Jump to content

kasper5

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Znači da u konačnici prva sestra (koja je potpisala taj ugovor o uzdržavanju)dobije ukupno 5 (onu svoju prvu i četiri od majke) šestinu, a druga 1 šestinu koju je dobila na prvoj ostavinskoj, ako sam dobro shvatila?
  2. Otac umro i na ostavinskoj dvoje djece i majka, sve čisto - majci 4 a djeci po jedna šestina.Jedno odlazi iz grada, a drugo sa svojom obitelji ostaje živjeti u rodnoj kući i brinuti za majku. Kada ona umre ostavila bi sve ovom drugom djetetu koje se brine za nju. Koliko dobije ona druga kćer (koja je odselila)kada majka umre, po zakonu i kako napraviti da nakon smrti majke kći koja brine o majci dobije preostale 4 šestine? Znači njoj ukupno 5 šestina. Ili i u ove 4 ima nužni dio? Kako to izvesti, darovni ugovor, oporuka - najjednostavnije i najjeftinije?
  3. Znači kada ide doživotno uzdržavanje sestra ne dobije ni onu jednu šestinu koja joj je dodjeljena (kao i meni ) na ostavinskoj raspravi? Kako da ja odradim ovaj ugovor o doživotnom uzdržavanju sa što manjim troškom? Imam informacije da bi preko odvjetnika ili javn. bilježnika platio 4,5,6 tisuća kuna taj ugovor?! Kako da prođem što jeftinije, jer novca se naravno nema!? Koja je najpovoljnija varijanta? Napominjem da mi nije cilj "zavrnuti" sestru za njen dio, već osigurati sebe da mi obitelj ne završi na sudu, odnosno ulici. Ako se ova bolest razvije i dalje sestri će šestina, dvije biti najmanji problem. I na kraju , kako se u stvari na sudu tretira netko sa paranojom? Hvala unaprijed na odgovoru!
  4. Ja, moja supruga i sin živimo u kući mojih roditelja sa mojim ocem. Majka je nedavno umrla (ostavinska rasprava: meni i sestri po šestina, a ocu 4 šestine). Sestra mi živi u drugom gradu i situirana je, znači ne postavlja pitanje nasljedstva, naprotiv pristaje da otac sve ostavi meni nakon smrti. Naravno otac bi živio sa nama i imao svu potrebnu njegu do smrti (i sve ostalo što treba). Znači vlada skladna atmosfera, ali?? Zadnjih godinu dana sestra pokazuje izrazite znake paranoje. Toliko to uzima maha da daje otkaz na dobrom radnom mjestu i prekida kontakte sa svima. Od prijatelja, obitelji pa poslije svega i sa nama. Ocu prijeti sa sudom u vezi nasljedstva - hoće šestinu odmah, a sudom će istjerati ostatak? Psihijatri kažu da takvu osobu treba dovesti doktoru i navesti je na to da pije lijekove pa se može ok živjeti sa tom dijagnozom.Naravno to se ne može ni pod razno, jer su svi protiv nje, to je urota i mi svi smo dio organizacije, neke tajne? Totalno nova situacija pa smo mi prisiljeni sa ocem ići na neko osiguranje u slučaju smrti oca. Otac bi isto htio to urediti i da izbjegnemo sutra da nas , ne daj bože, rođena sestra baci na ulicu. Imate li kakav prijedlog što da radimo? Ostavili bi sestri šestinu koja joj pripada po zakonu, jer u tom slučaju i da inzistira na svom djelu kuće, to bi još i mogli isplatiti. Da traži više, eto nas troje na ulici? Što da radimo? Doživotno uzdržavanje ili nasljedstvo? Uzdržavanje oca nije sporno ni u kom slučaju, jer smo u dobrim odnosima. I koja je najjeftinija varijanta za napraviti takav ugovor?
  5. Nakon smrti majke doseljavam sa suprugom i djetetom u "moju" obiteljsku kuću kod mog oca. Imam jednog brata i živi u drugom gradu. Na ostavinskoj raspravi je dobio šestinu kao i ja, a otac 4 šestine (ako se ne varam, nisam to posebno pratio). Usmeno je dogovoreno da mi (ja, supruga i dijete) živimo sa ocem i brinemo o njemu do smrti. Otac ne treba ništa od kuće,a brat se zadovoljava sa 30% vrijednosti kuće. Ali to je usmeno, a kako to provesti papirno, zakonski? Taj dogovor? Kada smo prije 7,8 godina doselili (kuća stara 40 g.) kuća je bila dosta zapuštena i mi smo do sada uložili oko 130 000 kn. Budući se mora još dosta ulagati interesira nas kako ide sa procjenom vrijednosti nekretnine. Tražiti procjenu sad ili kada se bude isplačivalo brata (to će ovisiti o financijama)?Ako sad, kako se tretira ovaj do sada uložen novac? Znači li to da dotjerivanjem kuće gubim? Dižem kredit za uređenje da bi vrijednost kuće rasla i ja automatski bratu morao isplatiti veću sumu? Unaprijed hvala na odgovoru!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija