Jump to content

Karlok

Korisnik
  • Broj objava

    24
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Karlok objavio

  1. Mala ispravka - kuća ne glasi 1/1 na mene već smo nas dvoje vlasnici svaki s 1/2.
  2. Pozdrav svima! ispričavam se ako sam već otvorio temu koja postoji, no zanmima me sljedeće: Sudskom presudom nekretnina koja spada u bračnu stečevinu (kuća sa tri stana)je podijeljena između moje bivše i mene na idealnu polovicu. Kuća nije etažirana, nego ona živi u jednom stanu, a ja u drugom dok u trećem držimo stvari. Kuća glasi na mene,a mene sad zanima da li moja bivša žene može bez mene i moje suglasnosti iznajmiti stan u kojem živi, obzirom da je pola tog stana moje? Tijekom braka smo iznajmljivali, no kad je krenula rastava, sve sam otkazao jer se nismo mogli dogovoriti. Je li moguće da ona iseli i znajmi taj stan trećoj osobi, a kuća glasi na mene? hvala vam puno na odgovoru i pomoći!
  3. Možda sam se krivo izrazio... Ja sam želim da, kada je već sve došlo do suda, da se od sada (dakle, čak ne mora ni platiti zaostatke) sudskom odlukom za plaćanje kredita obveže i ona. Pola plaća ona, pola ja. Mislim da njoj ovdje uopće nije stalo da se kuća čim prije proda, već se ona želi uknjižiti i da sud donese odluku što je sve imovina koja se mora dijeliti...kao da misli da ću je ja prevariti, što je nemoguće i što nikad nisam ni želio! Ali, zar ja sada u takvoj parnici ne mogu osporavati njene tvrdnje, pa ona moje i tako u nedogled...i prođu godine. Što ako jedan traži dražbu, a drugi to ne želi?
  4. Oprosti, što točno znači "i razvrgnuće suvlasničke zajednice" ?
  5. Ja zaista nemam problema s utvrđivanjem bračne stečevine...ionako ide sve na pola, kako god okreneš, zar ne? Smatrao sam da nije potrebno ići na sud ili tužiti ako smo potpisali i ovjerili da sve dijelimo na pola, nakon što se kuća proda. Koliko sam shvatio iz svih postova, njena uknjidžba na zemlju/kuću ne mijenja stvar da se imovina stečena u braku (i u vremenu dok je dijete rođeno)dijeli na pola. Sada smo dobili proces koji može trajati godinama, velike troškove odvjetnika, kao i sudske troškove!
  6. Oprosti, nisam uhvatio cijeli tvoj teks...u izjavi ne piše do kada i po kojoj cijeni se kuća mora prodati... Piše samo da se nakon što se kuća proda i plati ostatak duga za kredit, sve ostalo dijeli na pola pola
  7. Oprosti newbie, malo sam zbunjen. Mene zanima da li je moja bivša supruga dužna plaćati pola kredita koji je dignut za nekretninu, te da li sud u ovom sada tužbenom procesu može donijeti odluku da ona meni plati pola svih zaostalih rata, te od sada pa sve dok se kuća ne proda. Ja zaista ne razumijem u čemu je caka ove tužbe, ako se ovjerenom izjavom sve, ali sve, dakle uključujući i zemlju na kojoj se izgradila kuća, dijeli na pola??!! Ponavljam, ne osporavam pola - pola svega, ali me zanima da li se iza svega, a uza sve gore navedeno, skriva nešto drugo, te da li sam u poziciji da se mene oslobodi sudskih troškova. Još me zanima koliko dugo može ovakav proces trajati?
  8. Ali ja i ne osporavm 50 - 50. Prije 2mj smo potpisali i ovjerili kod bilježnika da sve dijelimo pola - pola... Da li ja mogu tražiti, tj. potvrdit njenu uknjidžbu na pola nekretnine, te tražiti da se pola kredita za istu nekretninu prebaci na nju? Nadalje, kad dođe do saslušanja, mogu li JA tražiti da me se oslobodi plaćanja sudskih troškova, te da iste podmiri tužitelj(ona) jer: 1. ima veću plaću od mene 2. plaćam alimentaciju 3000 kn 3. nisam podnio tužbu Još jedna stvar - u tužbi piše da traži da sud donese odluku jer se mi nismo mogli dogovoriti mirnim putem, a imam ovjerenu izjavu, potpisanu od nje i mene da sve dijelimo na pola.
  9. Dakle, 6 mj.1998 počinjemo živjeti zajedno 3.mj početak 1999 kupujem zemlju 3.mj kraj mjeseca 1999 se rađa dijete 6.mj 1999 se ženimo 2001 počinjemo graditi kuću
  10. Zahvaljujem na komentaru. (i zemljište na kom je izgrađena nekretnina ulazi u vrijednost nekretnine. osobna imovina je ona imovina koju je bračni partner unio u brak ili daroditelja,brače ,rodbine a i sve ono stečeno u braku što potječe od te imovine) Ako je zemlja kupljena prije braka, dakle osobna imovina, zar se ta vrijednost ne bi trebala odbiti od iznosa koji se dijeli pola pola? Kako mogu tražiti najam za to što ona živi u kući? Molim malo pojašnjenje. Ako se ne očitujem (a hoću, naravno) kako će se podijeliti samo ono što je navedeno u tužbi? Puno toga još nije navedeno u tužbi...zar se to prvo ne bi trebalo utvrditi, a ne ona kazala, sud donese presudu?
  11. Evo mene opet nakon dugo vremena...kako idila kratko traje, prelazim odmah na problem. Dakle, sa bivšom suprugom sam prije nekih 2 mjeseca potpisao kod javnog bilježnika da svu stečevinu dijelimo na pola (zajednička kuća se još uvijen prodaje). Danas dobivam od suda plavu kuvertu - tuži me i želi da sud nakon procjene donese odluku da se sva prijebračna i bračna stečevinu podijeli na pola (????!!!) jer joj se kao ja ne dam uknjižinit na pola vlasništva kuće. Napominjem da sam potpisao da sve ide pola - pola, mada je kuća izgrađena na zemlji koju sam ja kupio prije braka, auto sam prenio na njeno ime dok smo još bili u braku i nije mi padalo na pamet da to idemo takokođer dijeliti...Kredit za kuću glasi na moje ime i tako ga plaćam (doduše, ona je platila pola rate zadnja 3 mj, a rastavljeni smo od 1.9.2009). U tužbi piše da se moram očitovati u roku od 15 dana inače će sud prihvatiti sve što je navedeno u tužbi i slijedit će ovrha.... Molim vas, kako sud može donijeti bilo kakvu odluku, a da se mene ne sasluša? Znam da moram uzeti odvjetnika, ali volio bih vaša iskustva i savjete...i još nešto, tražila je da se ona kao samohrana majka (ja sam još živ ) oslobodi troškova suda, tj. da ih ja platim jer će to ugroziti egzistenciju NJENE djece. Moram istaknuti kako su NAŠA djeca samnom svaki dan (bilo ujutro ili popodne, zavisi kad ona radi), te da svaki dan samnom jedu jedan obrok, plaćam alimenatciju bivšoj 3 000kn za djecu 9 i 12 god starosti, te da ni ja nemam bog zna veliku plaću... Tužbi je priložila rodni list starijeg djeteta (rođen 3 mj prije braka), vjenčani list i kredit gdje piše da sam ga JA digao uz imena 2 sudužnika. Zaista mi nie jasno čemu ovaj potez, ako je sve pola - pola.... Hvala puno!
  12. Slažem se s navedenim i zahvaljujem.
  13. Newbie, hvala na uvijek cijenjenom mišljenju. Kao što sam nebrojeno puta rekao, nažalost, s njom nema razgovora...evo još jednog primjera - kad sam joj rekao da radi po cijele dane i nije s djecom, da su cijelo vrijeme kada dođu iz škole kod mojih ili sa mnom, a njoj su dodijeljeni na brigu i čuvanje...odgovorila mi je "pa što! To su i tvoja djeca. A ja radim kako radim"... Sljedeći tjedan ću otići do centra i tražiti da je pozovu na razgovor. Jel može centar tražiti da prilagodi svoje radno vrijeme potrbama djece i što ako to ona ne želi/ne može??
  14. Još samo da dodam, da i ja imam curu i ništa me ne "boli"...i unatoč tome, moja djeca su mi na prvom mjestu i stignem svaki dan i učiti s njima, odvesti ih u kino ili na pizzu...
  15. Slažem se s Zlekić...uistinu ne razumijem ovu uspredbu. Mi se ovdje ne "grebemo" oko djece, već sam samo pitao za mišljenje i savjet...Moja djeca trebaju i majku i oca, al red mora postojati i oni moraju imati zaštitu, nadzor, te se o njima treba skrbiti.
  16. Hvala još jednom. Postoji li negdje forma ili neki primjer na koji način da sročim to prema centru? jel mogu tražiti da je neko vrijeme nadziru, te na taj način vide koliko (ni)je zapravo doma? Dok ovo pišem, došla je kći kod mojih cijela pokisla jer je gladna, a mame nema i ne zna kda će doći...Pa da bar ima toliko obraza reći mi kako radi pa da se znamo organizirati...
  17. Hvala Zlokić Meni je samo u interesu da su djeca ok, sretna i zadovoljna...nažalost čitav problem leži u tome što se s mojom bivšom suprugom ne može razgovarati...kad god sam pokušao, ona mi hladno vrati da su NJENA djeca dovoljno pametna i samostalna da se brinu sami o sebi. Od tada se i ne trudim...isključivo sam se okrenuo njima dvoje...No, gledajući situaciju nakon razvoda, njoj su pripala djeca, ja se brinem o njima kao i kad smo živjeli skupa, svašta nešto zajedno radimo, igramo se, učimo. Svaki dan su kod mojih, bilo na ručku, večeri, igri...ja plaćam alimentaciju i to puno više od propisanog jer sam tako sam želio, a ona fino po cijele dane okolo. Da stvar bude gore, preuzela je više posla tako da sada i radi više nego inače. Djeca je opće i ne vide...
  18. dragi Novak, hvala na odgovoru...Djeca su jako vezana za majku, i ne vole spavati van kuće i bez nje...tako da nisam siguran da su spremni se na taj način odvojiti od nje. Kad ja ne radim, dakle iza 16h i vikendima,oni su stalno samnom...moji žive jako blizu, tako da kad djeca vide da mama ne dolazi kući, odu gore na ručak. Meni je drago da ona radi i ima dečka, ali mi je skroz neprirodno da djeca ne vide majku po čitave dane...da ne govorim da odlazi rano ujutro,a kući se vraća kad djeca već spavaju... Svakako planiram otići do centra, jer meni ovo zaista nije normalno, a djeca su jako tužna i žale se da je nikako ne viđaju...
  19. Dragi svi, lijepo bih vas molio za pomoć - nakon razvoda, dogovorio sam se sa suprugom da djeca budu njoj predana na čuvanje i brigu, te uredno plaćam alimenatciju za oba dvoje djece. Moja bivša supruga već tjednima radi po cijele dane,izlazi s novim dečkom... a djeca (napominjem 8 i 10 godina starosti)su ili po cijele dane sami (kad ja radim ili kad nisu u školi) ili kod mene i mojih...da ne govorim da se već nekoliko puta dogodilo da me djeca zovu da su gladna jer im mama nije ništa ostavila za jesti, pa čak ni kruh kupila... Moje pitanje - je li ona smije tako djecu ostavljat same po cijele dane? Koliko sati dnevno je to uopće dozvoljeno za maloljetnu djecu? Ja bih rado otišao u centar za soc.skrb razgovarati o tome da se djeca dodijele meni na skrb ukoliko ona mora raditi po čitave dane...Molim vas za savjet, iskustva... Hvala velika!
  20. je, slažem se...od ukupnog iznosa koji bi trebali dobiti od prodaje kuće, odbija se neotplaćeni dio kredita... No mene ubija to što sam na neki način vezanih ruku sljedećih 5 mj do kada traje spomenuti ugovor...u tom ugovoru piše da se kuća ne smije prodati ispod određenog iznosa (znam, znam, ne baš pametan potez, ali time sam "kupio" svoj mir...) Ja ne vidim da će se kuća u ovih 5mj prodati po toj cijeni, a ja više ne mogu plaćati kredit... Stoga, evo još jedno pitanje koje me muči - u spomenutom ugovoru dakle stoji podjela imovine 2/3 njoj, 1/3 meni, te stavka da se ona tako može i uknjižiti. Što ako se ona tako i uknjiži, te postane većinski vlasnik kuće, a ugovor istekne - je li i onda vrijedi podjela pola/pola bez obzira što se udio vlasništva promijenio?? HVala vam svima na vremenu, trudu i odgovorima:-)
  21. Hvala svima na pomoći... Ugovorom smo htjeli točno precizirati koliki dio kome ide, pa smo stavili da taj ugovor važi samo do tog i tog datuma... Dakle, ja mislim (ispravite me ako griješim) da ukoliko se kuća ne proda u vremenu do isteka datuma na ugovoru, takva podjela više ne važi i dijeli se pola pola... E sad, obzirom da je kuća bračna stečevina bez obzira što sam ja uknjižen kao vlasnik 1/1, a ne možemo se dogovoriti tj. ona si je zacrtala u svojoj glavi da se kuća ne smije prodat ispod nekog iznosa, jel mogu ja podnijeti tužbu za podjelu imovine i da konačno krenem/završim s tom pričom? hvala vam:-)
  22. Molm nekoga za odgovor...zaista sam bez rješenja... Hvala unaprijed!
  23. Još jedno pitanje - obzirom da supruga ne pristaje na prodaju kuće ispod određenog iznosa, a ja više ne mogu plaćti kredit da li mogu podnijeti tužbu za podjelu bračne stečevine gdje će procjenitelj izaći na teren, procijeniti kuću, te na sudu tražiti od nje da ili isplati polovicu vrijednosti ili da prodamo, pa podijelimo? Hvala još jednom...
  24. Dragi svi, vjerujem da je ova tema već obrađena, no zanima me profesionalno mišljenje ili iz iskustva sljedeće: Sporazumno sam se razveo od supruge te smo međusobnim ugovorom dogovorili podjelu novaca koji bismo dobili nakon prodaje kuće koja se još uvijek prodaje...dakle, mi smo razvedeni, ali još živimo u kući zajedno. Dogovorili smo ugovorom datum do kojeg bi se kuća trebala prodati, kao i iznos. Mene zanima da li ja kao upisani vlasnik kuće 1/1 mogu prodati kuću nakon datuma isteka ugovora bez traženja ikakve suglasnosti bivše supruge, te podijeliti novac pola/pola? Ispričavam se ako sam otvorio temu koja već postoji, no tek sam se registrirao, a ubit će me ovo (ne)življenje... Hvala svima na pomoći. Karlo
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija