Jump to content

labi

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Već sam prije dosta godina pislaa ovdje, napokon je došla i pravomoćna presuda, no firma je u blokadi, čeka se brisanje. Na vrijeme smo tražili da se obustave - ne znam kako se to točno zove sad - sredstva za moj spor, što nam je odbijeno na dvije instance. Znali smo što se događa, promjene vlasnika i sl. Uglavnom, i nakon toga je firma poslovala, ali s drugim nazivom i vlasnikom i tako je prenošeno poslovanje i mijenjan naziv još nekoliko puta. Do moje pravomoćne presude uspjeli su doći u blokadu, nema više zaposlenih, ni prijenosa ugovora, ni poslovanja? Očito je da je država zakazala jer je spor trajao 6 godina i više, uz to nisu mi dopustili da se osiguram u slučaju da se ovo dogodi. Naravno da je tuženik velika njuška.. Uglavnom, što u ovakvim slučajevima, troškovi odvjetnika, moji osobni, a i sva dugovanja po presudi, kako to naplatiti. Postoji i firma koju su izdvojili iz one koju sam prvotno tužila, no ona se bavi skroz drugim poslovanjem. Već sam dosta iscrpljena od toga, i psihički i financijski, ne mogu si priuštiti još neko odvjetničko mišljenje ili srljanje u neki spor kojem nema kraja ili kraj znači još jedan početak ili.. ko zna što? Što je država predvidjela u ovakvim slučajevima, kada je očito da je poslodavac mijenjao firme, a na kraju zbog dugotrajnosti postupka mene kao tužitelja s pravomoćnom presudom doveo pred zid? Koji je izlaz?
  2. Ima već i godina otkako sam pisala o otkazu nakon porodiljnog. Sad je u jeku sudski spor i imam problem oko toga da je jednom kolegi istjecao ugovor na određeno u trenutku kad je meni dat otkaz, te je on primljen nakon toga na neodređeno. Recimo da je bilo ovako ja sam dobila otkaz 15.2. a njemu je ugovor istjecao 22.2. i tad mu je određen rad na neodređeno. Na sudu dokazujem da je sam ja mogla obavljati taj posao (on je bio kraće u radnom odnosu, ja sam više kvalificirana i svjedoci i direktno nadređeni na tom radnom mjestu su potvrdili da sam ja mogla to raditi). Sad se događa situacija da taj kolega tvrdi da je njemu određen ugovor na neodređeno nekih 5 mjeseci ranije od onoga što i ja znam i što je 100% istina jer sam s njim razgovarala i točno mi je to rekao, a i bila sam prisutna kad je išao potpisati novi ugovor. Zanima me postoji li način da se točno utvdi kad je njemu određen rad na neodređeno, jer moj odvjetnik tvrdi da firma može frizirat te podatke i da oni mogu s njim u dogovoru dostaviti sudu ugovor o radu koji ima izmijenjene podatke, točnije da ima drugačiji datum kada je počeo s radom na neodređeno. Zar ne postoji neki način utvrđivanja, npr. ono na zdravstvenom (hzzo) ili mirovinskom ili tako nešto da postoji zavedeno kad je ugovor bio produljen na neodređeno??? Unaprijed zahvalna
  3. Ok. Otkaz sam dobila poslovno uvjetovani, razlozi recesija, ukidanje mog radnog mjesta (neistina, jer osoba x radi moj posao) i ja kao s najmanje staža (totalna neistina, čak je jedna osoba s pet put manje staža zaposlena nekoliko dana prije mog otkaza). Uglavnom zzzp poslan, zbog gore navedenog, znači da moje radno mjesto nije ukinuto, da se poslodavac nije vodio time da imam uzdržavanog člana, više godina radnog iskustva, da mi nije ponudio neki drugi posao ono ako je došlo do promjene u poslovanju (firma ima više od 20 zaposlenih) točnije zaposlio je gore navedenu drugu osobu na drugi posao za koji sam ja već djelomično osposobljena. Zaposlio je svoju kćer prije mjesec i pol na poslove koji se totalno preklapaju s mojim radnim mjestom (mislim nije bitno što mu je kćer, to tak navodim, bitno je da je druga osoba dobila posao), i zbog onemogućavanja da iskoristim godišnji odmor. Plaće su mi do sad isplaćene, ali u tužbi tražim, svaki mjesec se povećava točnije, neisplaćene plaće tijekom sudskog spora, zar ne? Isto me zanima ako se zaposlim na nekom drugom poslu s istom ili višom plaćom imam li pravo na te plaće po okončanju spora? No koju još vrstu odštete mogu tražiti, to me zanima? Mogu li ne tražiti da me se vrati na posao? Dakle tužba ide nakon svih ispoštovanih rokova za zzzp i njihov odgovor, a ide opet zbog gore navedenih razloga.
  4. Da nastavim temu U postupku sam pisanja tužbe. I sad pitat ću odvjetnicu, ali nešto mi nakon prvih konzultacija nije jasno. Dakle kada se traži naknada za neisplaćene plaće (ako se utvrdi da je otkaz nezakonit) svaki mjesec se povećava ta naknada. No, ukoliko se ja zaposlim odmah po isteku otkaznog roka na istu ili višu plaću, što s tom naknadom, da li se u slučaju dokazanosti da je otkaz bio nezakonit ona isplaćuje u visini onoliko mjeseci koliko je prošlo od otkaza ili? Druga stvar, u slučaju mirovanja otkaza zbog bolovanja u trudnoći i porodiljnog, kako se i da li se obračunava ta naknada za neisplaćene plaće. I još jedna stvar, osim naknade za neisplaćene plaće postoji li neka zadovoljština/naknada/odšteta koju tužitelj može u radnom sporu dobiti (npr. za duševne boli, narušavanje dostojanstva), točnije može li se tužiti za išta osim za nezakonit otkaz i tražiti naknadu plaće, postoji li neki institut odštete zbog nezakonitog otkaza. I što ako se dokaže nezakonit otkaz, a tužitelj ima novi posao, što se onda događa, ili se zbog okolnosti (tužbe npr.) ne želi vratiti na posao?
  5. Dobila sam otkaz. Još ću probati pregovarati. No, trebam odvjetnika. Pliz na privat neku preporuku. Hvala
  6. Nastavak priče Dakle otkaz još nisam dobila, čekaju da prođe 15 dana. U međuvremenu nam daju sporazumni raskid ugovora. E sad uporno ne žele poštivati čl.133, već kao upisat će u novi ugovor da - prenosim točno iz novog ponuđenog ugovora Radnik zadržava sva stečena prava iz radnog odnosa u tvrtki ... d.. i to je sve. Takvog članka u sporazumnom nema, samo u novom ugovoru. Šta da radim, jel to dovoljno, jel to znači da se priznaje staž, točnije da se nastavlja staž. Kako objasniti da ugovore nove ne trebamo niti potpisivati, nego da se prenose na novu firmu?
  7. Hvala vam puno puno! Ok znači za prijelaz i firme u firmu ide čl.133. Drugo jel mi dužan poslodavac ponuditi poslve što sam navela, s obzirom da sam dulje u firmi od navedenih kolega i da sam te poslove obavljala već? Ako ne ponudi što onda? Kako se piše ta Žalba na odluku o otkazu? I još jedna stvar jel mi možete protumačit čl.73 st.1 i 2 ZOR-a, nije mi jasan otkad počinje teči taj rok od mjesec dana, od povratka na posao ili prije povratka na posao? E a po čl.71 kad se vratim na posao ne smije mi niti reči za otkaz narednih 15 dana ili mi može najaviti otkaz po isteku tih 15 dana? I molim ako mi netko može predložiti nekog dobrog odvjetnika za radno pravo ili nekoliko njih pa da izaberem, ne znam ni di da tražim odvjetnika, a mislim da će mi itekako trebati
  8. Uskoro se vraćam na posao nakon porodiljnog (točnije roditeljskog dopusta) poslodavac mi je najavio da se moje radno mjesto ukida i da ću vjerojatno dobiti otkaz. Firma se spaja sa sestrinskom tvrtkom i radnici se prebacuju u tu tvrtku. E sad mene zanima kakva su moja prava, ako se ukidaju radna mjesta u firmi i vjerojatno se nude novi ugovori što da radim, tu će meni možda pod izlikom da ću ići u tu firmu dati sporazumni, a onda me (vrlo vjerojatno) htjeti tamo prijaviti na određeno, što meni naravno ne odgovara jer sam sad na neodređeno i uslučaju otkaza imam pravo i na otkazni rok i otpremninu i burzu na kraju. Druga stvar je što to moje radno mjesto nije ukinuto već će to obavljati dvije osobe iz te sestrinske firme, jel ja imam pravo inzistirati da meni to moraju dati, osobito s obzirom da jedan dio posla namjeravaju dati osobi koja je u firmu došla prije cca pola godine, a ja sam tamo 3 godine + porodiljni. Ujedno je i jedan kolega dao otkaz i tu je otvoreno radno mjesto koje su oni dali isto tipu koji je došao raditi prije malo više od pola godine, a radi se o poslovima koje sam ja kao pomoć vrlo često radila.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija