Jump to content

Schuby

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ova recenica nema ni glavu ni rep. ".. koji je bio u traci gdje je nema"? Ukoliko ste imalo pogledali Zakon o sigurnosti cestovnog prometa, vidjeli bi da se biciklisticka staza ne nalazi na kolniku. Takodjer Pravilnik o prometnim znakovime ne definira nikakve znakove na biciklistickoj stazi, odnosno stazi koja se ne nalazi na kolniku. EDITIRAO MODERATOR Odgovorila je PU Zagrebacka: Poštovani gospodine Schuby, u članku 12 stavak 1. i 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama predviđeno je normativno ponašanje sudionika u prometu (stavak 1.„Ceste se moraju obilježavati propisanim prometnim znakovima kojima se sudionici u prometu upozoravaju na opasnost koja im prijeti na određenoj cesti ili dijelu te ceste, stavljaju do znanja ograničenja, zabrane i obveze kojih se sudionici u prometu moraju držati i daju potrebne obavijesti za siguran i nesmetan tok prometa“, te stavak 4. „Sudionici u prometu dužni su držati se ograničenja, zabrana i obveza izraženih pomoću postavljenih prometnih znakova“). Objašnjenje prometnih znakaova propisano je u stavku 3. navedenog članka. Nepostupanje po navedenoj pravnoj normi predviđa novčano kažnjavanje prijestupnika u iznosu od 500 kuna. S poštovanjem Policijska uprava zagrebačka No, primjedba kao i prije, nigdje nisu definirani znakovi za biciklisticku stazu, samo za biciklisticku traku.
  2. Hvala na odgovoru, a ukoliko nisam dosadan, rado nastavljam raspravu. Clanak 78 pravilnika kaze: "Ostale oznake na kolniku i predmetima uz rub kolnika su strelice...", odnosno "1) Strelicama se na kolniku obilježava obvezan smjer kretanja vozila". Biciklististicka staza na kojoj mozda radim prekrsaj jest: "19) »biciklistička staza« je izgrađena prometna površina namijenjena za promet bicikala koja je odvojena od kolnika i obilježena propisanim prometnim znakom" Znaci, ne moze vrijediti clanak 78. Pravilnika jer se vozim po stazi na plocniku, a ne kolniku. Takodjer, i dalje nisam uvjeren u vase tumacenje clanka 47. Postoji li mozda netko u MUP-u kome je duznosta da takve nejasnoce objasni gradjanima? Ako vec imamo nerazumljivo napisan zakon, trebao bi nam ga netko moci i protumaciti.
  3. Da, u pravu si sto se tice gramatickog tumacenja. Neznam zasto je to tako i cini mi se vrlo nelogicno da bude tako, al nisam pravnik, pa koga briga sto ja mislim. Naime, ja bi ovo gore citirano tumacio da se "povrsina krece". A povrsine se ne krecu, barem ne taj tip povrsine. No, na stranu s time gramaticki ispravnim, a pravno neispravnim tumacenjem. Svejedno smatram da nisi u pravu kad kazes:"...u smjeru kretanja te trake." Jer, gledajuci kako je u ostatku zakona i pravilnika to pravno receno, ovdje se misli na "smjer kretanja vozila", npr. "Strelicama se na kolniku obilježava obvezan smjer kretanja vozila" ili na kraju clanka 49 stavka 1 "uz lijevi rub ceste u smjeru kretanja vozila.". Znaci, lijevi rub ako gledas u smjeru u kojem se kreces. Bas nigdje se ne spominje smjer kretanja trake, staze, ceste ili bilo koje druge povrsine. Slazem se s Jasminasud da smjer kretanja biciklista po biciklistickoj stazi nije definiran u tom clanku, sada kada ste mi pomogli da razumijem sto tu pise. Da li zbilja to nigdje nije konkretno definirano? Jer citao sam da je policija to kaznjavala, ali neznam po kojem zakonu. A ja svaki dan na dijelu puta na posao napravim 500m po biciklistickoj "u krivom smjeru", pa me zanimalo da li krsim zakon ili ne.
  4. ispricavam se ako se ste se osjetili napadnutima, nisam zelio ostaviti takav dojam. vise sam se nadao tome da se zajednicki nasmijemo hvala na odgovoru. ukoliko taj clanak ne definira smjer kretanja biciklista na biciklistickoj stazi, nego to cini clanak 112 koji glasi: Članak 112. (1) Vozači bicikla dužni su se kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika. zakljucujem da nije zakonom definirano u kojem se smjeru mora biciklist kretati po biciklistickoj stazi. naznaka da uopce ima smjerova biciklistickih staza samo se lagano nazire iz drugog dijela clanka 47 stavka 1, jer se tamo spominje dvosmjerna staza. Jesam li tocno napisao? Takodjer, u Pravilniku o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama nema nikakve oznake za smjer biciklisticke staze.
  5. Imam jednu molbu, ukoliko mi netko moze razjasniti. Da li po zakonu postoji smjer biciklisticke staze/trake? Zakon o sigurnosti prometa kaze: Članak 47. (1) Vozilo se kreće desnom stranom kolnika, odnosno biciklističkom stazom ili trakom uz desni rub kolnika ili ceste u smjeru kretanja, a na traci ili stazi uređenoj i obilježenoj za dvosmjerni promet bicikala, desnom stranom trake ili staze u smjeru kretanja. Ako dopustite, rado bi na svoj laicki nacin tumacio ovaj zakon. 1. Buduci da me zanima kretanje po stazi/traci koja ima samo jedan smjer, izbacit cu drugi dio recenice. Ostaje: "Vozilo se kreće desnom stranom kolnika, odnosno biciklističkom stazom ili trakom uz desni rub kolnika ili ceste u smjeru kretanja" 2. Ne zanima me kolnik ni cesta. Ostaje: "Vozilo se kreće biciklističkom stazom ili trakom uz desni rub kolnika ili ceste u smjeru kretanja" I tu sad nastaju problemi: 3. "Vozilo se krece..."? Kakva je to recenica? "Vozilo bi se trebalo kretati " bi ja stavio 4. Ako se vec vozilo krece, i to po biciklistickoj stazi, zasto onda se treba voziti uz desni rub kolnika ili ceste? 5. "Vozilo se krece..." "...u smjeru kretanja" Da, krece se u smjeru kretanja. Drugacije nije ni moguce. 6. Tu nista ne govori o smjeru koji biciklisticka staza ima, nit sam uspio pronaci kako se oznacava smjer biciklisticke staze. Znam, nasi su nacrtali strelicu na stazu, ali to valjda negdje pise u zakonu ili nekom pravilniku? Molim pomoc
  6. bok Cigo1, puno hvala na brzom i detaljnom odgovoru. Pokusat cu cim prije to sve obaviti. No, sto je to inspekcija rada? Pokusao sam googlati njihov ured u potrazi za adresom i radnim vremenom, no nista nisam uspio pronaci. edit: pronasao hvala jos jednom
  7. Kod poslodavca sam radio skoro 2 godine, ugovor na neodredjeno. Prije 9 dana dao sam prvo usmeni redovni otkaz ugovora o radu, pri cemu mi je poslodavac oduzeo opremu potrebnu za rad te kljuceve poslovnih prostorija i otjerao sa radnog mjesta. Kasnije toga dana poslao sam i pismeni otkaz povratnicom, pozivajuci se na otkazni rok od 2 mjeseca kako mi stoji po ugovoru o radu. Buduci da me poslodavac vise ne zeli vidjeti, nisam od tog dana dolazio u prostore tvrtke (imam napismeno da ne zeli da vise ista radim tamo) 3 dana poslije, poslodavac mi je poslao izvanredni otkaz ugovora o radu, temeljen na laznoj optuzbi za namjeru preuzimanja klijenata poslodavca tj. tesku povredu radnog odnosa. Danas sam dobio radnu knjizicu postom, te potvrde odjava s mirovinskog i zdravstvenog. Pa se bojim da poslije tog otkaza bi mogla uslijediti i tuzba za obestecenje poslodavca zbog gubitka "uzrokovanim" mojim ponasanjem. Osim toga, poslodavac mi je jos duzan 2500 kn putnih troskova za veljacu. Sto mi je ciniti? Imam li pravo na 2 mjeseca otkaznog roka? Mogu li pobiti izvanredni otkaz? Kako se izboriti za putne troskove? O pravu neznam nista, neznam ni sto je to "Zahtjev za zastitu prava" na koje imam pravo... Tko placa odvjetnike? Moze li se moj odvjetnik naplatiti od poslodavca, buduci da se ovaj spor nemoze izgubiti?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija