Jump to content

deci

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Postavljam pitanje u ime svoje 80-godišnje bake. Prije 15g na ostavinskoj iza djeda na kojem je bila sva imovina baka i 6-tero braće odreklo se u korist sedmog brata s kojim je baka a prije i djed živjeli u zajedničkom kućanstvu. U međuvremenu došlo je do totalnog neslaganja u zajedničkom kučanstvu te već par godina baka živi sama u jednoj prostoriji - zajednički izgrađene kuće, vrt obrađuje na susjedovom posjedu itd. - te uopće ne razgovaraju. Na nekretninama nije upisan nikakav teret ili sl. u korist bake niti postoji pisana obveza da se brat u čiju korist su se svi odrekli mora brinuti o baki. Međutim svi su se u ime toga odrekli na ostavini. Baki povremeno pomaže drugi sin i kći te se ona pita da li se može nešto pokrenuti kako bi vratila u posjed nekretnine.
  2. Imamo kompliciranu situaciju, pomozite molim ... Dakle, moj otac želi rasporediti svoju imovinu na način da najbolje zaštiti moju majku. On ima troje djece: moja sestra ,ja i naš polubrat iz njegovog prvog braka. On je imao popriličnu zajedničku imovinu kada se je rastavljao s prvom ženom te je sve ostavio njoj kako bi sin bio zbrinut a on slobodan za novi početak. S mojom majkom je bio u braku 25 god a tada su se razveli bez da su prestali živjeti zajedno. Dakle žive zajedno ali ona je sve ove godine prijavljena na jednoj adresi (bivši stan) a on na ovoj gdje žive i imaju kuću koja glasi na njega ali su je stekli zajedno. Od imovine tu je auto, kuća, dionice, ušteđevina. Tu je i zemlja, njegova očevina koju namjerava ostaviti sinu. Boji se da sin iz prvog braka ne bi osporavao oporuku kojom sve ostalo ostavlja mojoj majci. Kako bi je najjednostavnije pravno zaštitio da li ugovor o darovanju ili oporuka ili što drugo?
  3. Imam isti problem. Za one koji nisu upoznati sa slučajem Mercatone ima na desetke invalidskih mjesta koja zjape prazna. Ja nikada i nigdje drugdje ne parkiram na invalidska mjesta ali tamo ih je puno i prazna su te na kratko dok odem do bankomata i sl. parkiram tamo. Policija ovih dana revno patrolira i dijeli kazne od 700 kn. Molim pomoć što navesti u žalbi? - 6 mj sam na bolovanju zbog ozljede kuka da li bi to pomoglo?
  4. Naslijedili smo poljopriv. zemljište od bake u suvlasništvu 1/3. Zemljište je atraktivno jer je blizu građevinske zone po GUP-u a donošenjem novog možda to i postane. Jedan od suvlasnika pokreće postupak razvrgnuća suvlasnićke zajednice. Predlaže podjelu kojom bismo mi bili zakinuti jer bismo preko poljskog puteljka jedva došli do svog dijela. Njegov dio bi cijelom dužinom bio uz makadamski put. Njegovo obrazloženje je da se tako godinama uživalo te ima potpis drugog suvlasnika i kupoprodajni ugovor da je on kupio dio uz makadamski put. Naša strana niti je tu zemlju uživala niti dala suglasnost za uživanje ili kupoprodaju dijela kada je taj treći suvlasnik kupovao svoj dio. Kakve su nam šanse u pokrenutom postupku da sud odredi da svi dobijemo pristup sa makadamskog puta što je fizički lako izvedivo?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija