Jump to content

vetomic

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Zna li itko, kada se na devizni račun u RH primi novac uplaćen iz inozemstva, da li država zaračunava kakav porez i slično, odnosno da li se nekome nešto plaća? Je li to određeno iznosom koji se uplaćuje? Npr. ako ja trebam dobiti 100 tisuća eura na svoj devizni račun u banci u RH, a novac je primjerice uplaćen u Austriji (nije ga uplatila obitelj već druga fizička osoba, a ne radi se o ugovoru o radu i slično), moram li ikome išta platiti za tu transakciju - porezi, carine, provizije, naknade....? Unaprijed hvala na odgovoru!
  2. Prije svega, hvala na odgovoru. Glede petljanja oko oporuke, stvar je slijedeća: Baka je doselila iz Vojvodine 1993. godine - morala je otići pa je mijenjala kuću tamo za kuću u mjestu kod Osijeka. Uz kuću je bilo i jutro zemlje, dok je u Vojvodini ostalo još oko 6 jutara. Baka je umrla prije mjesec i pol dana. Teta, koja je kuću dobila još prije jer je baka živjela s njom (takav je oduvijek bio dogovor), nam je rekla prije par dana da ostavinske rasprave neće biti jer iza bake nema imovine koju treba podijeliti. Mi se sada, prije svega, pitamo gdje je to jutro zemlje jer je to nakon zamjene ostalo na bakinom imenu. U zemljišnim knjigama sam pronašla kuću i dvorište koji su na teti, dok zemlje nema nigdje. Ako je još uvijek na baki, kako iza nje nije ostalo ništa ostavine osim ako mog tatu ne misle isključiti iz nasljeđivanja? Ako je odmah prebačeno na tetu znači da je zemlja prodana, a to je moguće samo ukoliko je teta izmanipulirala baku. Slična je situacija sa zemljom u Vojvodini jer je druga teta bila kod javnog bilježnika nešto oko toga (to smo doznali slučajno), ali dva sata nakon bakine smrti (i to smo doznali slučajno - rekao nam je tetak). Znam da je to kazneno djelo i spremni smo podići tužbu i tražiti tatin nužni dio, posebno zato što se broje i darovi koje je ostavitelj dao za vrijeme života jer moj tata nije dobio ništa od svojih roditelja. Ipak, htjela sam prije toga sve malo istražiti, posebno zato što mi je prilično nejasan ovaj dio oko nasljedstva u Vojvodini jer ne znam gdje bi počela tražiti podatke o zemlji koja je preostala (tete nam ništa ne žele reći).
  3. Poštovani! Molim vas da mi pomognete oko sljedećeg: nakon što netko umre, ako iza njega nema nikakve imovine, održava li se rasprava kod javnog bilježnika, pa makar i da se utvrdi da iza umrlog nema ostavine? Pretpostavljam da se mora održati jer javni bilježnik ne može znati drži li netko oporuku ili slično, zar ne? Nadalje, zanima me kako doznati kada se održava rasprava i kod kojeg javnog bilježnika? Pitam jer se bojim da tetke mog oca neće, odnosno da ga nisu navele kao nasljednika jer su petljale oko oporuke (sumnjamo da je ovjerena dva sata nakon bakine smrti) pa ne žele da dozna za raspravu. Nadam se da ćete mi pomoći! Unaprijed zahvaljujem!
  4. Poštovani! Trebala bi savjet vezan uz mjesto održavanja ostavinske rasprave. Naime, moja je, sada pokojna baka, do 1993. godine živjela u Kukujevcima (Vojvodina). Većinu imovine je zamijenila za kuću u mjestu nedaleko od Osijeka, no u Kukujevcima je ostalo još oko 6 jutara zemlje. Zanima me postoji li bilo kakva zapreka da moj otac i njegove dvije sestre (svi troje žive u Osijeku) nasljede tu zemlju (neki nas ljudi uvjeravaju da pravo na nasljedstvo imovine u Republici Srbiji nema nitko tko nije bio tamo prijavljen 1991. godine)? Također, zanima me gdje se treba održati ostavinska rasprava - u Hrvatskoj ili u Srbiji? Na koji se način to regulira, odnosno koga treba obavijestiti o bakinoj smrti ako se ostavinska rasprava ne može održati u Hrvatskoj, tj. kako 'isposlovati' da se ostavinska rasprava održi u Hrvatskoj iako se imovina nalazi drugdje. Unaprijed zahvaljujem!!!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija