Jump to content

chegrtusha

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav, frend radi u jednoj firmi od 2007. god., prvi Ugovor o radu je bio na određeno 3 mj., a slijedeći na neodređeno. Nakon toga je početkom prošle god. potpisao novi ugovor o radu, sa člankom: "Zaposlenik ima pravo otkazati ovaj ugovor u pisanoj formi, ali ne prije isteka 5 god. od dana sklapanja ugovora. Otkazni rok je 6 mjeseci od pisanog podneska otkaza, a zaposlenik ga je dužan odraditi u cijelosti zbog složenosti radnog mjesta. U slučaju nepoštivanja ovog ugovora zaposlenik se obvezuje obeštetiti poslodavca za dane i mjesece koje nije odradio u otkaznom roku. Mjesečna naknada obračunat će se u paušalnom iznosu od 19.000,00 kn." Pitanja: 1. Prema ZOR-u, ako radnik otkazuje ugovor i za to ima osobito važan razlog, otkazni rok ne može biti duži od mjesec dana. Znači, poslodavac najavi zatvaranje firme, zaposlenik pronađe drugo zaposlenje-koliki mu je onda otkazni rok? 1 mj. po ZOR-u ili 6 mj. prema ugovoru? 2. Što je onda s ovom naknadom u paušalnom iznosu? Kako se to obračunava? 3. Ovo je interesantno: svim radnicima u toj firmi se 11 mj. u godini iz brutto iznosa plaće odvaja 500 kn kako bi firma imala od čega isplatiti plaće i uplatiti doprinose taj mjesec kad su radnici na g.o.(koji traje 14-18 dana). Na platnoj listi nema zasebne stavke sa tim iznosom pa mi nije jasno kako se to obračunava niti da li je po zakonu. Nadalje, jednostavnim računanjem 11mj.*500kn=5.500kn brutto. Po tome bi netto taj mjesec kad se koristi g.o. trebao iznositi cca 4.000,00 kn, a radnici dobivaju netto plaću 3.000,00 kn. Gdje nestane soma kuna po glavi radnika svaku godinu?
  2. T-mobile je odgovorio da zahvaljuju na zahtjevu za aktiviranjem usluge tajni broj. U jednoj rečenici piše da je broj bio tajan u Simpi, te da je prelaskom na pretplatu broj tajan kao pretplatnički, a time javan kao Simpa. Iz AZOP-a su reagirali tek kad im je MMPI proslijedio mail, na sve prijašnje upite nisu odgovarali. Ugl., treba im poslati zahtjev za zasnivanjem pretplatničkog odnosa iz kojeg je vidljivo da je izabrana opcija tajnog broja, pa će oni dalje rješavati povredu propisa. I dalje ne znamo ima li osnove da raskine pretplatnički odnos bez plaćanja pretplate do isteka ugovornog razdoblja?
  3. Tražim odvjetnika za radno pravo u Zagrebu, molim preporuke na pp ili na mail chegrtusha@gmail.com . Hvala!
  4. Sestra je potpisala zahtjev za zasnivanjem pretplatničkog odnosa s T-mobileom na njihovom štandu u nekom trg.centru i uzela mobitel za 1 kn. Tražila je da njen broj bude tajan, pa je tako i bilo. Nikakav ugovor nema, samo taj zahtjev. Pred nekoliko dana smo ustanovili da je njen broj u međuvremenu javno objavljen. Zvala je SZK i žena joj se ispričala kazavši da je došlo do njihove greške i uputila ju da im ponovno podnese zahtjev za tajni broj!? Poslala im je prigovor, pa čekamo da odgovore. Pretplata joj ističe u 9.mj., zanima me može li ona raskinuti tu pretplatu bez da vraća mobitel i plaća ugovornu kaznu, obzirom da ugovora zapravo nema i da joj je t-mobile svojom pogreškom nanio štetu? Što sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka? U njihovim općim uvjetima ne vidim stavke koje se odnose na raskid ugovora od strane korisnika, a i ne znam koliko bi se to moglo odnositi na njen slučaj...
  5. Hvala, hvala! To sam si i mislila, al rekoh možda ima načina da mi to bezbolnije prođe...
  6. Pozdrav, radila sam u d.. koji je u vlasništvu mog prijatelja i njegovog partnera (baš sam morala na vlastitoj koži naučiti da ne valja miješati prijateljstvo i posao, nisam slušala starije i pametnije). Uglavnom, dobila sam otkaz kao teh.višak, ali nikada nisam dobila svoj primjerak ugovora o radu, niti platne liste. Ostali su mi dužni 3 plaće. Kako su me mjesecima zavlačili, prije 2 tjedna sam im poslala ZZZP u kojem tražim: isplatu zadnje 3 plaće, moj primjerak ugovora o radu, IP obrazac i platne liste. I to u roku predviđenom zakonom. Danas sam dobila njihov odgovor kako su moje zahtjeve proslijedili odvjetnici, te da mi nisu u mogućnosti odg. u traženom roku jer im je odvjetnica na bolničkom liječenju. Odgovorit će u toku slijedećeg tjedna, a u međuvremenu me pozivaju na sastanak kako bismo "eventualne nesporazume razriješili na obostrano zadovoljstvo". A na nijednom dosadašnjem sastanku nismo ništa riješili, osim što mi pričaju priče i dobiju na vremenu. Jer firma navodno nema novaca, ali ima nekretnine koje kao pokušavaju prodat. Da nisu još dvije nove firme otvorili, imali bi keša za isplatit me... Mislim, tako se mogu izvlačiti do zastare. Ako podnesem prijavu Drž.inspektoratu-znam da na taj način neću doć do plaća, ali hoću li bar dobiti platne liste pa da pokrenem ovrhu? Ili da čekam što će odg. kad se konzultiraju s odvjetnicom? Šta da radim??
  7. Hitno mi je potrebna pomoć! Naime, mama mi je godinama bila nezaposlena, ali nije bila u evidenciji HZZ-a, primala je naknadu za tjelesno oštećenje kojem ne znam postotak, ali je iznos bio cca 150,00 kn. Obavezno zdravstveno osiguranje je ostvarivala preko tate. Već je nekoliko godina imala iskaznicu trajnog oslobođenja od participacije. 13.06.2009. je primljena u bolnicu na liječenje, a 20.06. je umrla. Sestre u bolnici su me uvjeravale da moramo platiti troškove liječenja, te su mi dale da potpišem izjavu da ću podmiriti račun u roku od 30 dana. Račun još nisam dobila, ali na izjavi piše da je ravno 3.000,00 kn. Ono što me zanima je da li stvarno mamino oslobođenje od participacije ne vrijedi? U HZZO-u se prave grbavi, svatko priča drugu priču, prebacuju lopticu s jedne osobe na drugu, s jedne ispostave na drugu ispostavu ili na direkciju pa opet sve ispočetka. A negdje na netu sam natrčala na informaciju da sve te iskaznice za participaciju vrijede do 30.06.2009. Help, please...
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija