Jump to content

ridamir

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovana ! Sad kad sam pročitao Vaš odgovor na pitanje o slobodnom zanimanju, i kad sam vidio da je manke knjigovodstva, interesira me da li je to moguće i u mom slučaju, dok ne dodjem do prometa od 85000 kn i gdje i kakav zahtjev moram podnijeti. Zahvaljujem, sa štovanjem !
  2. Ispričavam se, zaboravio sam još nešto pitati, onaj trgovački obrt ću osnovati ja na svoje ime, može li supruga koja je zatvorila svoj (ima cca 13000 kn duga doprinosa, koje ćemo uplatiti za koji mjesec) biti suosnivač u ovom, kako bi mogla unijeti kombi, ili ako ne, kako da mi iznajmi kombi (ugovor o najmu ili nešto treće) da ga mogu koristiti. Još jednom unaprijed hvala. Poštovanje !
  3. Poštovana ! Još jednom zahvaljujem na super brzom odgovoru na moje prvo pitanje. Imam još jedno : supruga je kupila osobni automobil dok je imala obrt (agenc.za nekretnine) na koji je dobila povrat PDV-a. Obrt je zatvorila 05.02. Knjigovodja je rekla da će taj neplaćeni PDV prebiti sa povratom koji treba dobiti za drugo tromjesečje (dakle u 6.mj.). Ponudili smo automobil auto-kući, koja će ga uzeti, a u zamjenu će nam dati kombi vozilo iste vrijednosti koji će biti na ime supruge (kao i osobni automobil), a koji je takodjer u sustavu PDV-a, a ona će ga unijeti u obrt koji osnivamo. S obzirom da su cijene iste, zanima nas da li trebamo prilikom zamjene platiti PDV i koji (na osobni aut. ili kombi). Napominjem ukoliko je bitno da su iste vrijednosti, da je obrt zatvoren, dakle ne može izdati račun i da neće biti nikakvih novčanih transakcija, odnosno čista zamjena sa auto kućom. Unaprijed Vam se zahvaljujem.
  4. Zahvaljujem na super brzom odgovoru, puno ste mi pomogli, još jednom puno hvala.
  5. Poštovana ! Najprije pohvale za forum, 5+ . Trebao bih po mogućnosti što prije odgovore na par pitanja, jer čim ih dobijem, predajem papire za otvaranje obrta. Obrt bi bio registriran za više djelatnosti, medjutim na početku bih se bavio poljopr.proizvodima, odnosno voćem i povrćem (na veliko) na način da od poljopr.proizvodjača otkupim proizvode, dovezem ih na veletržnicu i prodam veletrgovcima (dakle bez skladištenja, odnosno u tranzitu). Koja bi to bila djelatnost po NKD-u ? Pretpostavljam da mi ne treba skladište !? Da li mogu plaćati robu gotovinom (kako to papirnato pratiti), i da li mogu naplatiti od kupca robu u gotovini i trebam li izdati paragon blok. Je li to iznos do 5000 kn ? Po zanimanju sam KV prodavač IV stupanj (SSS zahvaljujući pok.gosp. Šuvaru koji je uveo 4 god.trgovačke škole), sa 28 god. radnog staža (ne samo u trgovini), te me zanima trebam li polagati majstorski ispit (u budućnosti planiram otvoriti i prodav.prehrambenim proizv.). Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija