Jump to content

atcada

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je atcada objavio

  1. Kada kreće primjena novog zakona o radu? Naime moj poslodavac tvrdi da zbog primjene novog zakona o radu koji stupa na snagu 01.05. mora što prije provesti sistematizaciju radnih mjesta i uvesti pravilnik o plaćama. Koliko ja znam novi zakon o radu je od siječnja mjeseca, pretpostavljam da je i primjena istoga od tada. Zanima me još jedna stvar, naime moj poslodavac je krenuo u sistematizaciju radnih mjesta i izradu pravilnika o plaćama, a da nije mene (Radničko vijeće) obavijestio da ima namjeru to napraviti. Zanima me da li je poslodavac dužan obavijestiti radničko vijeće o namjeri prije nego počne sa izradom pravilnika, po čl. 149 st. 1 ZOR. Dakle Radničko vijeće nije bilo obaviješteno o namjeri, sada mene zanima da li je tu napravljena pogreška, tj. da li su te odluke ništavne? Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta i pravilnik o plaćama sam kao gotov dokument dobio kako bi dao svoje mišljenje. Da li po novom zakonu su ti dokumenti obavezni? Gdje bi se radničko vijeće moglo pravno posavjetovati oko ovog slučaja, naime sredstava nemamo, a pravni savjeti koštaju? Hvala na odgovoru.
  2. Puno hvala. Prošitao sam u zakonu o radu dio o radničkom vijeću i nije baš da neke stvari pišu izričito. Potraćit ću kod odvjetnika pravni savjet. Pozdrav.
  3. Bok, Pred dva mjeseca sam izabran u radničko vijeće (mala firma pa sam jedini). Do prošlog tjedna je sve bilo u redu u odnosu mene i upravnog odbora. Iz razgovora sam saznao da će se sistematizirati radna mjesta u firmi i ujednačiti ugovori. Također je bilo priče o uvođenju fiksnog i varijabilnog dijela plaće. Prošli tjedan je upravni odbor sazvao sastanak na koji su bilo pozvani šefovi i određeni ljudi na višim položajima u firmi kako bi odredili radna mjesta, KPI (po kojima će se određivati varijabilni dio plaće....). Ja kao radničko vijeće nisam bio pozvan na taj sastanak niti sam bio obaviješten da će sastanak biti, dapače nitko od radnika nije informiran niti je trebao biti informiran. Sve što sam saznao bilo je u povjerenju onih koji su bili na sastanu, čak mi ni to nisu smjeli reći. Na moj upit predsjedniku upravnog odbora zašto nisam pozvan dobio sam odgovor da ću o svemu biti obaviješten kad oni donesu odluke. Kao prvo zanima me da li sam trebao biti prisutan na tom sastanku kao radničko vijeće? Saznao sam da nam uz organizaciju radnih mjesta, KPI-eve i sistematizaciju ugovora prijeti smanjenje plaća. Znači pod sistematizacijom ugovora i izlikom za uvođenje fiksnog i varijabilnog dijela plaće žele nam smanjiti plaće. Istina je da na vidiku nema nešto puno posla, ali definitivno nam se ne sprema ništa dobra. Našao sam da se ne treba potpisivati aneks ili novi ugovor nego da se treba potpisivati Otkaz sa ponudom izmijenjenog ugovora, na koji se onda imamo pravo žaliti. Moje pitanje vezano uz ovo je da li se ja na takve otkaze mogu žaliti kao radničko vijeće? Priča o fiksnom i varijabilnom dijelu je smiješna, fiksni dio plaće će biti cca. 30% manji od sadašnjeg, a varijabilni će se određivati o uspjehu radnika, tima i trvtke. Time će nam moći smanjivati plaću kako je njima volja. Ia li za taj dio neka zakonska podloga, da ja kao radničko vijeće mogu utjecati kako će određivati varijabilni dio plaće? Puno hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija