Jump to content

onyx

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Lijepo molim da li bi mi netko mogao pojasniti da li postoje i koje su prekršajne ili kaznene posljedice kršenja čl. 60 Zakona o zaštiti potrošača koji glasi: (1) Realne godišnje kamate na zajam jesu ukupan trošak zajma, izražen u ukupnom godišnjem postotku odobrenog zajma. (2) Realne godišnje kamate izračunavaju se s obzirom na okolnosti koje postoje u trenutku sklapanja ugovora o zajmu. (3) Za potrebe izračuna realnih godišnjih kamata, smatra se da je ugovor o zajmu valjan te da zajmodavac i potrošač ispunjavaju ugovorom preuzete obveze na ugovoreni način i u ugovoreno vrijeme. (4) U slučaju da ugovor o zajmu sadrži odredbu kojom je predviđena mogućnost promjene kamatne stope i iznosa, odnosno razine ostalih troškova sadržanih u realnim godišnjim kamatama, za potrebe izračuna realne godišnje kamate, smatra se da će do ispunjenja ugovora o zajmu kamate i ostali troškovi koji ulaze u realne godišnje kamate ostati nepromijenjeni. (5) Ako se u ugovoru o zajmu ne navodi iznos odobrenog zajma, za potrebe izračuna realne godišnje kamate, smatra se da je odobren zajam u iznosu od 15.000,00 kuna. (6) Ako u ugovoru o zajmu nije izričito navedeno vrijeme na koje je odobren zajam, niti se ono može odrediti na temelju ostalih odredaba ugovora, za potrebe izračuna realne godišnje kamate, smatra se da je kredit odobren na godinu dana. (7) Kada je ugovorom o zajmu predviđeno da će zajmodavac isplatiti potrošaču odobreni iznos u nekoliko rata, za potrebe izračuna realne godišnje kamate na zajam, smatra se da je cjelokupan iznos zajma isplaćen na dan isplate prvog obroka. (8) Ministar nadležan za gospodarstvo, u suglasnosti s ministrom nadležnim za financije, propisat će jedinstvenu metodu obračuna realne godišnje kamate. To me zanima jer jedna velika kartična kuća u suradnji sa drugim firmama omogućava kupnju proizvoda na kredit preko kreditne kartice i na 36 mjeseci, a ne prikazuje stvarnu realnu (!) kamatnu stopu što u konačnici daje vrlo netočan (!) iznos rate i cijelog kredita. Lijepo vas molim za odogovor i hvala svima koji će pomoći.
  2. Čitam malo teme sa foruma i vidim nick "jedan tata". Čovjek stvarno ima strašne probleme sa neviđanjem svog djeteta. Ja imam sreću da sam na sudu dogovorio sa bivšom da djecu mogu viđati bilo kada. Prekrasno dok su bile manje, ali sada su to već velike djevojke koje imaju svoje prioritete, a tata nije među njima. I tako sam kasica prasica, dajem 40% svoje plaće za njih (u minutu uredno) + hrpu dodatnih davanja kad god nešto zatrebaju, a nisam tražio smanjenje ni kada mi se u drugom bratu rodilo dijete. Naprosto ne mogu to napraviti svojoj djeci, ali mi onda bivša napravi ovakve stvari!!!!A njeno trošenje novaca i je bio glavni razlog rastave... Pa gdje onda tu ima pravde???
  3. Može li mi netko pojasniti slijedeći problem: prije 6 godina odvojio sam se fizički, a onda sam se i sudski rastao od bivše supruge. Na žalost, neki računi (HEP, HT, HRT, firma koja održava zgradu) i dalje su, bez moga znanja, dolazili na bivšu adresu na moje ime sve ove godine. Stan je, inače, vlasništvo moje mame.Bivša supruga nije ih plaćala i nije me obavještavala kada su počeli stizati sudski pozivi, a na kraju i prijedlozi za ovrhu. Tada su ti iznosi počeli sjedati na moj osobni dohodak. Sada mi je predložila da se kod javnog bilježnika napiše izjava kojom će ona priznati dugove i zatražiti da se obveza plaćanja prebaci na njeno ime. Može li mi netko pojasniti da li je to pravno valjani dokumenat i na koje bi sve adrese trebalo uputiti tu izjavu da bih konačno skinuo taj teret.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija