Jump to content

nn2928

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala Vam na brzom i preciznom odgovoru. Jedino što me još zanima jest kome se treba obratiti za prisustvovanje raspravi. Kakva je procedura? Mora li se tražiti odobrenje tj. najaviti se glasnogovorniku suda, predsjedniku suda ili... I to pisanim putem ili nekim drugim oblikom komunikacije? Hvala!
  2. Molio bih da netko objasni tko, kako i pod kojim uvjetima može biti prisutan na raspravi u kaznenom postupku. Koliko mi je poznato u našem sudstvu ne postoji građanska porota (ili sam u krivu...). Ali to nije ni bitno, nego me zanima, pošto su rasprave javne, mogu li građani zainteresirani za praćenje postupka biti prisutni u sudnici. Svijestan sam da se zbog tehničkih uvjeta to ne može omogućiti svima, ali poanta moga pitanja jest može li opća javnost koja nema konkretne veze sa samim optuženikom i postupkom biti prisutna kao određeni nadzorni organ. A i oni koji bi htjeli o samom procesu nešto naučiti... Hvala!
  3. Molio bih da mi netko protumači članak 131. Kaznenog zakona: "Tko neovlašteno i kriomice snimi drugoga filmski, televizijski, videokamerom ili fotoaparatom, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine." Znači li to da me susjed smije snimati na mome posjedu pošto to ne radi kriomice. Nije mi jasno pošto zakon kaže "neovlašteno i kriomice" a ne "neovlašteno ili kriomice". Znači to što on čini jest neovlašteno, ali isto tako nije kriomice. Što učiniti ukoliko on to konstantno radi i može li njegovo djelovanje proći kao kazneno djelo??? Molio bih nečije mišljenje...
  4. nn2928

    Narodnost

    Zanimalo bi me što je potrebno napraviti nakon punoljetnosti ukoliko je u rodnom listu pod narodnost upisano ---------. Ima li nekih zapreka oko izbora narodnosti (ukoliko osoba želi narodnost koja ne odgovara roditeljskim narodnostima) tj. može li se izjasniti kao npr. Francuz iako za to nema dokaza. Upisuje li se promjena narodnosti na rodnom listu pod napomenu ili u rubriku. I je li promjena u rodnom listu vezana za promjenu u Popisu birača ili se mora ići i k njima da bi se promjena izvršila? Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija