Jump to content

icvetki

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Evo, bila sam jučer na Poreznoj, pa da sama sebi odgovorim. Za registraciju u RPO (registar poreznih obveznika) potreban je obrazac RPO. Predaje se lokalnoj ispostavi Porezne uprave, ALI... Ako nemaš prijavljeno slobodno zanimanje ili obrt, nego prevodiš kao običan građanin i za to primaš autorski honorar, nisi se dužan prijaviti u RPO. Jedina ti je dužnost u roku od osam dana od priljeva sredstava na tvoj račun obračunati porez i prirez i uplatiti ih na račun određen u te svrhe (razlikuje se od grada do grada pa to moraš ili zguglati ili nazvati svoju poreznu upravu i pitati), i onda sljedeći mjesec ispuniti obrazac IDD i predati ga najkasnije do 15. u mjesecu za sve uplate u prethodnom mjesecu. Na kraju godine još ide ukupni izvještaj i to je navodno to.
  2. Dosad sam saznala da su se navodno svi koji prime makar i jednu uplatu iz inozemstva dužni u roku od osam dana (od primitka prve uplate) prijaviti u Registar poreznih obveznika u Poreznoj upravi. Nigdje ni slovca o tome što je potrebno za tu prijavu. Usput budi rečeno, 8 dana = kalendarskih dana, a ako osmi dan pada na neradni dan (nedjelja ili blagdan) onda se rok prebacuje na prvi sljedeći radni dan. Dužni smo i obračunati porez i prirez (po istom principu kako se računa za obične honorare: bruto -30% za izdatke=osnovica za porez i prirez), ali isto tako nigdje nije jasno navedeno na koji račun uplatiti i kako prijaviti poreznoj upravi (navodno IDD obrazac do 15. u mjesecu za prethodni mjesec). Danas sam se čak uspjela telefonski probiti do svoje lokalne ispostave da bi mi čovjek rekao, ja vam ništa o tome ne znam, nisam porezni savjetnik, zovite Aveniju Dubrovnik. Tamo se, naravno, nitko ne javlja. Tako da sutra idem hodočastiti do porezne u Aveniji Dubrovnik. Sigurna sam da će me našetati ko malog Muju dok skupim papire koje treba, onda treba uplatiti taj vražji porez i prirez i onda opet nekome hodočastiti s ispunjenim obrascima. Kretenizam na kvadrat.
  3. Ovo i mene zanima jer sam u sličnoj situaciji, a od HZZ-a nisam još uspjela dobiti konkretan odgovor. Samo mi kažu da će moje pravo na naknadu biti riješeno upravnim postupkom koji pokrećem zahtjevom za naknadu.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija