Jump to content

veinanma

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Umrla mi je sestra,nasljednici smo sestre i braća jer je bila udovica i nije imala djece.Još se nije održala ostavinska rasprava, a kod mene je njena pismena oporuka,koja je napisana kako zakon nalaže i njen sadržaj nije sporan,mi svi znamo da je opručno naslijeđuju trojica braće i nitko neće tražiti nužni dio.Sporno je samo što je tražila da poslije njene smrti dignem novac za pogrebne troškove,svjedoci su mi dvojica braće, što sam i učinila, jer samo ja imam punomoć.Ukoliko bi braća koja su oporučni nasljednici postavili pitanje u vezi tog iznosa, dali se prizna ta njena usmena volja ili bi se moglo dogoditi da se mora taj novac vratiti braći koja je oporučno naslijeđuju? Hvala na odgovorima.
  2. Kuća je sagrađena u prvom braku i imovina je bila podijeljena,t.j.pokojni otac je isplatio moju majku ali sadašnja žena je došla u potpuno gotovu kuću.Meni je jasno da svi nasljeđujemo u jednakim djelovima,tako je rekao i bilježnik ali udovica hoće cijelu kuću.Meni je najbitnije kako zakonski ući i stanovati u kući.Hvala
  3. Nakon očeve smrti naslijedila sam dio kuće u kojoj živi moja maćeha.Rješenje još nije pravomoćno jer će maćeha vjerovatno uložiti žalbu jer želi cijelu kuću, a kuća nije stečena u tom braku.Dali ja mogu zakonski doseliti u očevu kuću ili moram čekati da se žalba riješi.Hvala na odgovorima,jako mi je hitno i nemam sredstava za plaćanje odvjetnika.
  4. Zahvaljujem moderatorici na odgovoru na moje pitanje,ali odlučila sam malo podrobnije objasniti svoju jako kompliciranu životnu situaciju,imam puno pitanja,a nemam sredstava za odvjetnika. Moj brak je sporazumno razveden u veljači ove godine. U braku je rođeno dvoje djeca, starija kći je studentica, a mlađa ima samo deset godina.Bivši suprug je napustio naš stan u studenom 2008.godine i od tada nije ništa plaćao za djecu.Sud je odredio plaćenje alimentacije za obje kćeri do završetka školovanja, meni je dodijeljeno skrbništvo nad malodobnom kćeri,i određeni su susreti sa mlađom kćeri jednom tjedno jer nije pokazivao zainteresiranost za češće viđanje kćeri, iako bih ja pristala na njihove susrete prema dogovoru. U sve to vrijeme samo jednom je izrazio želju da vidi kćer i to je bio susret u trajanju od sat vremena.Starija kći ne želi kontakte s ocem zbog mnogo ružnih stvari koje su se dogodile u poslijednjih nekoliko godina. Njegovo mjesto boravka nam je nepoznato, prijavljen je još uvijek na staroj adresi, telefonski broj nepoznat i već tri mjeseca se ni telefonski ne javlja kćeri. Zajednička imovina je stan za čiju kupovinu su pola sredstava dali moji roditelji i za to postoje dokazi.On je usmeno izjavio da ne želi dijeliti imovinu,već da sve ostavlja djeci.Stan je uknjižen na moje ime.Dali postoji zakonski rok za podnošenje tužbe za diobu imovine ili zastara? Ukoliko uspijem ikada stupiti u kontakt s njim i pristane odreći se svog dijela imovine u kojoj formi je to potrebno učiniti i dali je to onda konačno bez mogućnosti da se jednog dana predomisli? Napominjem da mi je ostavio i dugove i plaćanje kredita, a ja sam bez stalnog zaposlenja ali uspijevam pomalo sve rješavati uz veliku pomoć roditelja i rodbine. Dali su u ovakvom slučaju djeca zakonski dužna uzdržavati oca jednog dana ukoliko bi bilo potrebno? Kako da zaštitim svoju imovinu (stan koji ću naslijediti od roditelja) u slučaju moje smrti? Dali da ga darujem punoljetnoj kćeri? Može li u slučaju moje smrti punoljetna sestra dobiti skrbništvo nad malodobnom sestrom? Oprostite na opširnosti ali situacija je zbilja teška i neobična,pomozite.Unaprijed zahvalna.
  5. Pravomoćno sam rastavljena.Prebivalište bivšeg supruga je nepoznato,o diobi zajedničke mirovine nismo se dogovorili.Zanima me dali nastupa zastara ukoliko on ne zatraži podjelu imovine.Napominjem da je zajednička imovina stan koji je uknjižen na moje ime i u njemu živimo ja i naše dvoje djece.Alimentaciju koju je odredio sud ne plaća, a odvjetnik koji me zastupao kod razvoda braka kaže da nema centar za socijalnu skrb ništa sa neplaćanjem alimentacije,a u forumu sam pročitala da centar isplaćuje polovinu dodijeljene alimentacije? Molim vas za pomoć
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija