Jump to content

lara1

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Zar mi baš nitko nema odgovor na bar neko od mojih pitanja?
  2. Pozdrav. Imam pitanje vezano za mog tatu. Ima 56 godina i prošli tjedan dobio je informaciju da će biti otpušten kao tehnološki višak. U ovoj firmi radi 25 godina, a ima ukupno 35 godina radnog staža. Po kolektivnom ugovoru ima pravo na otpremninu koja je prilično mala za 25 godina rada. Zanima nas može li on sa poslodavcem dogovoriti veći iznos otpremnine od one definirane kolektivnim ugovorom (postoji li neka zakonska zapreka za to), koja su mu prava vezana za naknadu za nezaposlene (koliko dugo i na koji iznos ima pravo), te postoji li neka mogućnost za odlazak u mirovu(ako postoji, koja i na koji način). Puno hvala.
  3. Željela bih pomoći prijateljici koja je u vrlo teškoj situaciji, pa vas molim pomoć... Ona je zaposlena nepunih 5 godina u firmi koja sad prolazi reorganizaciju. Rečeno joj je da ide na novo, lošije radno mjesto, koje donosi i manju plaću, naravno. Dakle, degradirana je. Najveći problem je u tome što joj nitko od nadređenih još nije rekao kakva će joj biti plaća i ostali uvjeti, samo da sve izmjene idu od 1.1. i da će aneks svakako dobiti do kraja mjeseca. Što ako joj aneks daju zadnji dan u mjesecu, a uvjeti ne budu prihvatljivi? Može li išta napraviti za sebe? Otvorenu informaciju jednostavno ne može dobiti, pitala je već nekoliko puta, a pismeno nije dobila apsolutno ništa. Smiju li uopće tako postupati...postoji li neki zakonski rok u kojem se aneks mora dati zaposleniku na potpis, ako ide sa početkom mjeseca? Hvala.
  4. Molim vas savjet...prije otprilike 2-3 mjeseca počela sam imati ozbiljne zdravstvene probleme za koje znam da su rezultat stresa na poslu. Otišla sam kod liječnika i dobila bolovanje (šifra F38). Na bolovanju sam bila vrlo kratko, jer sam se zbog situacije u firmi morala vratiti na posao. Stres mi ne izaziva sam posao, već ponašanje ljudi oko mene (nadređenih), koje nije otvoreno neugodno, već suprotno - otvoreno sve izgleda ok, ali svjesno i namjerno me koče na svakom koraku i onemogućuju mi normalno obavljanje mog posla. Spomenut ću samo da sam na radnom mjestu voditelja odjela i da dio posla koji vodim unatoč svim zaprekama dobro funkcionira (vjerujem da je zato moje zdravlje stradalo, jer ulažem puno više truda nego što bi normalno bilo potrebno). Situacija nije uvijek bila takva, ali bojim se da su proradili neki rodbinski interesi unutar kompanije i želja za preuzimanjem mog dijela posla. Molim vas savjet kako postupiti prema poslodavcu i na koji način se zakonski i ispravno mogu zaštititi (ako postoji način). Hvala unaprijed
  5. Molim vas hitan odgovor, ako mi netko može pomoći. Naime, prošla sam testiranje i obuku za radno mjesto u pozivnom centru i trebala bih potpisati ugovor o radu na određeno vrijeme. Ugovor sadrži članak u kojem stoji da, ukoliko napustim firmu (dam otkaz) u roku od 3 godine od potpisivanja ugovora, firmi moram platiti odštetu (riječ je o nekoliko 10-aka tisuća kuna). Iznos bih trebala platiti jer sam kod njih prošla obuku i to kao toliko vrijedi. Naravno, za obuku koju sam prošla nisam dobila nikakvu potvrdu ni ništa slično, a vrijeme provedeno na obuci nije mi plaćeno. Mogu li oni zaista naplatiti iznos iz ugovora od mene ukoliko dam otkaz u roku od 3 godine ili za to baš i nemaju zakonsko uporište?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija