Jump to content

crni7

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. crni7

    što sad?

    Živjela sam sa roditeljima u istoj kuči.Imam dva brata koji nisu živjeli s nama.Nakon smrti oca doznajem da kuča u kojoj živimo nije nigdje upisana,te da se čestica(na kojoj je kuča) vodi kao"pašnjak".Postojala je lokacijska i građevna dozvola na ime mog oca.Tada moj brat predlaže meni da mi proda svoj dio "vlasništva"nad tom nekretninom.Pristajem na to i radimo kupoprodajni ugovor kod J.B.Isplačujem ga i ugovor ovjerava J.B.U tom ugovoru piše da se on,"ovom isplatom odriče svih daljih potraživanja prema nekretnini i čestici broj xy". Tada slijedi ostavinska rasprava iza oca. Javni bilježnik donosi rješenje:3/4 kuče pripada meni,a 1/4 mojoj majci.Zaboravih napomenuti da se moj drugi brat odrekao svog dijela u moju korist.Otud imam 3/4.Sve je tada upisano u Z.K i dobili smo posjedovni list.Međutim,nakon smrti moje majke,brat (koji je isplačen)uočava grešku na rješenju koji je napisao J.B(ostavinska od oca).Sporno u tom rješenju je to da je javni bilježnik u biti podijelio samo 1/2 kuče,tj.napisao je da je iza pokojnika ostala 1/2kuče koja se djeli na spomenute djelove,umjesto da je napisao da je 1/1,te da je to izvanknjižno vlasništvo. Sad se stvar iskomplicirala.Moj brat (onaj koji je isplačen),traži u gruntovnici da se ispravi pogreška,koju je kako kažu,napravio J.B i da se ispravi omjer vlasničke strukture.Službenica u gruntovnici(bez obavijesti mene)mijenja vlasnički omjer,pa tako novonastalo stanj izgleda ovako:4/8 kuče pripada mom ocu,1/8 mojoj majci i 3/8 meni. Na pitanje zašto je to sad tako,službenica odgovara da je to "proceduralna greška" te da je ovo sad tkz.naknadno pronađena imovina!!!Rješenje ču dobiti poštom i moči ću da se žalim. Zaboravila sam napomenuti da je moja pokojna majka oporučno ostavila meni svoj dio kuče. Mene sad zanima slijedeće:da li su u gruntovnici postupili ispravno,jer su tu kuču zajedno u braku stekli moj otac i majka? Da li moj brat ima ikakva prava sad na tu nekretninu(s obzirom da je isplačen),..napominjem da je isplačen kad kuče"nije bilo"? Ukratko,što da sad radim?Za skupe odvjetnike nemam novca,a sama ne znam kako dalje!Dobri ljudi,upomoč!
  2. crni7

    zbunjen

    Poštovanje! Majka i otac živjeli su braku.U braku su sagradili kuču.Ta kuča je bila izvanknjižno vlasništvo u trenutku smrti oca.Kakva prava na ostavinskoj raspravi iza oca ima moja majka?Napominjem,ako je to bitno,da je pokojni otac imao sve dozvole za gradnju te kuče na svoje ime.Hvala na odgovoru.
  3. crni7

    zbunjena

    To sam i pretpostavljala,jer se ugovor može tumačiti na dva na čina:odriče se cijele nekretnine ili samo očevog dijela. Očito,ugovor je nejasno sročen. Puno ti hvala na trudu koji si uložila! Lijep pozdrav!
  4. crni7

    zbunjena

    Da,brat traži nužni dio koji mu navodno pripada od pok.majke.Međutim,sporan je ugovor o kupoprodaji u kome se on "odriče svih daljnjih potraživanja od mene za tu nekretninu".Taj dio mi nije jasan i ne znam da li je to dovoljan argument da dobijem eventualni sud.Inače on ne osporava kupoprodajni ugovor. Hvala na Vašem trudu i pomoći
  5. crni7

    zbunjena

    Molim pomoć! Živjela sam u kući sa roditeljima do njihove smrti.Cijeli život sam podredila njima.brinula se pomagala im i na kraju dogledala.Imam i dva brata koji žive u drugom gradu.Roditelji su od njih imali samo povremene posjete,bez ikakvih obaveza prema njima.Nakon smrti oca,uvidjeli smo da kuča u kojoj živim,nije gruntovno ni katastarski uvedena u knjige.Postojala je građevna i lokacijska dozvola.Na ostavinskoj raspravi jedan brat mi je ponudio na prodaju svoj dio kuče.Pristala sam i napravili smo kupoprodajni ugovor(ovjereno kod bilježnika),te ga isplatila.U ugovoru,(mislim da je ovo ključno)u jednoj točci piše:"ovom isplatom odričem se(moj brat)svih potraživanja prema drugoj strani(meni)vezanih za vlasništvo nad nekretninom". Tada počimam raditi na sređivanju papirologije za unos kuče u katastar.U to vrijeme moja majka piše oporuku(pred javnim bilježnikom),u kojoj navodi da svoj dio kuče ostavlja meni.Moram reči,da se moj drugi brat,odrekao svoga dijela u moju korist.2008,umire mi majka.Tada na ostavinskoj raspravi brat(onaj koji je isplačen),traži nužni dio,jer tvrdi da on nije mogao prodati meni "nešto čega nema",jer tada kuča nije bila katastarski upisana.Riješenje iz katastra je došlo 2/2007,a on je isplaćen 2006. Da li mi neko može pomoći,i reći što da radim? Unapred hvala!zbunjena
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija