Jump to content

marinko-bugojno

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Gospođo Mirna imate potpuno pravo, dvojno državljanstvo je civilizacijski i kulturni doseg, a kada nešto steknete/zaradite/ nitko vam to prisilom ne može uzeti/otuđiti/. Nije civilizacijski kad se jedna država raspadne, pogotovu na način kako se Juga-tuga raspala. Rođeni smo u jednoj državi /Republici/ koja se raspala pa sada živimo u drugoj državi /Republici/. Novonastalo razdoblje treba kao prvo sagledat sa čisto ljudskog aspekta pa potom sa pravnog aspeka. Bosna i Hercegovina je do sada bila "inkubator" za Hrvatsku. Tendencije negativnog prirodnog prirasta ublažavali su najvećim dijelom migranti iz BiH. Pitati don Antu Bakovića i Hrvatski populacijski pokret. Položaj bosanskih Hrvata poslije Domovinskog rata uveliko je pogoršan. Usporediti ga možemo u mnogočemu sa položajem Židova poslije 2. svj.rata. Ili sa sudbinom koju su proživjeli "Folksdojčeri" u Slavoniji i Banatuna početku Titova-režima. Još veću bi tragediju doživio taj proganjani, osiromašeni, obespravljeni... narod da ga nije prigrlila "Matica zemlja". Nećemo ovdje ulaziti u problematiku "krivnje naroda" za prošla vremena i diktature bilo na jednoj bilo na drugoj strani. Matica zemlja za BiH Hrvate je Bosna i Hercegovina. Polovicu BiH imaju Srbi/Republika Srpska BiH/. Drugu polovicu Bošnjaci /Muslimani/ smatraju isključivo i samo svojom. Daytonskim sporazumom BiH Hrvati svedeni su na razinu gtađana drugog reda. Ostali su bez ikakvih "garancija" da opstanu i sačuvaju svoj identitet!!!. Poruka našim uvaženim zastupnicima u Hrvatskom državnom Saboru bila bi. Ne prisiljavajte BiH Hrvate da moraju birat između hrvatskog i bosansko-hercegovačkog državljanstva, nego im pomozite da poprave svoj ustavno-pravni položaj u Republici BiH. Na taj način postiglo bi se to da bi se u BiH počeli vraćati i mlađi Hrvati.
  2. Novi Zakon o poljoprivredi i Agencija za poljoprivredno zemljište. 1. Naša država Hrvatska ne bavi sesistemskim merama potpore poljoprivrednom/seoskom/ stanovništvu nego njegovom prostom preživljavanju/mjerama potpore/. 2.Stranke na vlasti/vlastodršci/ samo znaju raznim cakama i cakicama/Zakonima i izmjenama zakona/zagorčavati život njenim građanima/seljacima/. 3. Ne trebaju biti zabrinuti 1oo-tinjak tisuća vlasnika poljoprivrednog zemljištaza za svoje vlasništvo, nego samo njih nekoliko!. Poznavajući naše prilike i neprilike mogu samo reći da je uvijek bilo i bit će da je neko u prilici a netko u neprilici. "Prigode ako ne iskoristiš izgubiš utakmicu"- rekli bi naši političari.Sasvim sigurno to znači da se većina njih ne bavi općim poslovima nego koristi funkciju za osobno bogaćenje. Ako zatreba u tom se smislu mijenjaju i Zakoni, koji u većini slučajeva niti ne dođu do uha građana/seljaka/. 4. Dakle sve je jasno kuda/kome/ ide u prilog novi Zakon o poljoprivredi i njena Agencija.
  3. Vidite, rasprava o prebivalištu prometnula se u raspravu o državljanstvu, materijalnim i inim pravima, povratku Hrvata u BiH, zadovoljstvu Hrvata u RH kad se oni tamo vrate?!...itd. Nažalost stvorilo ae negativno ozračje među običnim ljudima koji govore "Što će nam drugi određivat kako nam bude u vlastitoj kući iliti hiži" Svugdje u svijetu nacionalne manjine jesu most povezivanja i suradnje između naroda odnosno država. Različitosti nas čine još bogatijima a svijet je kako kažu globalni grad/selo/. Taj most suradnje koji znači druženje, suradnju kako na kulturnom, sportskom tako i na gospodarskom polju... Sada pitam ja vas što je sa političkom suradnjom može li se to pitanje iz svega toga izbaciti odnosno "izbrisati"?. Odmah odgovaram da ne može a da se ne našteti sveukupnim odnosno drugim odnosima. Političko pitanje/ čitaj biračko pravo/ dijaspore isto tako važno je za sve raseljene Hrvate ili ako hoćete za sve državljane RH. Pa i za one koji će to tek postati. Mislim da je to u redu i jedan civilizacijski i kulturni doseg kojeg treba podržat. Ne smijemo biti sebični i zatvarat se unutar svojih granica, jer granice kako znamo donose samo poteškoće.
  4. Rođen sam i odrastao u BiH, svoj puni radni vijek i mirovinu imam u Republici Hrvatskoj. Predloženim izmjenama Zakona o prebivalištu pokušava nam se oduzeti biračko pravo. Paralelno stime, ili indirektno ako hoćete, želi se stvoriti nekakav pritisk na nas da izaberemo jedno između BiH i hrvatskog državljanstva. ja se ne mogu podijelit na dvoje,i nikakva materijalna prava iz BiH nemam a niti itko koga ja poznajem. sve te priče o materijalnim pravima koja nam daje BiH su zlonamjerna nagađanja i tlapnja zavidnih ljudi. Velika većina nas sve što smo teško zaradili uložili smo na sigurno.Nisam lud da ulažem u BiH pa da još jednom ostanem bez svega. Ali to je druga i jako kompleksna tema koja se dotiče problematike povratka Hrvata u BiH.
  5. Ponukan raspravom u Hrvatskom državnom saboru, povodom rasprave održane dana 19.02.2010. godine o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu građana RH, iznosim sljedeće mišljenje. Predlagatelj zakona popustio je pod pritiskom oporbenih stranaka SDP i HNS te predložio navedene izmjene. Predloženim izmjenama zakona želi se prisiliti hrvate rodom iz BIH da izaberu između hrvatskog i bosansko-hercegovačkog prebivališta (čitaj državljanstva) pod prijetnjom policije pa i izgona iz RH. Navedene izmjene zakona pravdaju se čisto političkim razlogom - glasovanje dijaspore za sabor RH što je po predloženim izmjenama nedopustivo. Gospodo iz SDP-a i HNS-a pridobijte glasove dijaspore umjesto što predloženim izmjenama kršite Ustav i Zakon o hrvatskom državljanstvu.Istovremeno time razjedinjujete hrvatski korpus po onoj staroj narodnoj izreci koja još izgleda vrijedi "Podijeli pa vladaj". Upravo na taj način oporbene stranke SDP i HNS žele doći na vlast u RH. Predloženi Zakon o prebivalištu i boravištu građana RH, po riječima zastupnice SDP-a Ingrid Antičević Marinović provodila bi policija na način da bi došli u selo i pitali prvog čovjeka na koga naiđu " Da li tu prebiva koji bosanac ili ne i oni će im sve reći"!?. Nečuveno i sramotno ne samo za spomenutu gospođu nego i za predlagatelja zakona stranku na vlasti HDZ. Predložene izmjene Zakona diskriminiraju građane RH koji imaju dvojno državljanstvo i uskračuju im se njihova prava koja imaju po Ustavu i Zakonu o hrvatskom državljanstvu. Mislim da bi se po tom pitanju ponajprije trebalo savjetovati sa pravnim stručnjacima a ne "političarima". Na kraju poručujem svim strankama u Hrvatskom saboru "Ne pokapajte nas žive koji imamo dvojno državljanstvo nego sačekajte 20-tak godina i mi čemo izumrijeti prirodnim putem kako u Republici Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini". Apeliram na sve zastupnike u Hrvatskom državnom saboru da ne podrže predložene izmjene Zakona te da sačuvaju dostojanstvo i ugled sabora.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija