Jump to content

britulin

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Katastarski planovi su nastali oko 1925. Nažalost, moja i susjedne čestice su netočno ucrtane, čak i sami položaji čestica ne odgovaraju stvarnom stanju. Analogno, ni površine ne odgovaraju ni približno stvarnim povšinama. Neke čestice su veće, neke manje u odnosu na stvarno stanje. Dabome, o tome sam izvjestio nadležne u katastru, najprije u pisanom obliku. Zanemarili su dopis, tako da sam jutros osobno posjetio ured zs katastar. Doživio sam tako neugodno iskustvo, kao malo gdje dosad. Pročelnik katastra nije htio uopće pričati o temi ili barem dati savjet, te sam iispraćen iz ureda posprdno. Ponižen sam i kosterniran bahatošću pročelnika. Kako držim da je građanin dužan zvjestiti nadležne, u ovom slučaju katastar o greškama u planovima i knjigama katastra, a da je "sam katastar" dužan iste ispraviti tj. uskladiti bavim se mišlju kako iste natjerati da isprave netočnosti. Imam li zato pravnih uporišta, jer bi privatne geodetske elaboracije za vlasnike bile preskupe.
  2. Ako sam priložio izvadak iz katastra, a prednik je upisan od samog osnutka tj.od1952,Žup.sud nalaže da se utvrdi "kako se upisa"je nebulozno.Po meni očito na zakonit način, e sad, dali kat.komisijom, ili je prepisanio iz zem.knjiga je upitno. No, ispunio je zak.pretpostavke i držim da to nije od značaja za spor, jer su sporne bile obrađivane do 70.-ih,a zatim služile ispaši.(potvrđeno od 15 svjedoka). Kažete zašto ministarstvo. Pa zato što ovo nebi bilo sporno da je provedena Agr. reforma. Uzmemo li ažurnost sudova danas, onda nije ni čudo da se prednik mogao upisati Kupop. Ugovorom. Naime, tromost ondašnjeg pravnog sustava, a današnji ide uz bok iiscrpljuje me već 10 god. mada bi po Informatoru iz 2007 sud mogao isključiti kao vlasnika tuženu brisanjem.Čak i imenom navodi ovaj sud i Ag.reformu koju nije dovršio, te posjednicima stvorio problem. Dosjelost, Ag. ref. Ugovor, a ja već 10 godina na početku. Eto zašto.
  3. Ugovor sam pronašao naknadno, poslije dizanja tužbe po dosjelosti. Napisan je za primjer i divljenje. Ovjeren je u javnobilježničkom uredu. Dakle, sudu samga predao u dokaznom postupku. Samo je zapisnički konstatiran, ali nema o njemu mišljenja suda, u presudi. U njegovu pravnu snagu nema sumnje, osim što je od ovjere prošlo 80 god. Jeli to može biti smetnja. (pronašao sam ga u državnom arhivu)
  4. Uvjeravam Vas da obrazlažu (po meni) nebulozama. Napr. da sud utvrdi kad je u zemljišne knjige upisana tužena ( zsdnja presuda), kako se moj prednik upisa u kat. operat je bio nalog Žup. suda da bi poništio prvo rješenje. Meni laiku ništa više nije jasno, jer smo dokazali izvacima iz zemljišnika, a zatim katastra da smo u posjedu već stotinu godina. Dabome, i deseci svjedoka su na našoj strani. Ali uzalud. Čini se da ću morati do ministarstva.Što vi predlažete? Hvala.
  5. Razočaran sam, već više godina vodim spor temeljem čl 159. ZV.(dosjelost). Naime, moj djed je upisan pri osnivanju zemljišnika oko 1905. kao tvarni posjednik sporne nekretnine. Godine 1931.je stupio na snagu Ugovor o prodaji, kojim je kupljena i sporna. Nažalost, on se nije uknjižio, a nije provedena ni Ag. reforma, tako da je zemljište još u vlasništvu tužene kao i te 1905. Na općinskom sudu spor dobijam 2 puta, Žup. iste poništava. Napominjem da je moj prednik upisan kao i katastarski posjednik. Svjedoci su jednoglasno na mojoj strani,ali tužena ustrajava, mada je zemljište već prodala. Pitam se dali Ugovor o prodaji može zastarjeti i što da činim? Trebam li ustrajavati na dosjelosti? Hvala na savjetu
  6. Izluđuju me, spor koji vodim protiv Crkve traje već nekoliko god. Dobijam na Op. sudu dva puta da bi Žup.sud vratio na Op. i tako unedogled. Radi se o tome da je moj prednik upisan u zemljišnoj knjizi kao posjednik,kao i na katastru. Priložio sam i kupoprodajni Ugovor iz 1916. o kupnji zemljišta težaka na veliki kompleks crkvenog zemljišta. Dabome da su i sporne čestice u istom kompleksu.Napominjem da je Op. sud obje presude donio na temelju dosjelosti, koja je utvrđena i svjedocima,kao i izvatkom iz zemljišne knjige koji sežu od Austro-Ugarske. Pobijajuće presude su nebulozne,kaonapr, kakojemoj prednikupisan u katast.knjige,od kadajeupisana Crkva, da se utvrdi dosjelost. Napominjem, imaju sve dokumente od unazad 100god., ali uzalud. Kako teokraciji stati na kraj.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija