Jump to content

Carlo_D

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Kolegi s posla došla ovrha na novčana sredstva. Odvjetnik koji zastupa Hrvatski Telekom - dao krive podatke FINI tako da je ovrha došla na račun osobe koja uopće nema veze sa neplaćenim potraživanjem od strane Hrvatskog Telekoma. Što učiniti ? Da li tražiti zadovoljštinu putem suda ? Da li odvjetnika prijaviti odvjetničkoj komori ?
  2. Moja majka je u mirovini, a dio radnog staža (otprilike 8 godina) ostvarila je u slovenskoj firmi u Zagrebu. Čuo sam da ima pravo i na dio slovenske mirovine uz ovu našu. Ukoliko netko zna što treba napraviti za ostvarenje prava bio bih zahvalan na odgovoru.
  3. Molio bi da mi se savjetom pomogne što učiniti. Susjed je prilikom gradnje kuće (1970. godine), bez građevinske dozvole, ušao na susjednu parcelu u površini cca 12m2 (koja je sada u mom vlasništvu, a u vrijeme gradnje bila je u vlasništvu mog pok. oca). Susjed nema pisanog dokumenta za ulazak objekta na moju parcelu. Sve je bilo u redu dok ja nisam išao u rekonstrukciju krovišta i s novim krovištem natkrio sam dio njegovog krovišta koje se u stvari nalazi na mojoj zemlji (parceli). Nakon toga susjed me je tužio za ometanje posjeda i dobio je spor, a na presudu ja imam pravo žalbe. U međuvremenu susjed je umro, a nasljednici su njegova supruga i kćer. Kako riješiti ovu situaciju i vratiti uzurpirani dio parcele u posjed? Unaprijed hvala na savjetu (odgovoru).
  4. Da li je radnik dužan na zahtjev poslodavca vratiti zdravstvenu iskaznicu zbog prekida ugovora o radu (koji još nije nastupio)??? Naime, supruga namjerava dati izvanredni otkaz ugovora o radu zbog neisplate plaće. Sada poslodavac traži da supruga preda zdravstvenu iskaznicu. Da li je platna lista (za plaće koje nisu isplaćene) isto što i potvrda o neisplaćenoj plaći??? Hvala unaprijed na odgovorima.
  5. Supruga radi u firmi sa kojom ima ugovor o radu na određeno vrijeme. S obzirom da nisu dobili plaću i ne zna se dali će uopće plaću i dobivati. Ugovor joj istice 30. travnja ove godine. S obzirom da ima priliku dobiti drugi posao htjela bi otkazati ugovor o radu, ali "gazdarica" kaze da je duzna odraditi otkazni rok 30 dana. Malo sam prolistao forume (legalis) i nasao sam odgovor gdje stoji cit.: Ugovor o radu na određeno vrijeme u pravilu prestaje istakom vremena na koji je bio sklopljen. Iznimno moguće ga je otkazati redovno (dakle, uz poštivanje otkaznog roka) samo ako je takva mogućnost u tvom ugovoru bila izričito navedena. Ti možeš otkazati ugovor prije isteka roka na koji je sklopljen izvanrednim otkazom, pri čemu nema otkaznih rokova, nego radni odnos prestaje trenutkom uručenja otkaza poslodavcu. Na isti način i tebi poslodavac može otkazati. Ako ti daš otkaz, možeš se prijaviti na burzu, no nećeš ostvariti pravo na novčanu naknadu, a isto će biti i ako tebi poslodavac otkaže izvanredno. Budući ne znam je li u tvom ugovoru predviđena mogućnost redovitog otkazivanja ugovora o radu, reći ću samo hipotetički da bi otkazni rok u tvom slučaju bio mjesec dana. zavrsavam cit. Dakle, da li je supruga duzna odraditi otkazni rok ako preda zahtjev za izvanrednim otkazom??? Da li je poslodavac duzan postupiti prema zahtjevu??? Ispricavam se na poduljem postu, ali da supruzi ovo nije bitno sigurno vas nebi zamarao s tim pitanjem. Unaprijed hvala na odgovoru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija