Jump to content

narvg

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Evo, da odgovorim... 1. Ne znam, tako se njemu svidjelo 2. Ja nisam dobio nikakav dokument da potpišem, samo sam vidio da mi je plaća manja za oko 1000kn. 3. Platne liste nismo nikada niti dobivali. Sada sam bas razgovarao sa sluzbenicom u Zavodu za zaposljavanje i ona mi je rekla da mi poslodavac mora potpisati izvanredni otkaz kada mu ga predam. Pošto u obrazloženju tog otkaza stoji da je on počinio kazneno djelo, ja ne vidim razlog zašto bi on to htio potpisati. Također, rekla mi je da ću morati dokazati da mi jedna plaća nije isplačena, ali (pazite sada ovo!!) isplatne liste nista ne dokazuju. Po njima je jedini nacin da dokazem da mi placa nije isplacena taj da POSLODAVAC NAPISE POTVRDU DA MI NIJE ISPLATIO PLAĆU!!! Znači, on je kriv samo ako prizna, a ja nemam kako dokazati da mi on uistinu nije isplatio plaću... To je čak i meni kao laiku totalno pogrešno i nadam se da je gospođa sa HZZ-a u krivu jer ako je to točno, prepušten sam na milost i nemilost poslodavca što nikako nije dobro...
  2. E, da zaboravio sam napisati... Kod nas u firmi nema nikakvih kolektivnih ugovora niti takvih stvari. Samo ugovor o radu u kojemu svakome stoji fiksni iznos. Znaci nema se tu sto racunati...
  3. Koliko sam ja shvatio, ako dam izvanredni otkaz zbog krivnje poslodavca, imam pravo na naknadu s burze. Naravno, nisam ni mislio odmah dati izvanredni otkaz. Prvo cu mu predloziti da za tu smanjenu placu radim skraceno radno vrijeme. Ako na to ne pristane, trazit cu ga da mi da otkaz kao tehnoloskom visku, a ako pocne izmisljati da ce mi dati otkaz jer sam skrivio nesto (a nisam), samo cu nonsalantno izvuci kuvertu sa izvanrednim otkazom iz dzepa i staviti mu je na stol. Ako pocne i tu izmisljati neke kvake, reci cu mu da ako bude osporavao moj otkaz na sudu, ja cu ga tuziti jer mi vec zadnjih 9 mjeseci isplacuje manju placu (ali ovo zadnje smanjenje od prije par dana je prelilo casu) i traziti ovrhu. Ja nisam nista novoga potpisivao pa ne vidim tu uopce nista sporno. Ja sam inace osoba koja suti i radi svoj posao, nisam nikada zakasnio na posao niti odbio ostati prekovremeno. Zato me ovakvo ponasanje mog gazde jos vise ljuti pogotovo jer mi je smanjio placu, povecao radno vrijeme, otvoreno rekao da mi vise nece placati prekovremene (kojih se tjedno nakupi i po 15 sati) i jos stalno vice i psuje. Mislim da je bolje sjediti doma za 1000kn nego biti na raspolaganju nekom takvom za 3000kn od 0-24h.
  4. Prvo da se zahvalim na odgovoru. Jedna stvar mi nije jasna... Ako sam ja sa poslodavcem prije godinu dana potpisao ugovor o radu u kojem stoji cifra od 6500 kuna, kako je moguce da on nije u prekrsaju ako mi isplati 30% manju placu? U meduvremenu nismo potpisli nikakav novi ugovor pa pretpostavljam da stari jos vrijedi posto je na neodredeno... Da li bi ja bio u prekrsaju da samovoljno odlucim sam sebi skratiti radno vrijeme za tih istih 30%??!?
  5. Poštovani, imam problem koji je za mene preveliki zalogaj pa sam odlučio pomoć potražiti ovdje. Prije desetak dana poslodavac je svima u firmi smanjio plaće, a pošto je meni plaća već smanjena mjesec dana ranije, ne isplati mi se za tako malu plaću uopće dolaziti na posao. Pošto znam da mi poslodavac neće ponuditi otkaz kojim bih ostvario pravo na naknadu s burze rada, razmišljam si da ja dam izvanredni otkaz. Zanima me da li u sudskoj praksi isplata 30% manje plaće od one koja je navedena u ugovoru o radu na neodredeno vrijeme (vise mjeseci zaredom) moze biti razlog za davanje izvanrednog otkaza. Pronasao sam u zakonu o radu da je teret dokazivanja na meni ako dam izvanredni otkaz. Da li trebam ista dokazivati ako moj poslodavac odluci ne pobijati moje razloge za otkaz? Ako sam dobro shvatio, ako moj poslodavac ne odluci osporiti moj izvanredni otkaz na sudu, ja vec sljedeci mjesec mogu racunati na naknadu s burze? Unaprijed se zahvaljujem na pomoci.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija