Poštovani,
lijepo Vas molim pomoć.Želio bih otvoriti malu slastičarnu (tip III) u kojoj bih proizvodio i usluživao samo sladoled i to preko pulta, bez ulaska gostiju u slastičarnu, a uz to i usluživanje sladoleda na javnim površinama.Želim saznati uvjete za otvaranje i rad u objektu takvog tipa( da mogu praviti i prodavati sladoled preko pulta, postaviti škrinju sa sladoledom na trg ili po selima u vrijeme raznih sajmova, vašara, kirbaja).Za početak želim raditi sam.Dobio sam informaciju da se u obrtničkoj komori prijavim za polaganje ispita stručne osposobljenosti za "Priprematelja jednostavnih jela i slastica", (ne znam da li se isto tako nešto polaže i za "Poslužitelja jela i pića" ili sam sa položenim ispitom i to aprsorbirao). Interesira me kako nazvati vrstu obrta tj. kako registrirati obrt, a da ne moram ići na prekvalifikaciju za slastičara(imam SSS 4. stupanj tehničkog smjera i završavam fakultet tehničkog smjera, ali nemam SSS slastičar) , i da ne moram polagati majstorski ispit. To bi mi u ovom trenutku bio problem zbog vremena potrebnog za dobivanje kvalifikacije SSS slastičar.Da li obrt treba nazvati npr. "Ugostiteljski obrt - objekt brze prehrane - slastičarnica tip III" ili samo Obrt za ugostiteljstvo, ili nekako drugačije? Dali je i kako moguće registritati takav obrt, a da uz sladoled mogu u zimskim mjesecima prodavati sendviče i pića, ili neka jednostavna gril jela samo sa položenim ispitom kojeg sam naveo iznad?
U ovom trenutku sam zaposlen, ali bih uskoro mogao ostati bez posla.Kako sam Dragovoljac domovinskog rata interesira me da li i dalje vrijede povlastice (oslobađanje od carine i PDV-a) za uvoz strojeva za obrt i koliko dugo moram biti nezaposlen da bih iskoristio tu mogućnost. Strojeve bih pokušao uvesti iz Italije gdje se i proizvode.
Uz isprike na dugačkom i zbrkanom postu pozdravljam Vas,
Hrvoje