Jump to content

Anabella27

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala na savjetu! Dakle, potpišemo kupoprodajni ugovor, a ja njemu fiktivno plaćam cijenu nekretnine (jer niti nemam tolliko novaca za isplatu, niti stric želi da mu isplatim nekretninu)? Da li, ukoliko mu kao isplatim cijeli iznos mora novac biti položen na račun ili to uopće nije bitno na koji način mu isplaćujem. Jer npr. moja baka je potpisala kupoprodajni ugovor s jednom osobom (u pitanju je bilo zemljište) i on je njoj novce platio na ruke, a kasnije nije bilo nikakvih problema pri uknjižbi vlasništva. Da li to može vrijediti i za nekretnine?
  2. Poštovani, molim Vas za odgovor, ukoliko stric na mene prenese nekretninu veličine 40 m2 dosmrtnim ugovorom, da li ja moram platiti porez od 5%, ako imam prijavljeno prebivalište na adresi predmetne nekretnine i ako je ovo moja prva nekretnina koju ću stjeći. Malo sam pretraživala po internetu i naišla sam na brošuru porezne uprave u kojoj je navedeno: "Kad se nekretnine stjeću na osnovi ugovora o stjecanju nekretnine za života primatelja uzdržavanja (ugovor o dosmrtnom uzdržavanju) u kojem su sadržani elementi kupoprodaje (davatelj uzdržavanja obvezuje se uzdržavati primatelja uzdržavanja, s tim da se vlasništvo nekretnine prenosi odmah nakon potpisa ugovora) može se primijeniti oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina, pod uvjetom da su ispunjeni svi propisani uvjeti što su nabrojani pod točkom 9 (građani koji kupuju prvu nekretninu (stan ili kuću) kojom rješavaju vlastito stambeno pitanje uz uvjet da: a) imaju hrvatsko državljanstvo, b) prijavljuju prebivalište u mjestu i na adresi gdje je nekretnina koju kupuju, c) veličina stana što je građanin kupuje ne prelazi za 1 osobu do 50 m2 stambenog prostora) Molim Vas za odgovor da li sam dobro protumačila navedeni članak ili ću svejedno morati platiti porez od 5%? Unaprijed hvala!
  3. Poštovani, molim Vas za odgovor, ukoliko stric na mene prenese nekretninu veličine 40 m2 dosmrtnim ugovorom, da li ja moram platiti porez od 5%, ako imam prijavljeno prebivalište na adresi predmetne nekretnine i ako je ovo moja prva nekretnina koju ću stjeći. Malo sam pretraživala po internetu i naišla sam na brošuru porezne uprave u kojoj je navedeno: "Kad se nekretnine stjeću na osnovi ugovora o stjecanju nekretnine za života primatelja uzdržavanja (ugovor o dosmrtnom uzdržavanju) u kojem su sadržani elementi kupoprodaje (davatelj uzdržavanja obvezuje se uzdržavati primatelja uzdržavanja, s tim da se vlasništvo nekretnine prenosi odmah nakon potpisa ugovora) može se primijeniti oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina, pod uvjetom da su ispunjeni svi propisani uvjeti što su nabrojani pod točkom 9 (građani koji kupuju prvu nekretninu (stan ili kuću) kojom rješavaju vlastito stambeno pitanje uz uvjet da: a) imaju hrvatsko državljanstvo, b) prijavljuju prebivalište u mjestu i na adresi gdje je nekretnina koju kupuju, c) veličina stana što je građanin kupuje ne prelazi za 1 osobu do 50 m2 stambenog prostora) Molim Vas za odgovor da li sam dobro protumačila navedeni članak ili ću svejedno morati platiti porez od 5%? Unaprijed hvala!
  4. Molim pomoć! Redovni sam student i radila sam preko student servisa prošle godine, no iznos mi nije prošao 47 000 kuna. Jasno mi je da za taj iznos ne moram prijavljivati porez, no ovdje se stvari malo kompliciraju. Ja sa i zaposlena na neodređeno (ugovor o radu) u još jednoj firmi. Da li zbog toga možda ipak trebam prijaviti porez za posao preko studentskog ugovora, odnosno da li na temelju njega imam pravo na povrat poreza ili zbog toga još moram platiti porez. I molim Vas za još jedno objašnjenje-što ako ove godine ja prijeđem taj iznos od 47 000 kuna, što moram napraviti i na koji način moram plaćati porez i naravno koliko? Unaprijed hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija