Jump to content

ponomarenko

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je ponomarenko objavio

    Radno pravo

    Slažem se sa svime navedenim, uostalom, vidi se iz navođenih pitanja.

     

    Još jedno pitanje; pa ću onda kasnije i ja istaći svoje mišljenje;

     

    poslodavac ima pravo za vrijeme otkaznog roka ( redovitog otkaz ug. o. r ), osloboditi radnika obveze rada i dolaženja na posao.

    Teče li otkazni rok i u slučaju bolovanja, odnosno g.o ( rijeđi slučaj), u ovom slučaju, kao što sasvim sigurno ne bi tekao ukoliko radnik radi za vrijeme otkaznog roka ( nije oslobođen dolaska na posao)??

     

     

     

     

     

     

    Naravno da se dosuđuje razlika. Drugačije razmišljanje ne bi bilo u skladu s teleološkim tumačenjem odredaba Zakona o radu. Intencija je da radnik ne bude oštećen, a ne da "izvuče ekstraprofit" iz cijele priče.

     

     

     

    SIgurno se neće dvaput vrednovati.

     

     

     

    Po meni bi se ovdje moglo raditi o naknadi isključivo neimovinske štete (povreda prava osobnosti), ukoliko su imovinska prava radnika iz radnog odnosa riješena kroz radni spor.

     

    A tu je i odredba čl. 103. st. 2. Zakona o radu.

     

     

     

    Naravno - stjecanje bez osnove - čl. 1111. st. 3. Zakona o obveznim odnosima.

    Radno pravo

    [

    Iz svega što je rečeno moglo bi se dati više razloga za i protiv.

    Jedan od bitnih i čini mi, se presudnih argumenata je da se uspostavljanjem situacije "kao da je radnik radio" u slučaju nezakonitog otkaza ne može izbrisati činjenica da radnik je u međuvremenu, na isti dan koji bi trebao biti pokriven u presudi zaista radio.

     

    Dakle, povodeći se za apsolutnim shvaćanjem sporne odredbe , presumpcija rada bi se preklapala sa stvarnim radom, odnosno radnik bi za isti dan imao dva puta isplaćenu plaću - naknadu plaće, kao i radni staž i ostala davanja.

    Što se tada događa s radnim stažom u knjižici?

    Netko je već rekao da u radnom sporu radi nezakonitog otkaza nema naknade štete jer jer riječ o civilnom, ali specifičnom odnosu radnika i poslodavca.

    Ovo sve gore navedeno bi išlo u prilog takvoj tvrdnji, ali isto tako u prilog išla bi i mogućnost naknade štete radi nezakonite radnje poslodavca( presuđenog nezakonitog otkaza).

    Dakle rješenje je: tužiti za nezakoniti otkaz, dobiti isplatu naknade plaće ( razlike ako si radio) i nakon toga ići u pravi sasvim klasični spor o naknadi štete.

    Ima li takve prakse?????

     

    ps. pitanje za daljnju raspravu:

     

    što je sa otpreminom koju je dobio radnik kod redovitog otkaza ugovora o radu, ako se otkaz utvrdi nezakonitim.

    Uspostavlja se stanje kao da otkaza nije ni bilo. Znači li to da radnik mora vratiti otpremninu????

  1. Datum donošenja odluke o izvanrednom otkazu mora biti u zakonskom roku od 15 dana od počinjenja/saznanja.

    Da bi to dokazali mora se pokušati dostava, uz povratnicu na prijavljenu adresu. I tada je poslodavac ispoštovao svoju obvezu, što se tiče zakonskih rokova i mogućnosti dokazivanja istih.

    Ako ovakva dostava ne dospije, nejčešće je Praviklniko o radu propisana mogućnost da se odluka istakne na oglasnpj ploči poslodavca, i najčešće na 8 dan po objavi na ploči se smatra da je dostava uspjela.

    Datum prestanka neće biti dan donošenja odluke( jer nekad od odluke do dostave može proći i nekoliko tjedana) nego dan dostave.....

    Što se tiče propisa o radnoj knjižici tu je točno rečeno.

  2. Dobro, slažem se u vezi uloge suda, to nije upitno... samo sam htio biti malko praktičan ko što nekad , u nedoumici sudovi pokušavaju biti.

     

    ALi što se tiče osnovanosti otkaza... imam puno primjera iz prakse gdje se sud, ukoliko mu je na to ukazano , upustio u utvrđivanje osnovanosti odluke poslodavca o upozorenju....

    Nekad jednostavno, radi što jačeg argumentiranja, i po načelu kumulacije poslodavac i u otkazu navede prijašnje povrede obveza ugovora o radu zbog kojih je dao upozorenje...

    Ukoliko je takav otkaz dobio na stol, sud će sigurno ispitivati osnovanosti povrede ugovora o radu iz upozorenja....

  3. Ovo je vrlo zanimljivo rteorijsko pitanje o kojemu sam već čuo niz različitih mišljenja od sudacaa iodvjetnika.

    MOje se slaže s onim od mati77.

    Naime, u trenutku kada se uručuje odluka o otkazu stvarno se ne može znati kada će prestati radni odnos s obzirom na odredbe o "produljivanju" otkaznog roka... g.o, bolovanja, porodiljski......

  4. Ovdje treba napomenuti da tzv. opomena pred otkaz .. to u stvari nije.. U stvari riječ je o upozorenju o kršenju obveza iz radnog odnosa i mogućnosti otkaza.

    Nakon toga poslodavac naravno može dati redoviti otaz ako se nastavi s sličnom praksom, ali i ne mora, može opominjati jop dvadeset puta ,bilo usmeno ili pismeno.

    Ali poslodavac u nekim slučajevima koji se opet prosuđuju od slučaja do slučaja može dati redoviti otkaz i bez prethodnog upozorenja.... dakle redoviti otkaz koji ne mora poštovati proceduru izvanredbnog, a ni povreda ne mora biti tako osobito teška.. .. ovakakvi slučajevi se rijetko spominju i susreću a i rizični su radi dokazivanja sa stajališta poslodavca

    Izbjegavam namjerno citiranje zakonskih odredbi.

    Osobno sam mišljnja da je sa stanovišta suda ( pretrpanosti) dobra procjena da se odbacuju tužbeni zahtjevi radi utvrđenja ( ništavosti, nezakonitosti??, dedopuštenosti??)odluka o upozorenju...

    Naime ukoliko dođe do otkaza ( a možda i neće) u tom slučaju će se ionako preispitivati i prethodno upozorenje.....

    Postavlja se pitanje koliko dugo će "vrijediti " ovo upozorenje u smislu redovitog otkaza.. 1, 2, 5 godina.. u nekim kolektoivnim ugovorima su se i potrudili i to na inicijativu sindikata i uveli i kolkt. ugovor.... no to je već neka druga tema

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija