Jump to content

Lucica

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Budući sam totalni laik možda sve to gledam pogrešno, ali što je s onim "vlasništvo obvezuje". Drugi suvlasnik (kaže odvjetnik da je to u ovom slučaju svakako RH) nije brinuo o toj nekretnini npr. uvođenju plina, telefona, plaćanju komunalija itd.
  2. Hvala na odgovoru, ali i dalje mi nije jasno kako se radi o nepoštenom posjedu kada roditelji nisu niti mogli kupiti drugu polovicu kuće. Čak što više morali su potpisati da se slažu s odlukom suda o konfiskaciji. Osim toga, kako da sada od države otkupimo tu drugu polovicu?
  3. Imam pitanje u vezi stjecanja dosjelošću. Radi se o kući koja je imala dva suvlasnika (svaki je bio vlasnik pola kuće). Roditelji su 1965. godine od jednog suvlasnika kupili njegovu polovicu, a drugu nisu mogli jer je drugi suvlasnik bio „nepoznato odsutan“ (tako piše i u starom posjedovnom listu). Kuća se nalazi na jednoj katastarskoj čestici, a dvorište i vrt na drugoj. Prema kupoprodajnom ugovoru obje čestice predane su roditeljima na trajno korištenje „u smislu čl. 39. Zakona o nacionalizaciji najamnih zgrada i građevinskog zemljišta“. 1968. godine drugi suvlasnik proglašen je suradnikom okupatora, te je njegova polovica konfiscirana, odnosno postala je društveno vlasništvo. Dakle, već 45 godina roditelji žive u kući koja je pola njihova, a pola društvena, a društveno je i zemljište (obje čestice). U aktualnom zk izvatku, čestice čine jedno, a kuća drugo ZK tijelo. U teretnom listu uknjiženo je pravo korištenja zemljišta (obje čestice) za korist svakodobnog vlasnika zgrade dok zgrada postoji. Od Službe za imovinsko-pravne poslove dobila sam potvrdu da bivši suvlasnik („suradnik okupatora“) nije podnio zahtjev za povrat imovine. Jedan odvjetnik mi je rekao da, zbog jako dugog kontinuiteta, imamo elemente za stjecanje dosjelošću čak i prije 8.10.2011. kada će biti ispunjen i rok od 20 godina za stjecanje dosjelošću nekretnina u društvenom vlasništvu. Drugi odvjetnik je rekao da nemamo pravo, jer posjed nije pošten – roditelji su znali da kupuju samo pola kuće, pa sad ne mogu tražiti sve, praktično bi od države trebali otkupiti drugu polovicu. Molim vaše mišljenje!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija