Jump to content

dane05

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. zanima me da li Grad Zagreb daje jednokratnu pomoć ukoliko roditelji nemaju prebivalište u Zagrebu u trajanju od pet godina. naime, prijatelji su u Zagrebu od devetog mjeseca pa ih zanima imaju li pravo na tu pomoć, a vidim da je jedan od uvjeta za dobivanje prebivalište najmanje pet godina...molim vas za pomoć ukoliko netko ima informaciju...hvala!
  2. hvala na pokušaju, ali ovo što si napisao za mirovinski staž je ustvari staž osiguranja(tako piše u ZOMO), dakle nije točno, pa molim nekoga tko je upućeniji da mi odgovori. znači, razlika mirovinskog staža i staža osiguranja, prema zakonu o mirovinskom osiguranju...
  3. može li mi netko objasniti razliku između mirovinskog staža i staža osiguranja( prema Zakonu o mirovinskom osiguranju)? bila bih jako zahvalna, naime spremam ispit iz radnog i socijalnog i trebam pomoć...hvala unaprijed!
  4. Draga hrabrica, hvala na podršci...da, nisam otvorila porodiljni, odnosno predala sam samo zahtjev za tri mjeseca dobivanja novčane naknade u slučaju smrti novorođenčeta. kao nezaposlena, porodiljni sam trebala otvoriti kad se beba rodi, a s obzirom na njegovu preranu smrt, to nisam učinila nego sam predala samo taj zahtjev za tri mjeseca naknade(jer nisam vidjela logiku u tome da šaljem taj "redovni" zahtjev kad je beba umrla, a ni u hzzo-u mi nisu rekli da ga trebam poslati). zahtjev su mi odbili jer, dakle, nisam već korisnica prava na rodiljnu i roditeljsku brigu. a kako sam mogla biti kad sam do dana prije bebine smrti skupljala potrebne dokumente koje treba predati uz zahtjev? znači, beba je umrla, ja zahtjev nisam poslala te sam nakon dva mjeseca poslala zahtjev da mi se odobri tri mjeseca dobivanja novčane naknade na koja imam pravo po zakonu. e sad, stvar je u tome da sam već trebala biti korisnica porodiljnog da bih ostvarila pravo dobivati novce još tri mjeseca... napominjem da se isti dokumenti prilažu uz oba zahtjeva, dakle, vidljivo je iz onoga što sam poslala da imam pravo na naknadu, ali eto... prema hzzo-, trebala sam otvoriti porodiljni isti dan kad sam došla iz rodilišta, tako da u slučaju da mi beba umre, ja sam već korisnica pa ću imati pravo još tri mjeseca...ma jooooj...užas... iskreno, već mi je dosta, žalbu sam napisala tek toliko da vidim što će mi odgovoriti, tako mi je već svejedno za sve...
  5. Draga istra 15, hvala Vam na podršci. mučna je bila odluka uopće poslati zahtjev, jer razmišljam kao i ,vjerujem, većina roditelja: što će mi ti novci kad moje bebe nema?! iz istog razloga nisam otišla podići novce koje smo dobili od općine, jer ne mogu zamisliti situaciju da se tamo pojavim i kažem da sam došla po novce. iako su odobreni, iako nam iz općine poručuju po drugim ljudima da dođemo. ne želimo, ni muž ni ja. na rješenje hzzo-a sam se žalila, ne zato jer silno želim novce, nego sam osjetila potrebu napisati im da u njihovoj ispostavi nisam dobila dobar savjet, odnosno nisu mi rekli kako da ostvarim svoja prava. uglavnom, ono što sada želim jest pomoći roditeljima ako se, ne daj bože, nađu u istoj situaciji. dakle, nezaposlena majka zahtjev za korištenje rodiljne i roditeljske pomoći šalje kada se beba rodi i kada skupi sve potrebne dokumente. ako beba umre, majka ima pravo još tri mjeseca dobivati novčanu pomoć, dakle samo ako je već korisnica tog prava, odnosno ako je poslala zahtjev. ako taj zahtjev nije poslala, nego je poslala zahtjev da joj se odobri samo tri mjeseca dobivanja novčane pomoći zbog smrti bebe(kao u mom slučaju), zahtjev će joj biti odbijen. ja sam postupila po nekoj logici- poslala sam taj zahtjev za tromjesečnu pomoć jer sam mislila da nema smisla slati onaj prvi zahtjev jer je beba umrla kad bih odmah poslije trebala poslati i ovaj koji sam poslala. napominjem da se uz oba zahtjeva prilažu isti dokumenti, tako da je vidljivo i iz mog zahtjeva imam li pravo na pomoć(a prema zakonu imam). moj zahtjev je odbijen. dakle, ja sam trebala: -unatoč tome što je beba umrla poslati onaj prvi zahtjev pa odmah zatim i onaj koji sam i poslala - znati da će moja beba umrijeti pa brže bolje trčati u hzzo i slati zahtjev?!?!?!?!?!?!?grozno!!! pitanje koje se meni sad vrti po glavi: što bi trebala učiniti majka kojoj beba umre pri porodu? kako da ona ostvari svoja prava, pogotovo ako u hzzo-u ne znaju što im je činiti i ne znaju savjetovati majku???!!! vjerujem da će mnogi pomisliti: kako ta majka u takvoj situaciji može uopće misliti o takvim stvarima, ali ja samo želim da kao roditelji možemo ostvariti svoja prava i dobiti potrebne informacije na mjestima gdje to i očekujemo. iskreno se nadam da ovu temu nitko neće otvarati zbog osobne potrebe, nikome ne želim takav gubitak.
  6. Poštovani, molim da mi pomognete savjetom ukoliko je to u vašoj moći. skratit ću priču koliko je to moguće. rodila sam svoje prvo dijete početkom dvanaestog mjeseca 2009. umro je nakon 17 dana. u tih sedamnaest dana njegova života nisam predala zahtjev za ostvarenje prava na rodiljnu i roditeljsku brigu, jer je bilo nemoguće u tako kratkom roku skupiti sve potrebne dokumente, da ne duljim oko toga previše, a i nije mi se žurilo, mislila sam da ima vremena, novci su mi bili zadnji na pameti. moja beba je umrla. ja više o pravima nisam razmišljala. dok me drugi nisu nagovorili da pošaljem zahtjev i ostvarim pravo na tri mjeseca naknade u slučaju smrti novorođenčeta. zahtjev sam teškom mukom poslala. ali sam ga poslala. zahtjev je odbijen jer "nisam korisnica prava na rodiljnu i roditeljsku brigu za novorođeno dijete i nisam podnijela zahtjev za isto". dakle, činjenica jest da ja taj zahtjev nisam podnijela, nego sam podnijela samo zahtjev koji se šalje u slučaju smrti novorođenčeta. a zašto? jer su mi tako rekli u hzzo-u, dakle nisu mi rekli da trebam poslati taj sporni zahtjev, a i meni se činilo čudnim poslati ga kad moje bebe nema. e sad...puno pitanja mi se vrti po glavi, ali ne želim vas time zamarati, samo vas molim da mi kažete ima li smisla pisati žalbu na koju imam pravo,rok još nije prošao, odnosno, hoću li time išta postići? od rođenja djeteta je prošlo više od 4 mjeseca, ima li smisla sad im poslati zahtjev koji nisam poslala, pa onda opet onaj zahtjev za slučaj smrti bebe? tema je užasna i ispričavam se ako sam nejasna i štura. nezaposlena sam i naknada bi iznosila oko 1660 kn. molim vas pomozite mi ako možete, cijenim svaki savjet!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija