Jump to content

kiki25

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Prije tri godine nakon majčine smrti ostavinom otac je postao u cijelosti vlasnik kuće.Tu istu nekretninu u koju smo supruga i ja uložili u dovršetak preko 60 posto od ukupne vrijednosti te kuće on radi, vlastitom inicijativom sa mnom darovni ugovor, koje sam nakon toga i upisani vlasnik 1/1.Brinamo se oko mog oca koji živi sa nama i nema nikakve zamjerke prema našem odnosu i brizi o njemu. On međutim zbog lošeg i nepodnošljivog odnosa sa kćeri, koja ga ne želi ni vidjeti, postavlja pitanje kako i na koji način da sprovede nešto što ona neće moči imati pravo na nužni dio u ovoj nekretnini koju mi je već darovao. Molim dali netko zna što bi trebalo učiniti uz već postojeći darovni ugovor, a da nitko nema na več darovano nikakvo pravo, pa ni na nužni dio i gdje bi to trebalo napraviti ? Hvala.
  2. Malo me zbunjuju ovi pravni postupci.Neznam dali sam dobro shvatio da bi već postoječi darovni trebalo dodatno solemnizirati kod javnog bilježnika ili napraviti novi dosmrtni, a postoječi pobiti.
  3. Poštovanje! U nedovršenu kuću mojih roditelja supruga i ja uložili smo znatna sredstva u proteklih pet godina i u gornjoj polovici te kuće imamo stan koji nije etažiran . Nakon smrti majke, kuća nije bila u ostavinskoj jer je otac bio upisan kao jedini vlasnik te sestra i ja nismo tražili nikakav dio. Kroz izvjesno vrijeme otac svojevoljno zbog lošeg odnosa kćeri prema njemu , kuću u kojoj supruga i ja živimo zajedno sa njime i u koju smo do sada uložili minimalno oko 60 % sredstava od ukupne vrijednosti te nekretnine, a ulažemo i dalje ,sklapa sa mnom darovni ugovor . U tom ugovoru je stavljena jedna napomena : "Daroprimatelj se obvezuje darovatelja dohraniti, uzdržavati, pružiti mu zdravstvenu njegu i nesmetano uživanje u polovini zgrade-zgrada je nedovršena". Tih zahtjeva oca se doista istinski i pridržavamo te on nema nikakve pritužbe na nas. Ugovor je ovjeren kod javnog bilježnika , izvršen je upis , dobio sam porezno rješenje i u gruntovnim knjigama imam vlasništvo 1/1 bez tereta već skoro dvije godine. Očev se odnos sa kćeri vremenom još i dublje zaoštrio te on želi biti siguran , a dakako supruga i ja , da ona nakon njegove smrti ne može nikako imati pravo nasljedstva ni na jednom dijelu te kuće.Drugih nasljednika nema. Da li smo u tom slučaju dobro postupili sklopivši darovni ugovor ili bi možda trebali nešto drugo , n pr. doživotni ili dosmrtni ugovor ? Što savjetujete? Hvala na trudu
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija