Jump to content

Kirika

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani! Molim vas da mi kažete gdje mogu naći informacije o pravu samohranog roditelja na socijalni stan? Radi se o mladoj majci koja ima 4-godišnje dijete, ne prima alimentaciju, a živi kao podstanar od svoje plaće i dječjeg doplatka. Hvala!
  2. Poštovani, zanima me da li udovica kada ode u starosnu mirovinu može primati i svoju redovnu mirovinu i obiteljsku mirovinu? Može li početi primati obiteljsku mirovinu i dok još radi? Ako ne može primati dvije mirovine, može li birati koju će primati? Hvala!
  3. Poštovani, željela bih samo provjeriti par stvari: 1. Moja majka ima s bakom sklopljen ugovor o doživotnom uzdržavanju - znači li to da nakon bakine smrti (jedini roditelj), njezin stan u potpunosti prelazi u majčino vlasništvo, a majčina braća ne mogu od toga ništa tražiti? Odnosi li se to i na namještaj i ostale stvari u stanu, ili samo na "golu" nekretninu? 2. Kako se dijeli novac sa bakinih bankovnih računa po zakonu? Ako sam ja opunomoćenik po jednom od njezinih računa, mijenja li to išta? Mogu li ja prije njezine smrti prebaciti novac sa tog njezinog računa za koji sam opunomoćena na svoj račun, i znači li to da je onda taj novac moj i da ga nitko ne može potraživati? 3. Može li baka sastaviti oporuku u kojoj bi navela da određeni komadi namještaja, slike i sl. iz stana pripadnu meni, usprkos ugovoru s mamom? Može li navesti da sav novac s bankovnih računa ostavlja meni, i mogu li drugi nasljednici tražiti od toga svoj nužni dio? Puno hvala na odgovorima!
  4. Poštovani, želim samo javiti da sam uz pomoć javnog bilježnika i osobe u osiguranju riješila situaciju. Puno vam hvala na pomoći!
  5. Hvala svima na odgovoru! Par pitanja: ako je nešto bračna stečevina, onda moja mama dobiva pola od toga i još dijeli drugu polovicu sa mnom (3/4 naspram 1/4), ili svaka od nas dobiva pola (s obzirom da ja toj stečevini nisam pridonijela)? I drugo: ako je mama navedena u polici životnog osiguranja kao jedini nasljednik tog novca, da li onda ona to mora dijeliti sa mnom ili sve ide njoj? Što ako nije navedeno ništa? Puno, puno hvala!
  6. U ostavini je osim nekretnina bio naveden još samo novac na računu u banci, ako se ne varam. Na ostavinskoj raspravi je onda odvjetnica pitala hoće li mama tražiti svoju bračnu stečevinu (kuća na moru) ili ne, i kad je tražila, ispalo je da po tome njoj pripada pola kuće, a druga polovica se dijeli na jednake dijelove između nje i mene. Sav novac s računa pripao je njoj. E sad, što se tiče životnog, odlučile smo ponuđenu svotu podijeliti, s tim da sav novac sjedne njoj na račun pa ona prebaci pola na moj, i rečeno nam je samo da moramo napraviti i ovjeriti izjavu o tome kod javnog bilježnika. Je li to to ili bi moglo biti kakvih problema? Hvala!
  7. Poštovani, nedavno mi je umro otac, te smo mama i ja, kao jedine nasljednice, podijelile njegovu imovinu tako da njoj pripadne 3/4 nekretnina i sve pokretnine, a meni 1/4 nekretnina. Sada nam je od njegovog životnog osiguranja došla obavijest da im javimo kako ćemo podijeliti novac od njegove police osiguranja. Da li mi možemo taj novac podijeliti kako god hoćemo (npr. pola-pola) ili, sukladno ostavinskoj raspravi, mama treba dobiti sve (ako to spada pod pokretnine?)? Puno hvala! Update: može li se kod javnog bilježnika ovjeriti izjava da sav novac sjedne na mamin račun, a ona zatim pola novca prebaci na moj račun?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija