Jump to content

anouchka

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav svima! Imam jednno jednostavno pitanje ali nigdje u zakonu ne mogu naći odgovor: radi izdavanja računa za uslugu turističkog vodiča, planiram otvoriti obrt, zaprimiti isplatu klijenta, te ga odmah zatvoriti da ne plaćam doprinose bez veze izvan sezone. Da li je zakonski propisan neki minimalni rok postojanja obrta ili ga mogu otvoriti i zatvortiti proizvoljno, ukoliko sam platila sve svoje obveze prema državi? Unaprijed zahvaljujem
  2. Hvala svima na odgovorima. U međuvremenu sam i ja doznala par korisnih informacija: - proglašenje stečaja je potpuno besplatno ako ga pokreće (bivši ili aktualni) zaposlenik (ili njih više) koji ima potraživanja prema (bivšem ili aktualnom)poslodavcu - npr.neisplaćene plaće, doprinosi, naknade itd. Više o cijelom postupku: http://www.tszg.hr/cro/TSZG/Djelokrug-Suda/Stecaj/Strucni-clanci/Potrazivanje-radnika-u-stecajnom-postupku/Tijek-postupka-stecaja-po-prijavi-Radnika Primjer prijedloga za pokretanje stečajnog postupka od strane zaposlenika: http://www.tszg.hr/cro/TSZG/Djelokrug-Suda/Stecaj/Primjeri-prijedloga/Prijedlog-za-pokretanje-stecajnog-postupka - što se tiče naplate iz stečajne mase, moguće je saznati imovinsko stanje tvrtke preko e-kartice FINE za RGFI http://rgfi.fina.hr/IzvjestajiRGFI.web/main/home.jsp - Agencija za osiguranje radničkih potraživanja će vratiti samo 3 plaće prije datuma proglašenja stečaja. Dakle, ukoliko je zaposlenik čekao recimo 5 mjeseci na plaću, dao otkaz i čekao još 3 mjeseca do proglašenja stečaja, neće ništa dobiti od Agencije. A i da je odmah proglasio stečaj, opet bi dobio samo 3 od 5 plaća, i to u visini minimalne plaće u Hr)
  3. Hvala na prijedlogu! - da li ide preko javnog bilježnika ili odvjetnika, da li se plaća ili je besplatno, ili može radnik i samostalno pokrenuti pretpostavljam preko Trgovačkog suda, - pretpostavljam da se onda preda zahtjev na sud, također me zanima koliko vremenski traje i ta procedura, od podnošenja zahtjeva do rješenja da se pokrene stečajni postupak ( da li postoji mogućnost da se stečaj i ne proglasi bez obzira što je račun u blokadi i što se plaće ne isplaćuju). Ukoliko se stečaj proglasi znam da postoje 2 mogućnosti naplate: - iz stečajne mase, znam da su radnici u prvom isplatnom redu (firma baš i nema neku imovinu), zanima me koliko firma može biti pod stečajem, pretpostavljam godinama dok se potpuno ne ugasi, i u praksi da li se pokazalo da su se radnici uspjeli naplatiti iz stečajne mase, - i ovaj drugi način, koji je izgleda i najbolji, kada se pokrene stečaj, radnik može doći do sredstava putem Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca (3 neisplaćene plaće najviše do visine minimalne plaće u Hrvatskoj). Zanima me koliko vremena prođe od proglašenja stečaja do same naplate putem Agencije . Da li zahtjev za pokretanje stečaja mogu podnijeti samo radnici koji su trenutno u radnom odnosu ili mogu i radnici koji više nisu u radnom odnosu (npr. dali su izvanredni otkaz prije 2 mjeseca zbog neisplate plaća), da li može pokrenuti samo jedan radnik ili moraju svi? Prije svega me zanima vrijeme u svim tim procedurama (da li to traje par mjeseci ili može trajati i godinama), kako se pokreću sami postupci (da li moraju biti uključeni i odvjetnici, da li je besplatno ili se može i samostalno bez njih). Vidim da i na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ima zahtjev za pokretanje stečaja, pa da li su i oni na neki način uključeni? Molim sve pravnike koji su imali ovakve slučajeve u praksi da kažu da li je ta praksa pokazala da su radnici uopće uspjeli doći to potraživanja i kada, ili je sve to samo gubljenje vremena i mali postotak radnika je došao do novaca. Unaprijed zahvaljujem svima na bilo kakvom odgovoru ili savjetu !
  4. Možda nešto kao "gospodarska prijevara"? Pošto su već u trenutku kada su zaposlili mene i još par zaposlenika, već bili blokirani - dakle znali su da neće biti u mogućnosti isplatiti plaće? Koji je postupak u tom slučaju? Molim Vas za pomoć i hvala unaprijed!
  5. Hvala na odgovoru... Dotična firma je još uvijek u blokadi, ali isti vlasnici posluju pod drugim imenom - jednostavno su otvorili drugu firmu da bi izbjegli isplatu dugova.. Da li je zakonom išta predviđeno u takvim slučajevima?
  6. Poštovanje, firma koja me prije 2 g. zaposlila u trenutku kada joj je račun već bio u blokadi mi još uvijek nije isplatila 2 plaće (otada sam naravno dala otkaz). Da li netko zna kojim pravnim sredstvima mogu doći do svojih novaca? (imam potvrdu o neisplati s njihovim pečatom) Unaprijed hvala!
  7. Poštovanje! Upravo sam dala izvanredni zahtjev za prekid radnog odnosa u firmi koja me zaposlila u trenutku kada je već bila u blokadi (mene i još nekoliko novih zaposlenika). Ponudili su mi da promijenim zahtjev za prekid radnog odnosa u "sporazumni", pod krinkom bržeg rješavanja papirologije. Pošto imam manje od tri mjeseca radnog staža, mislim da time ne dobijam ništa (burzu), ali sam čula da u ovakvom slučaju imam pravo tražiti isplatu plaće sve dok ne nađem novi posao (dakle moje dvije zarađene plaće i sve mjesece dok tražim novi posao). To je informacija iz sindikalne pravne službe, da li netko zna nešto više o tome? da li gubim ako potpišem sporazumni otkaz? da li mi je zakonom zagarantirano ću uopće ikada dobiti barem te 2 plaće? Unaprijed zahvaljujem svima!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija