Jump to content

DragoLad

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. U prijeugovoru ne stoji ništa u vezi sto će se dogoditi ako ne dođe do ugovorenog pravnog posla. Onda postoji još pitanje, da se u ovoj stvari uporabi zakon, koji je valjao godine 1995, kad se sklopio prijeugovor i onda koji je ovaj zakon. Zakonu o obveznim odnosima? Još uvjet postoji pitanje, dali je moguće postignuti vlastništvo temeljem dosjelosti ako ima neko u ruci samo prijeugovor, a ugovor nikada nije bio sklopljen?! I postoji još podredno pitanje ako bi trebao tužnik da pravilno tuži na sklapanje ugovora u roku 6 mjeseci?! (Onda je zakasnio.) (Opet vam hvala, da se bavite sa mojim naivnim pitanjima...)
  2. Da, stvarno sam susjed. I. Vi kažete da prema Zakonu o nasljeđivanju (koji je valjao 1995)preije završetka nasljeđivanja nije bilo moguće sklopiti ugovor ili prijeugovor sa kojim bi se prodalo nešto, što je predmet nasljeđivanja? Možete mi to utvrditi sa zakonskom normom (iz ZN)? II. Tužba se glasi smatrajuči 1. ako je tužitelj stkao pravo vlastništva temeljem pravnog posla, da onda tuženik priznaje pravo vlasništva tužitelju ili 2. ako je tužitelj stekao pravo vlasništva temeljem dosjelosti, da je tuženik dužan trpjeti brisanje uz upis prava vlasništva na svom suvlasničkom djelu. III. U projeugovoru stoji, da kupac nastupi posjedu nekretnine temeljom prijeugovora i da će se kupoprodajni ugovor sklopiti odmah, kad završi postupak nasljeđivanja i kad nasljedniki postaju vlasniki, upisani u zemljišnim knjigama. Nasljeđivanje završio je godine 1998 kod nas (i za nekretnine, a hrvatski sud nije htio priprimiti takvo rješenje o nasljeđivanju - jasno zašto), kot vas onda prošle godine. Dali to što promjeni?! Kod nas ima rok od 6 mjeseci posle roka u preijeugovoru zahtjevaš da se sklopi ugovor, a posle toga izgubiš pravo na takvu zahtjevu. Pa kod vas? (Ako ste odvjetnik... onda trebam stvarno nekog, da me zastupa kod vas na sudu.) Hvala još jedan put za sve informacije.
  3. Godine 1995 sklopio se predugovor temeljem kojeg se je isplatio suvlastnički dio nekretnine. Posle toga ugovor nikada se nije sklopio. Prodavač, kad je sklopio predugovor, nije bio vlasnik nekretnine, bio pa je nasljednik po majci, ko ja je umrla nešto prije, a nasleđivanje u inozemstvu još nije bilo završeno. Nasljeđivanje završilo se ove godine v Hrvatskoj. Sad, posle nasleđivanja, javio se kupac, koji je i prije bio suvlastnik nekretnine, koji tvrdi, da je stigao vlastništvo temeljem pravnog posla, odnosno temeljem dosjelosti, jer je u predugovoru bilo dogovoreno, da kupac preuzime nekretnino i nastupi vlasništvo, kad se sklopio predugovor. Kod nas nije moguće temeljem predugovora da budeš kao vlastnik u dobroj vjeri. A šta kaže sudska praksa u R Hrvatski? Puna vam hvala na odgovorima. (Izvinjavam se puno zbog stvarno loše gramatike, a sam stranac in ne pričam baš hrvatski).
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija