Jump to content

pregunta

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Sastavni dio ugovara je i bila skica mjesta očevida, na kojoj je geodet odcjepane djelove označio kao 'idealni dio xxx/yyy' i na toj skici kao i u tekstu zamjene upisane su površine i oznake odcjepljenih djelova. Znači li to da će se prijedlog za upis vlasništva ipak biti pozitivno riješiti? Što se tiće oformljavanja nove jedinstvene čestice, u uredu za prostorno uređenje su mi danas rekli da je za to ipak potreban projekt kuće.
  2. A, u. Znači, treba kod geodeta da izvrši cjepanje i preda na katastar? Koliko bi mi to vremenski moglo trajati do prijedloga za upis vlasništva?
  3. Ugovorom o zamjeni nekretnina, sa susjedom smo zamjenili dio naše parcele i zauzvrat uzeli dio njegove koja je vezana uz našu osnovnu parcelu. Što nam je sada činiti, odnosno kojim postupcima se uknjižiti kao 1/1 vlasnici novostečenih gabarita, u zemljišniku i katastru? I zanima me da li je moguće oformiti jednu jedinstvenu česticu sastavljenu od sada djelova dvije katastarske čestice bez nekog projekta za gradnju objekta na novoformiranoj čestici? Čestice su u građevinskom području. Hvala.
  4. Hvala. Samo mi još recite što je s mogučnošću da jedna strana plača porez za obe nekretnine? To je u redu tako navesti u Ugovoru?
  5. Može li mi neko pomoći primjerom (linkom) jednog kvalitetnog ugovora o zamjeni djelova parcela. Naime, u zamjenu za jedan veći komad zemljišta, susjedu bi ponudili dio čestice kojoj smo 1/1 vlasnici i suvlasnički dio druge čestice kojoj smo 1/2 vlasnici. Parcele su u naravi jedna uz drugu. Znam da je uz ugovor potreban i grafički prikaz diobenih djelova. Na što još treba paziti kod sastavljanja takvog ugovora? S obzirom da u zamjenu dajemo i suvlasnički dio parcele koje smo za 1/2 vlasnici, da li je nužno da je kao stranka u ugovoru naveden i vlasnik druge polovice ponuđene čestice? I još, da li je moguće u ugovoru navesti da druga stranka pristaje platiti porez za obe parcele?
  6. Ne znam da li je ovo pitanje za rubriku Stvarno pravo ili za ovu, ali se ipak nadam da ću dobiti odgovor ili savjet. Upravo sam dobila presudu suda u kojoj stoji da stječem pravo na uknjižbu zemljišta u zemljišnu knjigu. Naime, zemljište je u posljednjih najmanje 50 godina u posjedu mojih prednika (dakle na katastru i u stvarnosti), a u zemljišniku je bilo na lokalnoj Rimokatoličkoj župskoj crkvi, što nije odgovaralo stvarnom stanju vlasništva. Crkva nikad nije ni osporavala tužbu i predala je svoju brisovnu izjavu o tome. Ono što mene sad zanima je, da li porezna uprava ima pravo naplatiti mi porez na to zemljište? Ako da, što mi nema nikakve logike, što mogu učiniti? Hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija