Jump to content

precario

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav, ostavinska rasprava iza oca (koji je za života sve nekretnine darovao bratu) još nije završena. Prije pola godine umrla nama je i majka. Za njom još nije bilo ostavinske rasprave. Ona u času smrti nije imala ništa jer je bilo sve što su sa ocem ostvarili u braku darivano bratu. Iza oca sam tražio nužni dio, a sad me zanima šta mi pripada od majčine bračne štečevine. Hvala na odgovoru.
  2. Pozdrav, pred sudom u RH vodi se ostavinska rasprava iza mog oca koji je za života sve nekretnine u Hrvatskoj darovao bratu a meni je dao suglasnost da sam otkupio sa svojim novcem stan u Sloveniji. U ostavinskoj sam tražio nužni dio. Brat me je onda tužio da sud ustanovi da je utkupljeni stan u Sloveniji dar oca i da mi ne pripada nužni dio. Zanima me da li sud u Hrvatskoj može o tome odlučivati jer je stan u Sloveniji bio otkupljen po propisima R Slovenije od vlasnika - države Slovenije. Naime taj sam stan poslije 10 godina prodao i sad brat smatra odnosno tvrdi u tužbi da sam prodajom tog dara obogatio odnosno da mi nužni dio ne ide.
  3. Pozdrav, molim vas da mi pomognete u riješevanju mog problema. Naime, izpred naše kuče u malom otočkom gradiču je opčina napravila tri parkirališta, jedno točno ispred našh ulaznih vrata,a još dva uzduž moje kuče. Ja parkirališta izpred mojih vrata ne koristim i parkiram drugdje i zato ga je opčina zaključala, dočim ostala dva parkirališta koriste susjed i neka osoba,kojoj je opčina na osnovu ...zasluga, dala parking zbog neke funkcije....Taj drugi gospodin to izkorištava arogantno, možda i namjerno da pokaže, da mu je župan dao privilegij parkirati baš izpred naše kuče, parkira ukoso, tako da više od pola njegovog avta parkira doslovce 20 cm izpred mojeg praga odnosno ulaza u kuču. Tako mi onemogučava normalnu upotrebu nekretnine, jer zbog tih avta ne mogu praktički na drugu stranu kuče. Parkirališta su na opčinskom zemljištu. Te prigode traju več treču godinu pa me zanima kako mi može neko parkirati doslovce na ulazu i onemogučavati mi izvršavanje vlasničkoga prava iako smo stranci i šta da napravimo. Hvala na pomoči.
  4. Naiva - hvala. Molim lijepo - ima još neko iskustva u sličnoj situaciji? Hvala.
  5. Dobio sam poziv za ostavinsko ročište i tražiču nužni dio i povrat ulaganja.
  6. Izgleda da sam krivo razumljen - stan sam otkupio odnosno sklopio ugovor o otkupu stana prije nekoliko godina, dakle ne radi se o nasleđivanju prava do odkupa stana.
  7. Hvala na odgovoru. To znači da suglasnost odnosno pravo za otkup stana umjesto oca ne smatra se darom u smislu Zakona o nasleđivanju?
  8. Hvala na odgovoru. Pitanje oko stana sam postavio zato, jer se bojim da bi brat u eventualnoj parnici uspio sa prigovorom, da sam dobio mogučnost otkupa stana i da ne bi bilo ništa sa mojim nužnim dijelom. Da li to znači da je sudska praksa kod nas na tom stajalištu?
  9. Molim za pomoč u sledečoj situaciji: Otac je 2/3 svojih nekretnina darovao mom bratu,dok je meni dao mogučnost da umjesto njega otkupim društveni stan (prilikom privatizacije stanova). Zanima me da li se to, da mi je otac dao pisnu suglasnost za otkup stana, smatra darom u pogledu npr. traženja nužnog djela. Poslije smrti oca saznajemo, da postoji još jedan darovni ugovor s kojim je i ostalu trečinu nekretnina darovao mom bratu, iako sam s njim u zajednici ulagao u tu trečinu (bez mog i ulaganja moje supruge ta trečina, koja prestavlja fizički odvojen dio zgrade i ne bi bio izgrađen). Zanima me kako postupati prilikom ostavinske razprave, jer pokojni otac u stvari prilikom smrti nije bio vlasnik ničega. Hvala na pomoči.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija