Jump to content

Ivy1

Korisnik
  • Broj objava

    13
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovanje, Prvo ukoliko sam promašila rubriku molim moderatora da premjesti temu. Ovako, moj otac je vlasnik stana kojeg bi htjela kategorizirati u svrhu iznajmljivanja (turistički). Htjela bi ga iznajmljivati na način da to meni bude posao (znači da mogu plaćati mirovinsko i zdravstveno) ako je to uopće moguće. Nemam firmu nego bi to radila kao privatna osoba. 1. Na koji način se to može realizirati (može li uopće)? 2. Trebam li punomoć od oca obzirom da je on vlasnik stana ili mogu li s njim sklopiti ugovor o najmu na neku simboličnu svotu pa da na taj način radim? To automatski povlači pitanje plaćanja poreza s njegove strane na nekretninu i prihod, i plaćanje poreza s moje strane. 3. Gdje se u Zagrebu podnosi zahtjev za kategorizaciju (trebam točnu adresu ako netko zna jer na internetu ne nalazim)?
  2. Nitko neće postati beskućnik jer nitko nikoga neće izbaciti iz stana niti će se ti objekti rušiti. Upravitelj zgrade je bio dužan pokrenuti postupak prijepisa iz knjige položenih ugovora u glavnu knjigu. Etažiranje kao takvo se u ovim slučajevima ne provodi. Informacije o postupku se mogu dobiti od upravitelja zgrade, npr. GSKG ako se radi o zgradi u Zagrebu i ako su oni upravitelji.
  3. Ovak Danas sam bila na inspekciji kako bi prijavila poslodavca koji mi duguje neisplaćene plaće. Imam obračune za sve mjesece za koje plaća nije isplaćena. Međutim, inspekcija ne može ništa jer na obrascima piše "obračun plaće", umjesto "obračun neisplaćene plaće". Jesu li u računovodstvu trebali znati da sa tim nazivom trebaju izdati obračun, ne znam. Ako netko zna, molim odgovor. Inspektor je rekao da jedino mogu podnjeti tužbu općinskom sudu. Kako nemam novaca za angažiranje odvjetnika i ne spadam u kategoriju onih koji mogu dobiti besplatnu pravnu pomoć, mogu tužbu podnjeti sama ako se želim natezati. Otišla sam na sud raspitati se što i kako, kojim redosljedom, no na sudu mogu i smiju jedino reći da napišem tužbu, te to urudžbiram, pa čekam da me pozovu na ročište. Kako točno napisati tužbu, rečeno mi je da pogledam na internetu??? Poslodavci nisu u Zagrebu, nisu ni u Hrvatskoj. Mogućnosti za zavlačenje je na pretek. Poanta je da na sudu nitko ne smije dati ozbiljniji savjet od rečenice "Napišite i urudžbirajte tužbu, pa čekajte ili uzmite odvjetnika". Da, to je logika, ali ja sam tražila samo jednu osobu da mi detaljno objasni točnu proceduru i kaže, onako iskreno, ima li smisla tužbu uopće podnositi i koliko uopće traju takvi postupci i koštaju, što se tiče odvjetničkih naknada. Pa da dođem, na taj način, do odgovora isplati li se ulaziti u tužbu ili ne. Ako tko ima kakav savjet bila bi zahvalna.
  4. Poštovanje Imam jedno pitanje i dosta je hitno. Čula sam da je od 1.1. ove godine krenuo novi zakon prema kojem se dug firme ne veže samo uz firmu nego i uz vlasnika firme. Naime, do sada je bila praksa da ako neka firma zapadne u dugove, vlasnik tu firmu zatvori i otvori novu, a na novu se ne prebacuju dugovi stare firme. Imam primjer iz firme u kojoj sam radila da je poslovanje propalo, a da vjerovnici ne sjednu na nekretnine, vlasnik je nekretnine prebacio na drugu svoju firmu. Međutim, navodno, dotični može otvoriti novu firmu i prebaciti imovinu ali dug iz prethodne njegove firme se automatski veže uz njegovo ime kao vlasnika i njegovu imovinu (prebačenu). Molim potvrdu da je to točno. Hvala
  5. Eh, ne bi trebala naknadu sa burze da imam sa čime plačati račune koji se samo gomilaju. Na žalost, i iz prijašnjih firmi u kojima sam radila sam izašla "kratkih rukava" za prekovremene i neisplaćene bonuse, i povela se za tim da su mi vredniji živci, a i nemam sredstava da se sudski borim. Mislim da dobar dio privatnog sektora upravo tu činjenicu uzima u obzir, pa su poslodavci svjesni da će prije zaposlenik odustati od tužbe nego njega tužiti. U međuvremenu, radi njegovog ne podmirivanja poreza i doprinosa, meni porezna uprava ne želi vratiti moj preplaćeni porez (koji nema veze sa ovom firmom) dok on ne podmiri svoje obaveze. Ali to je drugi par rukava.
  6. Iskreno, unatoć tome što se inače smatram mudrom i dovoljno inteligentnom osobom, u ovoj situaciji uopće ne znam što bi bilo pametno napraviti. Bilo bi najjednostavnije da mi uruči poslovno uvjetovani otkaz pa da mogu na burzi dobiti bar neku malu naknadu dok ne nađem drugi posao, ali onda ne može nikoga zaposliti slijedećih šest mjeseci, a ovaj posao ne može raditi sam (zato su me i zaposlili). Moje konkretno pitanje je sad - mogu li, ako sad dam otkaz, ikako pravno naplatiti svoje plaće i ugovorene bonuse po učinku, obzirom da direktor i vlasnik nisu iz Hrvatske?
  7. Razgovarala sam nekoliko puta i pismeno mu dala do znanja u kakvoj sam situaciji, ali njegov odgovor je stalno "moraš se strpiti", nemam novaca, ni ja nisam dobio plaću mjesecima i slično. Strpljenja više nemam, a bojim se da ako sada odem, mogu zaboraviti da će mi išta isplatiti jer ga je teško uloviti obzirom da je rijetko u Hrvatskoj.
  8. Dobar dan, trebam malu pomoć. Već godinu dana radim u firmi u kojoj sam jedini zaposlenik, vlasnik i direktor su stranci i nisu u Zagrebu. Početkom ljeta mi je poslodavac počeo kasniti sa plaćom, pa je isplaćivao sa mjesec dana zakašnjenja, da bi od kolovoza prestao sa isplatom, jer kao kriza je, građevina loše stoji, slabo se prodaje, banka je uzela novac i slični razlozi. Tako da mi sada duguje dvije i pol plaće (pola, na žalost, dobivam na ruke), a trošak benzina i korištenja vlastitog automobila u poslovne svrhe da i ne spominjem. Kako se sve to odugovlaći, moji troškovi života rastu jer ne mogu plaćati režije i kredite, ja jednostavno više nemam volje išta raditi za dotičnog poslodavca (tražim drugi posao ali još nisam ništa našla). On stalno govori da će mi biti isplaćeno uskoro, a to "uskoro" govori već dva mjeseca, a istodobno traži od mene da radim kao da se ništa bitno nije dogodilo i kao da sam sve plaće i pokrivene troškove dobila na vrijeme. Može li on zahtijevati isti intenzitet rada iako me ne plaća za taj rad i mogu li ja išta poduzeti po tom pitanju, a da ne izazovem njegov inat (odbiti rad jer nisam plaćena), jer sam se jednom zaprijetila otkazom pa je samo rekao "dobro, hvala ti za sve što si do sad učinila"? Drugim riječima, ako hoćeš, odi iz firme.
  9. Dobar dan trebam malu pomoć. Usput molim moderatora da ako sam promašila rubriku premjesti temu tamo gdje spada. Ovako, radi se o parkiranju stanara susjedne zgrade na našem parkingu, parking je defakto komad zemlje koji je unutar naše katastarske čestice, a susjedna zgrada nema parking nego moraju koristiti parkirališna mjesta žute zone. Naša zgrada nije etažirana pa tako ne možemo podijeliti parkirna mjesta nego svi stanari parkiraju na zemljištu koje pripada zgradi. To znaju u susjednoj zgradi i koriste kao argument da im se ništa po pitanju neovlaštenog parkiranja na tuđem posjedu ne može. Smatram da nije baš tako jednostavno jer ipak postoji pravni slijed vlasništva, pa bi se to trebalo uzeti u obzir kao i posjedništvo na samom zemljištu. Moje pitanje je možemo li mi protiv stanara susjedne zgrade išta poduzeti u ovom momentu kako bi im onemogućili parkiranje, pozvati pauk službu ili nešto slično? Rampe ne možemo postaviti jer ionako nema dovoljno mjesta za sve automobile iz naše zgrade pa se parkira tko prvi nađe mjesto.
  10. Hvala na odgovoru. Radim normalno i primam plaću, nisam odjavljena sa mirovonskog i zdravstvenog, a doprinosi su redovno uplaćivani, i već sam dobila IP karticu radi prijave poreza. Znači moram se strpiti da direktor nađe vremena
  11. Poštovanje Zaposlena sam pet mjeseci, od toga sam potpisala ugovor na određeno, na tri mjeseca kao probni rok. Ugovor je istekao 1.12. i tada je trebalo potpisati ugovor na neodređeno. No kako je direktor rijetko u Zagrebu potpisivanje ugovora odgađa jer, u jednom danu kad u tjedan-dva dođe u Zagreb, ne stigne zbog posla, sastanaka, što li već. Svaki put kad ga pitam za ugovor dobivam odgovor "sorry zaboravio sam", "evo imam ga pripremljen, samo da nešto završim", pa ode, zatim "moramo to kod odvjetnice" i slično. Kako ne želim izgubiti posao, sa kojim sam, u načelu, zadovoljna jer su radni uvjeti dobri,a jedini sam zaposlenik u firmi, ne želim se inatiti, ali ne znam što je pametno napraviti. Molim za savjet. Hvala
  12. Molim administratora da premjesti temu u Stvarna prava Hvala
  13. Poštovanje, Molim Vas savjet za slijedeći problem. Živim u zgradi koja nije etažirana, ali je vlasništvo na stanovima upisano u knjizi položenih ugovora jer je zgrada sagrađena 1970. i stanovi su u otkupu. Sama zgrada je ucrtana u katastru, u svojoj katastarskoj čestici, ali u posjedovnom listu je upisana kuća koja je nekada postojala na tom zemljištu, a kao korisnik je upisana firma koja je gradila zgradu. To zemljište je nacionalizacijom oduzeto prvotnim vlasnicima i na njemu je sagrađena naša zgrada. Dotadašnjim vlasnicima je ostala kuća i zemljište iza sadašnje zgrade, te su formirane nove katastarske čestice. Njihova kuća i zemljište na njihovoj, a naša zgrada i pripadajuće zemljište na našoj, a u to vrijeme je zemljište zgrade bilo upisano kao društveno vlasništvo što je i bilo uobičajeno do 1994. (ako se ne varam) kada je prestalo postojati društveno vlasništvo i zemljište je pripalo zgradi na kojoj se nalazi. Prije mjesec dana odlučili smo urediti parkirna mjesta na zemljištu zgrade, unutar katastarske čestice na kojoj se zgrada nalazi, a koje smo i do sada koristili za parkiranje unazad 30 godina, te smo postavili obavijest na zgradu da je parking samo za stanare. Nekadašnji vlasnici kojima je ta parcela oduzeta, a stanuju u kući koja im je ostala, sada nama osporavaju pravo korištenja za potrebe stanara zgrade jer su im u općini rekli da zgrada nije upisana u katastru (napominjem da je ucrtana), i nije upisana u glavnoj knjizi (upisana je u knjizi položenih ugovora zajedno sa stanovima)pa mi ne smijemo ništa raditi unutar parcele, te smatraju da oni imaju jednako pravo korištenja jer je zemljište nekad bilo njihovo i jer oni stanuju na istom kućnom broju (bez obzira što su na drugoj čestici). U zk ulošku je iz 1960. upisano pravo korištenja u njihovu korist ali čini mi se apsurdno jer u našoj zgradi postoji 10 stanova i duplo više korisnika te parcele. Molim za savjet što napraviti da dokažemo da kao stanari i vlasnici stanova u toj zgradi, a koji smo u većini u odnosu na njih, imamo stvarno pravo korištenja jer na toj čestici živimo? Hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija