Jump to content

ifriscic

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Unaprijed se ispričavam na podužem postu, ali potrebno je detaljno opisati situaciju. Priča ide ovako: Na moju adresu (i adrese ostalih nasljednika mojeg dide) je stiglo rješenje da se na naše tri čestice upisuje jedna osoba, gđa Panđa, jer je sud u Korčuli odredio da pravom nasljedstva te čestice pripadju njoj. Kako je došlo do nesuglasja u knjigama tražili su naše očitovanje. Obzirom da mi ne poznajemo dotičnu gospođu i ta zemlja je već dugo u našoj familiji, normalno da smo poslali dopis da osporavamo uknjižbu. U međuvremenu smo mi doznali da gđa. Panđa i mi imamo pretka s istim imenom i prezimenom, ali različite adrese, nadimci i godina rođenja (cca. 40 godina razlike). Sudac je jednostavno pretpostavio da te čestice pripadaju pretku gđe. Panđe i izdao rješenje da se te čestice uknjiže na nju. Povratno dopisu o osporavanju uknjižbe, iz gruntovnice i katastra su nas tražili dokaz o nasljedstvu, kojeg smo im i poslali. Uspjeli smo čak stupiti u kontakt s gđom. Panđom i ona je isto svjesna greške, te smo napravili tabularnu izjavu, potpisanu od moje i njezine strane, gdje ona izjavljuje da ta zemlja nije njezina, da je očito došlo do greške i da se situacija na knjigama vrati na početno stanje. Tu tabularnu izjavu smo poslali na katastar. Pred dva dana meni (i ostalim nasljednicima mojeg dide) dolazi riješenje iz katastra. U rješenju (među ostalim) piše da nismo dostavili potrebne dokaze i sastavljena je tablica novog stanja u katastru. Tu se sad gubi svaki smisao, jer oni su napravili sljedeće: napravili su novi posjedovni list u kojeg su stavili te naše tri čestice, plus neke četiri nove, a za vlasnike su stavili (svaki po jednu trećinu) mojeg pokojnog didu, od dide pokojnog bratića i gđu Panđu. Po tome, mi smo vlasnici jedne trećine tih sedam čestica, što je suludo. A i nije mi jasno kao oni mogu upisati preminulu osobu pod vlasnika. Sve što želim jest da se te tri čestice vrate na naš posjedovni list, druge čestice nas ne zanimaju kad ni nisu naše. Na rješenju je pisalo da imamo pravo žalbe, pa bi molio nekoga tko je mali vičniji u ovakvim situacijama da me savjetuje/pomogne što mi je dalje činiti. Također, ak netko zna ili mi može preporučit nekog odvjetnika na Korčuli koji se bavi nasljednim pravom bio bi jako zahvalan.
  2. Površinu stana (stan+balkon+podrum) sam već izmjerio (s pripadajućim koeficjentima) i ona iznosi 44m2 kako i piše u vlasničkom listu i to je ok. Jedino je problem što smo mi platili tu razliku, a nismo ju trebali kad je parkirno mjesto plaćeno posebno. Puno hvala na odgovoru, sad onda idem od investitora(prodavatelja) tražiti povrat.
  3. Krajem 2007. kupili smo stan u Zagrebu i parkirno mjesto ispred zgrade. U agenciji nekretninama su nam rekli da se parkirno mjesto plaća odvojeno i da je cijena 3000€, a kvadrat stana da se plaća 1720€ po kvadratu. I kad je stan bio gotov, izmjerena je površina stana 44 kvadrata i mi smo platili 1720€ x 44 = 75680€ (stan) + 3000€ (parkirno mjesto). Tako je stajalo i na kupoprodajnom ugovoru, tj. te stavke su bile odvojene, jedino je pod ukupna iskoristiva površina stajalo 49 kvadrata (44 stan + 5 parkirno mjesto). I nakon toga kreću problemi. Nakon određenog vremena dolazi pismo (sad ne znam točno dal od agencije ili od investitora) da je došlo do greške kod prvobitnog izračuna i da ukupna iskoristiva površina nije 44 (kolko smo mi platili), već 49 kvadrata i da podmirimo razliku od 8600€. I moj tata je bez razmišljanja platio taj preostali iznos. Ja sam to slučajno tek nedavno saznao dok sam razgovarao s njim. Ukratko, oni su nama parkirno mjesto naplatili dva puta. Prvi puta (3000€), a drugi put po cijeni kvadrata stana(5 x 1720€ = 8600€). Što ja sad mogu napraviti po tom pitanju, kome se obratit, ... Svaki savjet je dobrodošao. Hvala
  4. Pozdrav! Situacija je sljedeća: Prije tri godine sam kupio novi stan, koji je bio pod garancijom prve dvije godine. Prije par dana mi je procurila perilica u kupaoni. Drugi dan mi se susjed požalio da mu je strop procurio. Došao je čovjek iz tvrtke koja upravlja zgradom i ustanovio je da je pod (posebice oko sifona) kriminalno loše fugiran, te da je radi toga procurila voda u stan ispod. Obzirom da se radi o materijalnom nedostatku koji mi je bio prešućen po zakonu o potrošaču imam pravo na naknadu štete. Zanima me kome da uputim zahtjev za naknadu štete, investitoru, izvođaču radova ili nekom trećem? Srdačan pozdrav, Ivan
  5. Evo, da počnem od početka i detaljno opišem situaciju. Prije skoro dvije godine smo kupili novi stan u ZG. I kak se radi o novogradnji projekt je bio takav da zgrada ima u dvorištu svoj privatan parking koji je od glavne ceste odjeljen rampom. Ako je netko htio parkirno mjesto morao ga je platiti (i cijene nisu bile male). I tako sam uz stan uzeo i parkirno mjesto za kojeg plačam dodatak pričuvi za održavanje. Sva parkirna mjesta su označena s rednim brojevima i meni na kupoprodajnom ugovoru piše broj mojeg parkirnog mjesta. Prilikom prvog sastanka stanara vlasnici parkirnih mjesta su dobili daljinske za otvaranje rampe dok su ostali stanari dobili obične ključeve tako da mogu dignut rampu kad im dođe dostava namještaja ili čeg već. I tu nastaju problemi. Jer susjedi si pozovu goste i obzirom da nemaju di parkirat oko zgrade onda ih uvedu unutra da parkiraju na tuđe mjesto i tome slične situacije... I tako se meni desilo već puno previše puta da dođem doma, uđem kroz hustor na parking da vidim da je neko parkiran na mojem mjestu. Logično rješenje bi mi bilo pozvati "pauka", ali mi je jedna susjeda rekla (koja ima isti problem) da je već ona zvala "pauk" u par navrata te da oni nemaju nikakve ovlasti obzitom da se radi o privatnom vlasništvu. I što je meni činiti? Kako da postupim u takvoj situaciji i koja su moja prava?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija