Jump to content

MirkaJ

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Preselila sam se u drugi grad i više godina tamo plaćala RTV pristojbu (počela sam ju plaćati kada sam se preselila). Sada se iz ekonomskih razloga vraćam natrag u roditeljski dom gdje moj otac već plaća RTV pristojbu. Možete li mi pomoći na koji način mogu odjaviti moju pristojbu, pošto jedno kućanstvo plaća samo jednu pristojbu (zar ne?)? Niti jedan od navedenih razloga u izjavi ne odgovara mom slučaju. Također, mogu li prekrižiti u njihovoj izjavi onaj dio gdje ih ovlašćujem da mogu slobodno ulaziti u moj stan jer smatram to povredom mojih ustavnih prava? Mogu li napisati odjavu u slobodnoj formi i ovjerenu im poslati? Da li to ima jednaku pravnu važnost? Hvala lijepa!
  2. Poštovani, Vlasnik sam 1/2 stana u kojem ne živim (moj bivši muž koji je nezaposlen živi tamo) i država se upisala u vlasnički list na moju polovinu stana zbog duga za neplaćene doprinose (ovrha). Kako ne posjedujem ništa više pokretnina ni nekretnina, zanima me može li se država naplatiti od toga? Smije li i kako prodati moju polovinu stana? Što se događa s bivšim mužem koji tamo živi, a ne želi prodati svoju polovinu? Kome se trebam obratiti za oprost duga ili obročnu otplatu? Pretpostavljam da je prodaja nekretnine posljednji korak koji država poduzima. Hvala lijepa!
  3. Zanimalo bi me postoji li neki pravilnik koji regulira rad od kuće? Konkretno, postoji li neko pravno ograničenje da zaposlenik dio tjedna radi od kuće (ili bilo koje druge lokacije), a drugi dio tjedna iz ureda? Pošto je posao vezan isključivo uz internet, može se obavljati i iz druge države. U zakonu o radu nisam pronašla ništa o ovome. Hvala lijepa na odgovoru!
  4. Poštovani, Moje pitanje se odnosi na definiciju "pješaka". Ako se gospodin iz prvog posta kretao brzinom čovječjeg hoda, nije li onda točno da on u prometu predstavlja "pješaka"? Citirani članak kaže: "...bicikl ili prijevozno sredstvo na osobni ili motorni pogon za osobe s invaliditetom ili starije osobe, ako se pritom kreće brzinom čovječjeg hoda...". Da li ja krivo tumačim taj dio teksta?
  5. zakon koji vi spominjete kaže u članku 2 sljedeće: 61) »pješak« je osoba koja sudjeluje u prometu, a ne upravlja vozilom, niti se prevozi u vozilu ili na vozilu, osoba koja vlasti­tom snagom gura ili vuče ručna kolica, zaprežno vozilo ili motorno vozilo, dječje prijevozno sredstvo, bicikl ili prijevozno sredstvo na osobni ili motorni pogon za osobe s invaliditetom ili starije osobe, ako se pritom kreće brzinom čovječjeg hoda, te osoba koja klizi klizaljkama, skijama ili saonicama ili se vozi na koturaljkama, skateboardu i sl.,
  6. Nije li točno da ako se biciklist kreće brzinom pješaka po nogostupu da se smatra pješakom?
  7. Poštovani, Trebala bih savjet u vezi predstavnika stanara i nesavjesnog upravljanja. Može li se spriječiti izvršenje radova na kući ako je više od 50% suvlasnika protiv izvođenja istih (ne radi se o nužnim radovima)? Koja je procedura kako bi se to i učinilo? Radi se o tome da je u više navrata predstavnik stanara svojevoljno potpisivao tobože hitne intervencije i pečatirao ih, bez ikakvog znanja večine stanara i sve to u korist stanara koji posjeduje firmu koja je obavljala te iste tobože hitne intervencije. Pojednostavljeno, predstavnik stanara daje drugom stanaru izvršenje poslova na zgradi koje ovaj višestruko skuplje naplati i sumnjamo da se tu radi o međusobnoj podjeli novaca iz pričuve. Zahvaljujem na savjetu! Mirka
  8. Znači li to da trebam tužiti ostale suvlasnike? Tko plaća takvu tužbu? Pošto ako osoba nema primanja kojima bi platila pričuvu, tešto da može platiti odvjetnika i sudske troškove.
  9. Hvala lijepa na odgovoru. Potražila sam odvjetnika te će me zastupati na sudu u ovom prekršaju. Problem biciklističkih staza kod nas je taj da idu do zebre, na njoj prestaju, pa se nakon zebre nastavljaju, čime se apsolutno gubi smisao biciklističke staze. No što je, tu je. Ubuduće silazim s bicikla na takvom mjestu. Lijep pozdrav!
  10. Zanimalo bi me da li se može poništiti ugovor o pričuvi u koliko su u njemu navedeni lažni podaci? Izostavljen je jedan od suvlasnike zgrade (iako je naveden na vlasničkom listu), krivotvoren je potpis jednog od suvalsnika (bez čijeg potpisa ostali suvalnici nemaju većinski udio vlasništva pa niti ne bi mogli špotpisati takav ugovor), navedene površine stanova na koje se plaća pričuva ne odgovaraju stvarnom stanju već su uzete iz etažnog elaborata koji je bio odbijen od strane suda. Osim toga, postoji li pravo žalbe na iznos pričuve po kvadratu površine ili mogućnost smanjenja iznosa ukoliko vlasnik nema nikakva primanja pa tako ne moža plaćati tako visoku cijenu pričuve? Hvala Vam lijepa na odgovoru!
  11. Zahvlajujem s na tako brzom odgovoru! Problem je nastao u loše obavljenom očevidu zbog čega i u policijskom izvješću stoji da sam samo ja kriva za nesreću. Dobila sam prekršajnu prijavu na koju sam se žalila i sada idem na sud. Da li se zatim protiv vozača automobila, ukoliko vještačenje dokaže da nije stao, automatski podiže kaznena prijava? Puno Vam hvala!
  12. Zanima me postoji li podjeljena odgovornost u prometnom prekršaju tj. da li kazneno djelo "prevladava" pred prekršajem. Konkretno ja sam kao biciklist napravila prekršaj tako što nisam sišla s bicikla na zebri i pregurala ga. već sam se prevezla preko ceste, dok vozač nije stao na STOP znak i punu poprečnu crtu ispred pješačkog prijelaza te me udario i nanio mi teške tjelesne ozljede. Postoji li mogućnost da se dokaže njegova ili podjeljena krivnja? Hvala lijepa!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija