Jump to content

stanCo

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. http://www.argumentum.biz/publications.php?location=publications&article=71jako dobra obrada teme razvrgavanja suvlasništva
  2. Ispričavam se na par nepreciznosti u mom tekstu - pitanju. Majka je znači uz svoju polovinu stana naslijedila i 1/3 dijela stana pokojnog supruga , a dijeca iz prvog braka -svaki još po 1/3 (dvoje dijece)od očeve polovice.Znači Majka mi je uknjižena sa 4/6 dijelova , a dijeca koja inače nisu nikad živjela u stanu - po nasljedstvu dobila su svako još po 1/3. Pravno je to i moralno jasno - naslijedili su očevo - no medjutim oni inzistiraju na prodaji stana i podjeli imovine - stana koji je majka stekla sa njihovim ocem i u kojem su živjeli tolike godine. Mene zanimaju pravne osnove - dali oni imaju osnovu da je prisile da podjeli imovinu , odnosno stan proda da bi isplatila njihov dio naslijedstva.K tome oni to rade na dosta neugodan i za majku uznemiravajući način - te zahtjevaju nerelne cijene za svoje 2/6.Slučajeve dosjednosti sam spomenuo -jer sam naišao na slučajeve doživotnog uživanja iako je stanar manjinski suvlasnik ili samo dugogodišnji korisnik - a večinski vlasnik ga nemože tek tako -tj nikako deložirat.
  3. Poštovanje! Molio bih odgovor na slijedec'e pitanje: Poslije smrti majc(inog drugog supruga sa kojim je posjedovala stan ,ostavinskom rastavom dodjeljna joj uz pola stana još jedna trec'ina , a djeci pokojnika dvije trec'ine pokojnikovog dijela stana.Situacija je c(ista i nedavno je došlo riješenje o upisu u katastar po novom stanju vlasništva. No me?utim na ostavinskoj raspravi je majci rec(eno da kao vlasnik c(etri trec'ine ima pravo doživotno koristiti stan koji je stekla i u kojem živi. Odmah nakon ostavinske rasprave, bez ikakvog riješenja-dijeca pokojnika - koja nikada nisu živjela u spornom stanu -zatražila su prodaju stana i podjelu imovine. Uspio sam ih malo primirit do dolaska upisa u katastar - ali sada su ponovo pokrenuli to pitanje. Pitanje dakle glasi : da li moja majka ima pravo doživotnog korištenja stana ili po zakonu mora prodati stan i isplatiti ostalim nasljednicima njihov dio(2 trec'ine)jer situacija postaje neugodna (prijetnje ,navodne tužbe...) Zahvaljujem!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija