Jump to content

ratkec

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Stan ide uskoro na licitaciju, ali da li je javni biljeznik preko kojeg ide licitacija trebao napraviti prije poziva na licitaciju neku vrstu Rjesenja o ovrsi ? ja takav dokument nisam nikad primio. Meni je jedino doslo poziv na licitaciju... Cuo sam da u tom rjesenju pise u biti od koga se potrazuje isplata duga nakon licitacije. Pravna sluzba banke mi govori da nakon licitacije ostaje dug po kojem cu i ja iako taj dug ne priznajem i nisam im zelio rec da ga priznajem, da cu ga morati platiti jer sam solidarni jamac - suduznik i potpisao sam ugovor o kreditu gdje u jednoj stavci pise da suduznici sudjeluju u ukupnoj otplati ukupnog duga sa svim kamatama i zateznim kamatama i da garantiraju sa svojim nekretnima, pokretninama, te svim primanjima.
  2. Puno hvala na odgovoru. Kredit je podignut 2003. godine, pa je dug od tada. Da li i to ulazi u zastaru, tj, koliko godina je potrebno da počne zastara ? Također sam pregledavajući i vršeći dubinsku analizu primjetio da je kredit otkazan od strane banke u 2008 godini i poslali su mi obavijest o stanju duga od preko 66.000 €. 2 godine kasnije 2010 poslali su mi opomenu sa stanjem duga 3.300 € tj. ponovno su aktivirali kredit u dogovru s duznikom, te ga nakon toga nikad nisu ponovno otkazali, a zateznu kamatu racunaju od 2008 godine, iako je očigledno da je kredit opet bio vazeci 2 godine kasnije. da li se p oovm pitanju nešto može raditi ?
  3. Na žalost s bankom se ništa nije uspjelo dogvoriti niti su spremni na isto i odlućili su i pokrenuli prodaju stana putem javnog bilježnika, te sam i dobio poziv na javnu dražbu. Da li mi netko u PM može poslati kojem da se odvjetniku obratim. Nakon dražbe ostat će ogorman dug koji će se pokušat naplatiti ovrhom. Ja na svoje ime nemam ništa osim plaće, ali me ujedno zanima ako mi netko može dat odgovor: * da li se dug koji ima solidarni sudužnik nasljeđuje te da li sam tim potpisom uništio budućnost svojem djetetu ?
  4. Pitanje: Da li, ako mi banka izađe u susret, mogu ja kao sudužnik otplatiti ostatak kredita, ali uz uvjet da ja postanem vlasnik predmetne nekretnine nakon otplate kredita ?
  5. Jamac sam na hipotekarnom kreditu koji se nije plaćao od 1 rate. Hipotekarni kredit je dignut 2003 godine na iznos od 60.000 €. Kako sam radio i živio u inozemstvu, a Dužnik je neredovito plaćao svoje obaveze, Splitska banka nikad nije aktivirla prodaju nekretnine do 2012. kada je pokrenut proces prodaje. Osim dužnika postojimo 2 jamca s time da nam nikad nije aktivirana zapljena plaće (ja u inozemstvu drugi jamac opterećen kreditima) i mi smo po tome mislili da je to u redu. Kako je dug prema banci izuzetno «naraso» tako isti prelazi preko 80.000 €, a banka je pokrenula putem javnog bilježnika prodaju stana i dobio sam informaicju da će isti ići na dražbu do kraja godine, te da će banka namiriti dio kredita putem prodaje dražbom, ali neće pokriti sav trošak duga, te će ovrhom meni kao jamcu uzeti moje pokretnine i nekretninei moja primanja. Da li postoji neka zakonska regulativa ili slićno da zaštitim svoju imovinu, te da li netko ima neki pravni savjet kako i što napraviti dalje. Drugi jamac misli da je kredit zatvoren jer mu ne stižu opomene od 2008 godine. Sam dužnik (moj bivši najbolji prijatelj) u ovom trenutku tvrdi i misli da je dug njega prema banci vjerojatno oko 65000 € (znatno manje), te da su mu u banci rekli da nema smisla plaćat rate (te je iste prestao plaćat 2010 g). Ili ne govori istinu ili je totalni (kako da lijepo kažem) nespretnjaković.... Ono što je mene strah da će se desiti je: banka će prodati stan da zatvori dio duga, a ja kao jamac ću naknadno ovrhom ostati bez svoje nekretnine. Za svaku pomoć ću biti izuzetno zahvalan.
  6. Super hvala. To sam provjerio i to je ok. Ali nije na žalost to sve... Naime parcela nije velika, ukupno je to oko 400 m2, ali osim mojih bake i djeda na parceli u veličini od 1/3 je i još jedan nepoznati vlasnik, a svi susjedi okolo ne znaju o kome je riječ. Niti nitko ne zna tko je to. Pretpostavljau da je neka starija žena, koja je davno umrla, a da njezini također ne znaju da je imala neku zemlju, ako su uopće u Hrvatskoj. To pokušavam sada doznati, jer ta žena ima u vlasništvu dosta parcela oko naše (ja ju već zovem tako). Lijep pozdrav.
  7. Igrom slučaja doznao sam da su moj djed i baka (koji su poginuli, 1943 godine za vrijeme II sv. rata) vlasnici jedne parcele u Zagrebu od nekih 300 m2. Izvadio sam u katastru i u gruntovnom izvadak tog zemljišta i još uvijek se vodi na njihovo ime i prezime. Kada sam otišao pogledati tu parcelu na njoj su bili radnici i gradili su prema ugovoru s gradskom četvrti maleno igralište. Obavijestio sam investitora, koji se tamo zatekao, da je to zemljište od mojih djeda i baka, te se uputio u mjeseni odbor (mjesnu četvrt) gdje su ostali zatečeni kada sam rekao da su to mi djed i baka vlasnici parcele na kojoj se vrše neki radovi. Pokazao sam im listove osmrtnica, te su svi radovi prekinuti i stavljena je žuta traka oko zemljista. Osim mene imam brata i sestru koji su također pravni nasljednici ove parcele, ali za sada još o tome ne znaju ništa. Ono što mene zanima. Kako da uknjižim takvo zemljiše na svoje ime i prezime i kako zatražiti investitora da ukloni ono što je do sada izgrađeno i da li smijem takvo zemljište ograditi ?
  8. Stambeni kredit je digla žena mog "najboljeg" prijatelja, a sudužnici smo ja i još jedna osoba, te se banka osigurala i hipotekom na nekretninu. Kredit je dignut 2003 godine na 20 godina. Nakon 2 rate kredit se prestao plaćati. Ja sam boravio u inozemstvu od 2004-2008 godine, a po povratku u RH, te pronalaskom posla odmah na 1. plaću dobio opomenu o dugu po kreditu u iznosu od 7500 Eura, te mi se od tada neprestano naplaćuje i skida od plaće iznos cijele rate kredita. Banka je poslala 10.09.2008. "otkaz o kreditu" i da će ići u naplatu svega, u roku 7 dana, ali ništa se nije desilo od tada, osim što se moja plaća i dalje "skida". Da li je to pravno i zakonski i dalje u redu ? Dužnik - supruga mog "prijatelja" je na porodiljnom sada vec kontinuirano sa drugim djetetom ukupno preko 3 godine, te njoj banka nista ne naplaćuje, a drugi sudužnik si je opteretio plaću sa nekoliko kredita, te mu banka također ne uspijeva ništa naplatiti. Da li ja kao jedini sudužnik koji plaća kredit, mogu pravnim putem, legalno, napraviti bilo što da se moj status poboljša? Sve informacije su dobro došle, a zainteresiran sam i za tužbu protiv nosioca kredita, te ukoliko mi netko može pomoći oko traženja odvjetnika za ovakav slučaj. Puno hvala i lijep pozdrav.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija