Jump to content

struga

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Svaka čast Felixx! Upravo čitam taj članak u Zakonu o vlasništvu. Koji su to propisi koji određuju kada će neka nekretnina prijeći u vlasništvo RH?? Da, investicija je svakako dugoročna, prije svega cilj mi je riješiti vlasništvo i okrupniti nekoliko manjih u jednu građevinsku česticu do 1000 m2. I to samo stoga što je moja okružena sa česticama manje površine, a bez njih je "bezvrijedna". Daljnjih planova za sada nemam. Zbog svega toga nisam u mogućnosti izložiti se visokim troškovima no volje i vremena svakako imam. Hvala još jednom!
  2. Hvala na odgovoru. Dosjelost? Nije li kod dosjelosti potrebno dokazivati da se posjed koristio neki niz godina pažnjom dobrog vlasnika ili tako nešto?!? Česticu nikada nisam koristio niti nitko od mojih predaka. Niti sada je nitko ne koristi, obrasla je u travu i drveće koje prema visini ima više desetaka godina, tj. sigurno je zadnjih 60-70 godina nitko nije koristio ni u kakve svrhe. To potvrđuju i priče lokalnog stanovništva navodeći glavni razlog njenu širinu. Naime, širina iznosi oko 90 cm, a dužina se poklapa sa dužinom moje čestice. Upravo stoga ali i činjenice da su susjedne uvjetovan sam rješiti to vlasništvo da bi ev. nastavio dalje. Naravno da mi nije u interesu ni potrebi dugotrajan i skup postupak. No ne znam kako nastaviti. Vrijednost? Teško je reći ali ne bi smjela, prema vrijednosti ostalih iz okolice koje imaju "čisto vlasništvo" biti 30-50EUR/m2. Jesam li bio malo konkretniji? Možete li na temelju ovog dati neki savjet??
  3. Molim vas za savjet mada je moguće da se u nekoj od prethodnih tema već krije dio ili cijeli odgovor. Temu otvaram jer je specifična radi velikog odmaka vremena od smrti vlasnika čestice koji je upisan u ZK uložak, u vlasništvu 1/1. Priča ide ovako: u svrhu okrupnjavanja površinom malih čestica koje se nalaze u građevinskoj zoni došao sam do "prvog susjeda" koji je upisan u ZK knjige u vrijeme njihovog osnutka. Naime, dotični je preminuo 1890. godine. Iz Državnog arhiva imam saznanja da nakon njegove smrti nije pokrenut ostavinski postupak. Dotični je imao dva braka i oko sedmero djece. Obje žene su preminule nakon njega, a druga je prije svoje smrti napravila oporuku u kojoj navodi čestice koje ostavlja nasljednicima no među njima nije ona koja je meni interesantna. Pitanje glasi, da li trebam tražiti nasljednike ili postoji s obzirom na toliki protok vremena i neki jednostavniji put? Da li mogu (smijem) pokrenuti zahtjev za naknadno pronađenom imovinom ako nisam vlasnikov nasljednik, rod i sl. Ukratko, što mi je sada činiti?? Unaprijed hvala na odgovoru!
  4. Hvala na odgovoru. Iz toga proizlazi sljedeće pitanje. Koje je max. vrijeme potrebno da bi se isplatila otpremnina - od prekida ug. o radu? I što mi je činiti ako je od otkaza ugovora o radu prošlo nekoliko mjeseci? Ukratko, poslije rješenja o poslovno uvjetovanom otkazu poslali su me godišnji, pa na otkazni rok. Kao što sam naveo u ug. o radu stoji članak koji kaže "ukoliko radnik tijekom otkaznog roka prestane raditi na zahtjev poslodavca, isti mu je za taj period isplatiti naknadu plaće u visini 70% osnovne pl. određene ug.o radu." Naravno da je poslodavac zahtijevao da ne odrađujem otkazni jer je otkaz obrazložio nedostatkom posla, te mi smanjio naknadu za 30%.... Odjava je bila prije par dana, a otpremninu su obećali u siječnju, uvjeravajući me da u obračun ulaze 3 plaće prije odjave... Obračune plaća (bušte) nisam dobio zadnja 4 mjeseca... Ne mislim popustiti no nisam siguran kojim se sredstvima boriti....
  5. Hvala na odgovoru! A da li se to odnosi i na naknadu plaće za vrijeme trajanja godišnjeg odmora budući takav termin ne postoji u pravilniku o radu?
  6. odgovora nema, no pokušati ću ovako... pitam to stoga što u pravilniku o radu stoji članak da ukoliko radnik tijekom otkaznog roka prestane raditi na zahtjev poslodavca, isti mu je za taj period isplatiti naknadu plaće u visini 70% osnovne pl. određene ug.o radu. moje pitanje glasi, nije li taj članak suprotan čl.12 ZOR-u??
  7. molim vas, može li mi netko odgovoriti?
  8. Koje se razdoblje uzima za izračun tri prosječne plaće prilikom izračuna otpremnine? Da li se radi o tri mjeseca prije uručenja otkaza ugovora o radu ili u obračun "ulazi" i plaća za vrijeme otkaznog roka?? Nailazim na različite odgovore pa molim Vas savjet!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija