Jump to content

fratrovac

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. pokušat ću što kraće i što preciznije izložit svoj problem, pa tko nešto zna o tome - molim odgovor. prije 4 i pol godine digla sam hipotekarni kredit za adaptaciju stana nad kojim je dignuta hipoteka (riječ je o stanu u potkrovlju obiteljske kuće koji je u tom trenutku bio roh bau). prilikom dizanja kredita banka je odredila osiguravajuće društvo kojem trebam plaćati i osiguranje imovine. uredno sam sve plaćala, i kredit i osiguranje (i plaćam i danas). no, pred prošli božić - peh! stan (koji je baš bio dovršen - sve, pločice, parketi, počeo se kupovat namještaj....) se zapalio. u stanu je kamin i došlo je do požara u kojem je stradala trećina krovišta, dio zidova, kamin i dimnjak, dio instalacija od struje, od vode vatrogasaca stradao parket..... odmah sutra-dan otišla sam u osiguravajuće društvo, predala sve podatke koje su me tražili, rekli mi - ne brinite, sve će biti o.k. budući je bio 12. mjesec, kiše su padale, pitala sam kad ćemo moći angažirati nekoga za popravak, rekli su - možete odmah, a mi ćemo to riješiti čim prije. angažirali smo majstore, 2 puta dolazili procjenitelji, majstori posao odradili, ispostavili račun na 60 000 kuna, a osiguranje ništa pa ništa (zvali ih i zivkali ali stalno od ovog petka do onog petka, pa nazovite sljedeći tjedan, pa kolegica je na godišnjem....) danas, tri i pol mjeseca nakon požara, opet mi zvali osiguranje da bi nam rekli kako se naš slučaj odbija. nema odštete. razlog - u vrijeme kad je dogovoreno osiguranje stan nije izgledao kao sada i ništa od toga nije bilo u stanu. upomoć!!!!! stan zaista nije izgledao tako (bio je roh bau), ali imao je zidove i krov. osim toga nevjerojatno mi je da je stan trebao ostati isti da bi osiguranje vrijedilo (u polici osiguranja kao i u ugovoru nema ni riječi o tome u kakvom stanju stan treba biti da bi osiguranje vrijedilo) u krajnjoj liniji - čemu osiguranje stana pri adaptaciji ako rezultat adaptacije osiguranje ne priznaje???!!! eto - ako mi netko može pomoći, stručan ili sa sličnim iskustvom, bila bih zahvalna..........
  2. Do prije mjesec dana malodobni sin je nakon rastave živio kod majke. Unazad 2.godine dijete se ne slaže sa majkom, bježi od kuče itd. te suglasno sa njegovom, majčinom i mojom (očevom) odlukom seli kod bake. Moram napomenuti da sam ja otac koji živi u drugom gradu ,a da je baka moja majka. Mali se ni pod koju cijenu ne želi vratiti majci pa me zanima kakav je postupak oko skrbništva bake , odnosno ako je do sada skrbnik bila majka i pošto on neče više živjeti sa njom nego sa bakom kako to regulirati. Hvala svima na pomoči!
  3. Posjedujem vikendicu i na nju sam plačao porez sve do trenutka kada sam se prijavio i neko vrijeme živio u njoj ( tada je moja vikendica postala kuča za stanovanje ). Igrom slučaja preselio sam se u drugu županiju, izvršio odjavu i prijavio mjesto prebivališta na adresu gdje sada živim. Moje pitanje je da li sada opet trebam plačati porez na nju s obzirom da tamo nitko ne živi. Iz porezne uprave mi nije ništa došlo što bi ukazalo na to. Hvala!
  4. Zavisi od mjesta gdje ste sklopili brak tamo morate iči i na crkveni sud. Ako je to Zagreb onda morate iči na Kaptol i dogovoriti se da vam odrede termin za konzultacije. Ja sam bio nekoliko puta i svaki put nešto fali ili nije dobro formulirano ili,što je najčešče ,moji razlozi nisu u skladu s njihovim zakonom. U svakom slučaju velika gnjavaža, a Vama želim više uspjeha nego što sam imao ja za sada
  5. Imam dvoje djece koja ne žive samnom a majka se drži striktno presude suda.Moram napomenuti da ja ne živim u istom gradu tako da su viđanja i onako smanjena. Jedno dijete ima 15,a drugo 12 godina i izrazili su želju da samnom provedu više vremena,pogotovo u vrijeme praznika.Majka im to brani bez obzira što su joj to i rekli uz objašnjenje da mi ne želi izlaziti u susret.Očito ne shvača da ja nisam bitan nego da su bitna djeca i njihove želje.Zna li netko što bi se dogodilo ako bi starije dijete otišlo u centar za soc.skrb i požalilo se na majku,odnosno na njezine čvrste stavove? Vjerojatno večina vas misli da bi ja trebao to učiniti, i jesam, probao sam s njima razgovarati ali bez ikakvog konkretnog odgovora ili zaključka.
  6. Pozdrav svima!Namjeravam kupiti motor koji je razbijen u prometnoj nesreči i za to postoji i policijski zapisnik.Zanima me da li u kupoprodajni ugovor to treba navesti i kakva je procedura oko plačanja poreza.Znam da se porez naplačuje po tablicama porezne uprave, ali razbijeni motor sigurno nema istu tržišnu vrijednost kao i ispravan.
  7. Uredno plačam alimentaciju i do sada sam uvelike snosio i dodatna troškove vezane uz djecu. Međutim, svaka čaša se prelije pa tako i ova moja,a ne bi, da je bivša pustila djecu ovo ljeto k meni(objasnio sam u temi prije par dana na forumu,pa kog intersira može vidjeti). Sada traži da ja snosim troškove za knjige ,i da ako ne ,ja sam kriv što oni nemaju knjige. Naravno to se veže uz moguče jedinice u školi i tako to...Zanima me da li je to tako ili je ona kao starateljica dužna njima osigurati knjige i kakve bi posljedice mogla imati ako ih ne nabavi? Moram naglasiti da mi je jasno da se na kraju to slama na djeci ,ali dokle to može iči kad me zakon ionako ne štiti u mnogim pitanjima vezanim uz njih.
  8. Imam presudu iz 1992.godine i u njoj piše da djecu mogu viđati temeljem članka 301 stavak 1 oz-a.danas djeca imaju 12 i 15 godina, a s obzirom da sam se prije 4 godine preselio u drugo mjesto po tom riješenju ih je nemoguče viđati. Jasno mi je da se to može regulirati putem suda,odnosno izmjenom tog riješenja.međutim imam i jedan drugi problem,a taj je da li je obaveza od majke da tu djecu odveze do nekog prijevoznog sretstva s kojim oni dolaze k meni i da li ih mora vratiti u mjesto stanovanja ako ih za ljetne praznike odvede u neko drugo mjesto. Konzultirao sam se sa odvjetnikom a on mi kaže da u sudskoj praksi nije da donose riješenja o tome tko,kada i tko snosi troškove puta od djece. Moram napomenuti da nije sporno da ja snosim trošak iz njihovog mjesta stanovanja do mene,nego me zanima da li ja moram snositi i trošak njihovog puta i od tamo gdje ih majka odvede? Što da ih npr. Odvede u ameriku na odmor a ne želi im platiti povratnu kartu do hrvatske nego očekuje da to snosim ja ako ih želim vidjeti? Molio bih pomoč ili savjet. Hvala svima! ***editirala newbie***
  9. Zaboravih! Imam riješenje suda o viđanju djece ali se on nemože provoditi u tom obliku jer sam sad 500 km dalje. Pitam se što bi bilo da ih odvede na praznike u Ameriku. Jel bi ja trebao snositi troškove do mjesta njihovog prebivališta pa onda do mene ili je njezina obaveza da ih vrati u Zagreb?
  10. Molio bih pomoč i savjet. Naime sa bivšom ženom sam rastavljen 11 godina i uredno podmirujem svoje obaveze vezane uz dvoje djece. S obzirom da ne živimo u istom gradu ja podmirujem i sve troškove puta kad djeca dolaze meni.Problem se javlja oko odvoženja i dočekivanja djece od njihove kuče do aerodroma i obrnuto,a največi problem se javlja ljeti za praznike kada ih odvede na more i ne želi ih vratiti u Zagreb.Do sada sam im nekako organizirao i to a ove godine sam predložio da sjednu na autobus i dođu do mene. Djeca imaju 12 i 15 godina pa smatram da su dovoljno velika da mogu putovati autobusom i na malo dužoj relaciji. Naravno oko toga se bivša ne slaže i rekla mi je ako ih želim viđati neka platim put do Zagreba pa onda avion do mene, a ona ih ne želi voziti.Djeca ove godine neče provesti mjesec dana sa ocem i ne znam šta mogu učiniti da se to više ne ponavlja. Hvala svima na savjetu!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija