Jump to content

aabbcc

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Laički odgovor- Možda da Vaš brat digne stambeni kredit (40.000) za kupnju stana od Vaše majke, a majka Vama da tih 40.000? Možda da netko tko se više razumije pojasni tko tu plaća koliko poreza i je li ova varijanta nepovoljnija od darovnog ugovora?
  2. Hvala na odgovorima! Mi smo u međuvremenu riješili naš problem, ali evo, ako možda nekom drugom ustreba... Odvjetnik kod kojeg smo bili je rekao istu stvar kao paucica, da se stan kupuje prema onome što stoji u ZK izvatku- ako sad stoji samo stan onda je stan predmet kupnje, a ako u međuvremenu, kada se mi uknjižimo kao vlasnici stana, prema elaboratu stanu pripadne i kućica onda smo mi pravno vlasnici i kućice i nema odvajanja, osim ako se ne napravi novi elaborat. Mi bi u tom slučaju "dobili" kućicu bez da je platimo što nismo željeli, nenamjerno "prevariti" čovjeka... I još nešto- prodavatelj, ako proda stan u toj zgradi, ne može ostati vlasnik samo "kućice" jer ona mora pripadati (kao dio stana) nekome tko je vlasnik stana u zgradi jer nije samostojeći objekt
  3. Pronašli smo stan u starogradnji i dogovorili uvjete kupnje s prodavateljem. Još nismo ništa potpisali (trebali smo potpisati predugovor da možemo tražiti kredit), prije nego, naravno, provjerimo s odvjetnikom, kojeg smo ostavili za zadnju fazu, prije samog potpisa. No, sad nam je iskrsnula nepredviđena okolnost. Na ZK izvatku stoji naveden samo stan. Na ZK izvatku je također i plomba jer se zgrada etažira. Etažiranje je provedeno i čeka se samo upis u ZK. Napisana je požurnica i mislili smo da ćemo za koji tjedan imati sve riješeno i čiste papire. Međutim, prema etažnom elaboratu koji nam je vlasnik pokazao tom stanu će pripasti i dio podruma (što smo s vlasnikom i dogovarali), ali i dvorišna "kućica" koju on nije mislio prodati (kućica nije samostalni objekt, nema instalacije- goli zidovi, krov, prozor i vrata), a niti mi nismo zainteresirani za kupnju. Zanima me, smije li on prodati stan s podrumom zasebno, a da njemu ostane kućica i kako to riješiti? Koliko je očekivano trajanje postupka "razdvajanja" vlasništva nad stanom i kućicom i može li se uopće provesti? Imate li neki drugi prijedlog? Hvala unaprijed na odgovoru!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija