaca i novaca na sve moguće dokumente i namete,prošli kilometre i kilometre od jednog ureda do drugog,naime radi se o maloj obiteljskoj kući,a sada proizlazi da smo zbog jedne rečenice odbijeni i ne možemo se upisati u katastar i dođe nam da zaplačemo i kažemo k vrag... sve,bolje da smo kao i velika većina ljudi napravili sve ilegalno jer njih se (još uvijek za ništa ne kažnjava ). Oni koji grade nešto svoje znaju najbolje o čemu sada pričam,dok će možda Vama ostalima ovo samo biti-pa što ne odu i ne isprave dokument.Stvar je u principu. Da li mi netko zna reći da li je ta REČENICA nužno neophodna za valjanost dokumenta ? HVALA
  3. Lijepo bih molila sve koji imaju kakav savjet da ga napišu, jer ne znam što da radim. Naime radi se o tome da imam građevinsko zemljište i kuću u gradnji. Do nje vodi zemljani put.Budući da sam prije 2 god.platila komunalnu naknadu za uređenje ulice tražila sam da mi nasipaju mljeveni asfalt ili bilo što drugo budući da se preko zimskih mjeseci zadržavala voda i pristup kući nije bio moguć. Na jesen su iskopali put i nasipali debeli šljunak,no očigledno to nisu napravili kako treba jer 1.put kad smo autom išli preko njega propali smo i trebali su nas izvlačiti.Kasnije je i susjed ostao zaglavljen. Žalili smo se komunalnom redaru iz općine i rekli u čemu je stvar i da nam je sada onemogućen dolazak autom do kuće, no međutim ništa. Budući da na proljeće nastavljamo gradnju kuće, kupili smo već neki građevinski materijal, no on stoji na skladištu jer se do kuće ne može.No i tamo ne može stojati dovijeka. Još ističem da auto ostavljamo 100 m dalje i do kuće idemo pješice. Znači ukratko, imali smo zemljani put koji je bio prohodan samo tijekom proljeća i ljeta a sada imamo put od šljunka koji nam je potpuno onemogućio pristup kući sa vozilom. A građ.materijal mi stoji na skladištu i pitanje je hoću li ga i kako dovesti do kuće,odnosno hoću li morati odgoditi samu gradnju jer općina ne poduzima ništa. Unaprijed hvala svima kojima se dalo ovo dugačko pismo čitati.
  4. citat g.Felixxa : "Porez po starom zakonu je obračunat po stopi od 1,5% ( navedeno je 5%, ali se procjenjena vrijednost zemljišta umanjivala za 70%, pa ispadne 1,5%). Sada je stopa od 1 - 50 % na procjenjenu vrijednost, pa ne bi bilo pametno 'čačkat mečku' ako niste potpuno sigurni u povoljan ishod. Ako se gradi stambeni objekat do 400 m2 BRP ( u zoni prostornim planom određenoj za gradnju ) naknada se ne plaća." G.Felixx, nije mi jasno kakav porez ? Ako ste mislili na Porez na promet nekretnina-njega sam platila već odavno. Ovdje se radi o prenamjeni poljoprivrednog zemljišta po konačnosti građevinske dozvole,koji je prihod moje općine. Kod mene se ne uzima u obzir kvadratura stambenog objekta (manji od 400 kvadratnih metara)već površina zemljišta (631 kvadratni metar). citat g.Mike06 "Tako da vam ne ulijevam neku lažnu nadu u Pravnu državu." Da,gospodine jesam mlada generacija, i nažalost, mislim da ste posve u pravu-nažalost. Zločesto je to što građani sve moraju platiti u propisanim -kratkim rokovima-a kad mi zauzvrat tražimo od države ono što nam je dužna dati-čekamo i čekamo..molimo i zovemo..vučemo veze... ZAŠTO ? Da netko samo obavi posao za koji je uredno i s obzirom na situaciju dobro plaćen.
  5. Dobila sam Rješenje kojim se određuje visina naknade za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta. U rješenju je korišten Zakon o poljoprivrednom zemljištu 66/01. Mene zanima slijedeće: -čl.21. zakona kaže da nadležno tijelo koje je donijelo akt na temelju kojeg se može graditi građevina dužno je najkasnije u roku od 8 dana od dana konačnosti -taj akt dostaviti nadležnom tijelu radi donošenja rješenja- u mom slučaju im je trebalo-18 dana -čl.21.-Rješenje o visini naknade za prenamjenu zemljišta donosi se najkasnije u roku od 60 dana od dana konačnosti skta na temelju kojeg se može graditi-u mom slučaju-510 dana. Na temelju te dugotrajnosti postupka visina naknade je utvrđena daleko više nego što bi bila da je sve to išlo po zakonu. Da li mogu tražiti da mi ponište rješenje, ili što drugo jer sam zbog njihove sporosti financijski oštećena ?
  6. Ma, slažem se, i prežalosno je to. Ne samo što sam sama kažnjena financijski-dobila sam otkaz kao trudnica, već me sada i općina kažnjava što si nisam odmah nakon rodiljnog dopusta našla novi posao-te me zakida za sufinanciranje dječjeg vrtića. Pa,zabogu na Zavodu za zapošljavanje sam kao aktivni tražitelj posla! Zar moje dijete mora biti doma i nemati pravo na vrtić samo zato što sam ja nezaposlena i nemam 2000 kn za državni dječji vrtić?
  7. Lijepo molim za savjet, Moja obitelj živi u zagrebačkoj županiji i sretni smo što smu uspjeli dobiti vrtić u Zagrebu budući da je kod nas samo jedan privatni s malim brojem mjesta. U vrtiću su nam rekli da ukoliko naša općina ne sufinancira vrtić moramo platiti punu cijenu 2000kn. Otišla sam u općinu gdje su mi rekli da općina daje 1000 kn AKO su oba roditelja zaposlena.Ja nisam zaposlena,iako sam uredno prijavljena na zavodu za zapošljavanje. Da li općina može donjeti takvu odluku gdje zapravo diskriminira mene kao roditelja koji nema posao?
  8. adrijana

    rok

    Hvala,ovo je zaista korisno znati, samo bih Vas još molila koji zakon, propis ili što drugo propisuje te rokove ?
  9. adrijana

    rok

    Gradim kuću i stigla mi je uplatnica od općine za komunalni doprinos.Rok za uplatu je 8 dana i to sam uredno podmirila.Do moje buduće kuće je makadan i budući da sam platila k.doprinos želim da mi omoguće kakav takav-ne mora biti asfaltiran,ali barem bolji put od ove prašine i zemlje. U rješenju o k.doprinosu piše: "Ako općina ne izgradi objekte i uređaje komunalne infrastrukture prema Programu izgradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture u odnosu na izgrađenost objekata i uređaja komunalne infrastrukture i ostvareni priliv sredstava,vratit će se obvezniku plaćeni doprinos uz pripadajuDa li u cijeloj ovoj zavrzlami zapravo piše da ako ima novaca gradit će se-ako nema neće,moj rok za uplatu je 8 dana, koliki je njihov za izgradnju? Ma, što su oni ovim rečenicama zapravo rekli? ću zakonsku kamatu od dana uplate pojedinog obroka pa do isplate."
  10. Hvala na savjetu,još me zanima ovo o mogućim sudskim troškovima. Gdje mogu vidjeti kolki je njihov iznos ?
  11. Namjeravam napisati prigovor prema obveznom prekšajnom nalogu.U uputi o pravnom lijeku piše : "Protiv ovog naloga okrivljenik, branitelj i osobe iz čl.192. stavka 2.Prekršajnog zakona imaju pravo prigovora nadležnom prekršejnom sudu u roku od 8 dana po primitku ovog naloga.Prigovor se podnosi putem ove policijske uprave, odnosno postaje u dva istovjetna primjerka:" molim za savjet, Na forumu sam našla savjete da se u vezi prigovora upućuje na Zakon o prekršajima pa mi nije jasno koji zakon da gledam taj ili ovaj iz pravnog lijeka ? I, s obzirom da mi pravnim lijekom nisu navedeni nikakvi eventualni troškovi sudskog postupka znači li to da ih ne moram platiti ili da do tog postupka ne može niti doći ukoliko mi ne uvaže prigovor ?
  12. Namjeravam napisati prigovor prema obveznom prekšajnom nalogu.U uputi o pravnom lijeku piše : "Protiv ovog naloga okrivljenik, branitelj i osobe iz čl.192. stavka 2.Prekršajnog zakona imaju pravo prigovora nadležnom prekršejnom sudu u roku od 8 dana po primitku ovog naloga.Prigovor se podnosi putem ove policijske uprave, odnosno postaje u dva istovjetna primjerka:" molim za savjet, Na forumu sam našla savjete da se u vezi prigovora upućuje na Zakon o prekršajima pa mi nije jasno koji zakon da gledam taj ili ovaj iz pravnog lijeka ? I, s obzirom da mi pravnim lijekom nisu navedeni nikakvi eventualni troškovi sudskog postupka znači li to da ih ne moram platiti ili da do tog postupka ne može niti doći ukoliko mi ne uvaže prigovor ?
  13. Nikako ne oprost.Koliko su djeca stara ?
  14. Prošle sam godine 4 mjeseca bila prijavljena na zavodu za zapošljavanje kao nezaposlena trudnica.Ostali dio godine sam bila prijavljena na temelju djeteta ( prva godina dana ). Što je sa mojim osobnim odbitkom glede prava na povrat poreza na dohodak ? Prertpostavljam da mi primanja sa zavoda nisu oporezovana, ali što je sa mogućim odbicima koji su neiskorišteni ?
  15. Hvala,nije baš utješno... Nije mi jasno gdje je tu logika, dobim lokacijsku dozvolu, dobim građevinsku dozvolu , počnem graditi i onda se oni dogovaraju hoće li mi uopće dati pravo da mi oranica postane građevinsko zemljište. Pa što je ta retroaktivnost zakonita ?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija