Jump to content

Gabrijella

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, željno čekam vaš odgovor, ne znam kome se obratiti, molim vas pomoć. Puno hvala!
  2. Poštovanje, zaposlena sam od rujna 2007. na neodređeno vrijeme. Od rujna 2010 sam na porodiljnom dopustu (isti istječe 12.10.2011). Pozvana sam na razgovor prije 2 tjedna kada mi je poslodavac uručio novi ugovor (datum 1.10.2011.) u kojem je promjenjen naziv radnog mjesta, plača je snižena za točno 50%, a novo radno vrijeme je od 13 do 22h (imam VSS, do sada sam radila od 8-16). U šoku sam, pogotovo što sada imam bebu i zato što su mi nakon poroda dijagnosticirali kroničnu bolest zglobova (seronegativni ankilizantni spondilitis) zbog čega popodne imam učestale terapije. Ne znam jeli točna informacija da 15 dana nakon isteka porodiljnog imam iste uvjete kao i prije porodiljnog? Jeli to znači da je tih 15 dana moja plača stara i da radim od 8 do 16?? I da tek nakon isteka tih 15 dana mogu/ne moram potpisati novi ugovor?? Imam li pravo na godišnji odmor (nisam ga iskoristila ni 2010 niti 2011.)? Zahvaljujem na pomoći!
  3. Poštovanje, 19.2.2010. legla sam zbog ozbiljnih problema u trudnoći. Od tada tvrtka nema nikakvu obvezu do mene, što mi je jasno, i HZZO preuzima isplačivanje naknade, koja je dosta niža od moje plaće pa se stoga osjetio nagli pad standarda (imamo kredite, podstanarstvo, bolest). U jednom trenutku htjela sam se vratiti na posao, međutim liječnici su se ogradili od te zamisli. Naravno, bili su u pravu. Bolovanje su mi dali do početka porodiljnog tj. prije nego počne teči 45 dana do termina rađanja. Moje pitanje: smijem li prekinuti bolovanje I ISKORISTITI SVOJ PLAČENI ODIŠNJI ODMOR, a potom otići na porodiljni tj. tih 45 dana do termina?? Jeli to legalno, jeli to moguće? Naravno da je u pitanju financijski razlog. Ako GO ne smijem iskoristiti sada, hoču li ga moći iskoristiti u rujnu 2011. god. ili moram do srpnja 2011.? Ljubazno Vas molim da mi odgovorite hoče li prekidanje bolovanja i korištenje GO utjecati na naknadu kada se bebica rodi, prvih 6 mjeseci porodnog dopusta? Pitam zbog prosjeka plače zadnjih 6 mjeseci koji se gleda kako bi se ustanovila naknada? Ukoliko prekinem bolovanje i uzmem godišnji pa odem na porodiljni jeli to utječe na naknadu? Zbunjuje me izjava: " ... znači da zaposleni i samozaposleni roditelji imaju naknadu u punom iznosu plaće koja im je isplaćena u šestomjesečnom periodu koji prethodi mjesecu u kojem započinju koristiti rodiljni dopust". Raduje me što postoji Legalis.hr ! Unaprijed velika HVALA!!
  4. Jeste dobili moju poruku na PM? Napisala sam sve detaljno, ali pojavilo se nešto error predmet, kliknula sam natrag i polja su bila prazna?? hvala
  5. Hvala na žurnom odgovoru! Odmah sam i sama pomislila na opciju da se obratim odvjetniku znanca, ali ej to zbog opravdanih razloga nemoguće, nije moguće da govorim o detaljima na ovom mjestu. Izabrala bih odvjetnika u BiH, ali je odabir "pravog" odvjetnika u bih gradu prevelik rizik za mene, jer je strana od koje potražujem naknadu iznimno močna na tom području i nemam vjeru da nije sve to tamo povezano;( Na žalost. Ne znam što da radim... Ako je ugovor prema kojem potražujem ugovorenu naknadu, isplatu potpisan na međunarodnom sudu, imam li pravo, mogućnost obratiti se stranom odvjetniku? Ispričavam se na još jednom pitanju! Unaprijed hvala!
  6. Poštovani, najprije želim zahvaliti kretorima ovog iznimno korisnog portala. Osobno ne znam kome bih se obratila i do sada sam bila izgubljena ne znajući što da radim. Unaprijed se ispričavam na laičkoj terminologiji, pokušat ću objasniti što jasnije. Dakle, zanima me gdje mogu naći najboljeg hrvatskog odvjetnika, a koji ima licencu da riješi predmet u bosanskohercegovačkom gradu što se tiče trgovačkog prava. Zanima me također postoji li praksa da odvjetnik pogleda predmet tj. papire, ugovore...(u mom primjeru cca 15 listova), dobije uvid u predmet i na temelju toga vidi postoji li mogućnost dobivanja spora i tek nakon što spor dobijemo, naplati svoj rad. Naime, u startu novca za isplatu odvjetnika nemam, ali osobno duboko vjerujem da je predmet riješiv u moju korist sa visokom naknadom (tako da bi odvjetnik nakon riješenog predmeta dobio novac), što dokazuje i dobivanje spora u identičnom primjeru mog poznanika odnosno njegove obitelji, supruge i djece. Svakako mogu i ukratko opisati o čemu je riječ, ako to može pomoći za Vaš savjet i odgovor. Iskrena hvala!!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija