Jump to content

Danijel5

Korisnik
  • Broj objava

    22
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. Hvala
    Danijel5 je reagirao na Davor80 u Garaža uz posjedovni list na društvenom zemljištu   
    Evo, pogledao sam kako je kod nas išla procedura. Garaže spadaju pod zasebnu katastarsku česticu od zgrada. Nakon provedenog etažiranja, vlasnici stanova koji su i vlasnici garaža su pokrenuli pojedinačni ispravni postupak kako bi se mogli upisati kao vlasnici u Gruntovnici na temelju stanja u Katastru, odnosno posjeda ( kojeg biste Vi kupili). Zgrade su građene prije više od pedeset godina, a iz tog doba su i garaže, s većinom prvotnih vlasnika. Vlasnici su po želji kupovali garaže po ponudi izvođača, uz stan. Znači, garaže su se nalazile na zemljištu u društvenom vlasništvu ( upisano pravo korištenja u korist općine) sve do 2020. godine i navedenog ispravnog postupka kojeg ćete nakon kupnje moći pokrenuti o svom trošku kako biste postali i gruntovnim/knjižnim vlasnikom. Ovako ste, pretpostavljam, samo vanknjižni. Na internetu se kod više izvora mogu pronaći primjeri obrasca kojeg morate ispuniti za pokretanje postupka, ali iskreno sumnjam da je tako jednostavno. Najbolje se raspitati u Gruntovnici odgovornoj za područje na kojem se nalazi nekretnina za koju ste zainteresirani. 
  2. Hvala
    Danijel5 je reagirao na Davor80 u Garaža uz posjedovni list na društvenom zemljištu   
    Provjerite da li su i zgrade izgrađene na nekretninama u društvenom vlasništvu što je potvrda da nije provedeno etažiranje. Gruntovnica. Nema teorije. Mogli bi onda ljudima po toj logici i stan u zgradi oduzeti. Ne znam ni tko bi Vam i po kojoj osnovi mogao oduzeti garažu, jer zemljište ni na koji način više nije povezano s danas vjerojatno bankrotiranom građevinskom firmom koja je zgrade/garaže gradila davnih dana, već imaginarno i prije svega nepostojeće, famozno "društveno vlasništvo". Mi smo morali tražiti od građevinske firme u stečaju potvrdu da ne postoji nikakav njen pravni interes na našoj nekretnini, jer je bila navedena u Katastru kao posjednik ili korisnik zemljišta. Ne sjećam se više, ali taj dio je kod Vas čist. Zemljište je bilo "podruštvovljeno". Voćnjak, vinograd, nešto takvo, a na njemu desetljećima izgrađeni neboderi. Kaos je to.
  3. Hvala
    Danijel5 je reagirao na Davor80 u Garaža uz posjedovni list na društvenom zemljištu   
    Država može na bilo čijem zemljištu uz financijsko obeštećenje graditi što god želi ( ako se radi o javnom interesu), pa i izvršiti prenamjenu zemljišta ako nekom birokrati u jedinici lokalne samouprave tako puhne u glavu. Ni jedno ni drugo nema neke veze sa stanjem u Gruntovnici. Ne znam kakva je konkretna situacija, ali možda se u blizini garaža nalazi zgrada kojoj pripadaju, a koja nije etažirana, pa se zato nije riješilo ni čisto formalno pitanje vlasništva nad zemljištem. Uračunajte to kao popust kod kupnje garaže jer, jednog lijepog dana će se svakako morati riješiti problem Gruntovnice, a to će koštati.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija