Jump to content

supermamica

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Hvala Rubens, moralno zadovoljstvo će biti dovoljno. U svakom slučaju ću se posavjetovati sa svojim advokatom, ali bilo bi jako zgodno da se taj SF scenarij i ostvari. Javim se nakon drugostupanjskog povjerenstva, možda će nekome dobro doći moja iskustva. Pozdrav.
  2. Hvala Rubens, to sam i mislila. Jedno hipotetsko pitanje....što ako kojim slučajem drugostupanjsko tijelo ili u konačnici Upravni sud donese mišljenje u moju korist? I u prvom, a pogotovom drugom slučaju će proći mjeseci i godine, te će već predmetno biti lanjski snijeg. Što se onda dešava? Koja su onda moja prava? Što ja sa time dobivam osim moralne zadovoljštine? Ovo pitam jer me je toliko razljutilo jučerašnje jednostrano vještačenje, gdje ja koja nikada skoro u 27 godina staža nisam bila na bolovanju, skoro pa budem proglašena neradnikom i muljatorom i jednostavno potjerana sa bolovanja na posao bez obzira što je liječenje još u tijeku, te odlučih stvar istjerati do kraja. Hvala na nekom odgovoru.
  3. Poštovani, Nalazim se na neprekidnom bolovanju od 05.10.2011.g. radi teške prometne nesreće gdje sam zadobila višestruke prijelome desnog ramena i nadlaktice, operirana sam u hitnoj službi, te mi je ozljeda sanirana ugrađivanjem šipke i vijaka. Ozljeda je kvalificirana kao ozljeda na radu. Tijekom cijelog mog liječenja provodim fizikalnu terapiju uz specijalističke preglede kirurga koji traži kontinuirano provođenje fizikalne terapije i preglede fizijatra. Od težine same ozljede obolila sam od Sudeckovog sindroma, liječim se i u ambulanti za bol, a u nekoliko navrata i kod specijalista psihijatra. Zadnja kontrola kod kirurga u 12/2012 konačno pokazuje poboljšanje, odnosno zaraštanje kostiju, te kirurg i dalje traži nastavak fizikalne terapije uz napomenu da je slijedeća kontrola u 03/2013 kada se predviđa operativno vađenje šipke i vijaka. Krajem 2012.g. moja liječnica opće medicine me obavještava da mi kontrolorka HZZO više ne želi produžiti bolovanje, odnosno da moram izaći na liječničko povjerenstvo. Danas sam izašla na liječničko povjerenstvo koje mi je zaključilo bolovanje uz komentar da na fizikalne terapije mogu ići i uz rad i mene ocjenilo sposobnom za rad. Obzirom da sam nezadovoljna samim pregledom, da i dalje trpim jake bolove, da funkcija moje ruke nije zadovoljavajuća za obavljanje mojih radnih zadataka, da smatram da će u ova dva mjeseca funkcionalnost moje ruke stagnirati, te da će se zdravlje dodatno narušiti zbog potreba posla, molim da me uputite koja su moja daljnja prava (žalba), kome se podnosi i u kojem roku. Koliko sam shvatila, ovo je prvostupanjski postupak, gdje prvo moram otići po izdavanje pisanog rješenja, a onda se mogu žaliti u drugostupanjskom postupku. Molim vas uputu o istome, odnosno koji su zakonski rokovi za isto i da li žalba u roku 24 sata odgađa prvostupanjsku odluku. Napominjem da mi nije cilj uloviti invalidsku mirovinu, nego samo želim maksimalno osposobiti svoju ruku i svoje zdravlje generalno, kako fizičko, tako i psihičko, te po završetku svega konačno otići zdrava na posao. Zahvaljujem na pravovaljanom odgovoru.
  4. Što kaže sindikat? Sing ili Inaš? Možda bi se tamo dobili odgovori ili objašnjenje novih ugovora o radu. Komentiram zato što vjerojatno to isto čeka i Maziva-Zagreb d..
  5. Koliko je meni poznato iz osobnog iskustva postupak je slijedeći. Kada invalidska komisija donese ocjenu da se radi o profesionalnoj nesposobnosti za rad, kada predmetno rješenje postane pravomoćno, skidate se sa bolovanja. Prema zakonu, poslodavac vas mora prebaciti na radno mjesto koje odgovara vašoj invalidnosti, bez promjene plaće (ukoliko se radi o niže rangiranom radnom mjestu). Ukoliko vam je u interesu biti na bolovanju, na zaprimljeno rješenje o profesionalnoj nesposobnosti za rad se morate žaliti u roku kako je to navedeno u rješenju. Moj suprug se žalio, te je sa time kupio još podosta mjeseci bolovanja. Kada počnete raditi, uz vašu plaću koju vam isplaćuje poslodavac, dobivat ćete i iznos invalidske mirovine navedene u rješenju. Vaš liječnik primarne zdravstvene zaštite vas može ponovo uputiti na invalidsku komisiju gdje će se tražiti priznavanje pune invalidske mirovine, odnosno opće nesposobnosti za rad (mislim da to može ponovo nakon 6 mjeseci). Suprug je imao predmetni slučaj 2009.g. te sam niže navela adresu sa sličnim pitanjima na Legalisu koje sam tada tražila, te pogledajte ako ćete naći još dodatnih odgovora za sebe. http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/30684-profesionalna-nesposobnost-za-rad Napominjem da nisam pravne struke, pa molim da netko stručniji ispravi eventualne krive navode.
  6. Hvala na savjetima. Svakako će to biti put kojim ćemo probati dobiti za nas najpovoljniji ishod. U svemu imamo i pravnu pomoć kod Obrtničke komore grada Zagreba koja će nam pomoći u pisanju žalbe i voditi nas dalje. U slučaju daljnjih nedoumica i poteškoća, biti ću slobodna ponovo se javiti. Hvala Vam. Sa poštovanjem.
  7. Hvala Ude na odgovoru. Danas sam dobila joše neka dodatna pojašnjenja preko pravne službe Obrtničke komore grada Zagreba. Dakle, osnovno je da suprug dobije rješenje (valjda je negdje na putu do nas)o profesionalnoj nesposobnosti za rad. Ako uloži žalbu u zakonskom roku, rješenje nije pravomoćno, te je i dalje, dok traje postupak, na bolovanju (po odobrenju LK), što nam i više odgovara sa financijske strane. Ako ne uloži žalbu i kada ga skinu sa bolovanja (a vjerovatno će to učiniti što je prije moguće), na žalost će morati zatvoriti obrt jer je nakon godinu i pol stajanja, posao jednostavno stao. Tada se javlja sa rješenjem o zatvaranju obrta i rješenjem o profesionalnoj nesposobnosti za rad u HZMO i dobiva mirovinu sa koef. 0,8. Obzirom da suprug sada radi dodatne liječničke pretrage zbog ozbiljno narušenog zdravlja kao posljedice bolesti i terapija, čini nam se da bi za sada bila najbolja opcija uložiti žalbu na rješenje koje ćemo dobiti i tražiti opću nesposobnost za rad. Jesmo li mi sve ovo dobro shvatili? Hvala Vam.
  8. Ima li nekoga sa pravovaljanim savjetom? Hvala unaprijed na odgovoru.
  9. Poštovani, Moj suprug je prije godinu i pol obolio od Hodgkinove bolesti, te se od tada nalazi na bolovanju. Nakon provedenih ciklusa kemoterapije i zračenja bolest je sada u remisiji, no bolest i liječenje je ostavilo trajne posljedice na zdravlje supruga. Upućivanjem na invalidsku komisiju od strane izabranog doktora medicine primarne zdravstvene zaštite donesena je ocjena o profesionalnoj nesposobnosti za rad jer mu je radne sposobnost trajno smanjena za više od polovice prema tjelesno i psihičko zdravom osiguraniku iste ili slične naobrazbe i sposobnosti. Informirali smo se o navedenom (net, zakoni) i shvatili da se ne radi o "pravoj" invalidskoj mirovini, već da laički rečeno radnik prima mirovinu po koef. 0,5 dok ga poslodavac mora premjestiti na drugo odgovarajuće radno mjesto. E tu nastaje naša nedoumica. Naime, suprug je obrtnik (grafičar) i kao takav jedini zaposlenik u obrtu. Od kada je na bolovanju, obrt ne radi, ne zadužuju ga za doprinose, te dobiva naknadu za bolovanje od HZZO. Da li rješenje o profesionalnoj nesposobnosti za rad (još ga nismo dobili) automatski znači da će ga skinuti sa bolovanja? Ako ga skinu sa bolovanja, tada on mora zbog dužeg stajanja obrta isti zatvoriti, te prijaviti se na burzu. Šta se tada dešava? Da li ima pravo na naknadu sa burze? Koliko smo shvatili, nakon ocjene o profesionalnoj nesposobnosti za rad, bi se trebala napraviti ocjena preostale radne sposobnosti (ako postoji), te eventualno profesionalna rehabilitacija. Nije nam jasno kako se provodi predmetno ukoliko je radnik na burzi. Želim napomenuti da je mom suprugu zdravlje trajno narušeno, te da u slučaju izlječenja bolesti je vrlo upitno da li će moći išta raditi. Njegova liječnica je rekla da će za šest mjeseci dati ponovni prijedlog za invalidsku mirovinu za opću nesposobnost za rad. Da li je to uobičajena procedura? Suprug ima 25 g. mirovinskog staža i 47 g. života. Zahvaljujem na pravovaljanim informacijama i pojašnjenjima njegove situacije.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija