Jump to content

ivanstarim

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Gdje stoji ta obveza ? Gledam zakon o pdv-u i pravilnik i nigdje nema toga. Postoji knjiga izdanih računa i tu je posebno navedena kolona redni broj i posebno broj računa. Zar nije redni broj zapisa u knjizi izraz slijednosti računa, a ne broj računa. Zar nije apsurdno da tablica ima dve kolona koje imaju iste informacije. Po tome da li mogu imati slučajno generirani (jedinstveni) broj izlaznog računa ili moram nekome (i kada) ne neki način dokazati slijed izdavanja tih računa. Zar nije upis u knjigu izdanih računa upravo manifestacija te informacije ?
  2. Da li se radi o istim ugovorima ? Postoji li uopće ugovor o skrbništvu ? Saznao sam da ne netko imao ugovor o skrbništvu (nakon kojeg bi nešto ostalu nekome) i da je na kraju ipak morao djeliti sa nasljednicima ?
  3. Čitam glede nasljedstva svega i svačega, netko investira, a zbog nužnog dijela netko drugi može uživati u tome. Zanima me također jedna situacija. Majka i otac imaju sina jedinca. Otac ima kćer iz prošlog braka. Majka je vlasnik kuće, koju i otac i majka žele da dobije sin (koji ju je i financirao). Zanemarimo mogućnost sklapanja ugovora o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju. 1. Ako majka proda sinu kuću za 1 kunu, no sin plati porez na promet nekretnina koji traže poreznici, da li kćer jednog dana može tražiti neki nužni dio tranzijentno da je otac po nekoj logici bio vlasnik pola kuće ? 2. Recimo ista situacija, no da je otac vlasnik kuće. Sada opet isto, otac proda kuću za jednu kunu no sin plati porez na promet nekretnina koji traže poreznici. Da li kćer jednog dana može tražiti neki nužni dio tranzijentno da je otac po nekoj logici bio vlasnik pola kuće ?
  4. Hvala na odgovorima. Zanima me još nešto. 1. Ako poništimo ugovor o darovanju u slučaju smrti i napravimo ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, kako se također sugerira. Da li tada sestra (polu-sestra) može u slučaju smrti oca tražiti nužni dio u kući ? Također da li tada ugovor o uzdržavanju mora biti za uzdržavanje samo majke ili i majke i oca ? 2. Nije tu prisutna želja da se isključi netko koliko smo napravili grešku u koracima sa ovom investicijom, da se postavlja pitanje jednog dana kako mi se može obiti o glavu. Ne razmišljaš o tome, a onda čuješ svakakve priče. Ima otac neka poljoprivredna zemljišta, šume i sl. od starine u Slunju za koje nema problema da se dijele i utvrđuju kao nužni djelovi. Naravno jedno je kuća u okolici Zagreba, a drugo takvo zemljište. E sada, tko određuje koliki je nužni dio i da li je ona zadovoljena u tome. Sve to ako ona ne pristane na podjelu kako odluče majka i otac.
  5. Ovo mi djeluje zanimljivo da bračnu stečevinu rješe za života. Kako da otac na sudu prizna majčino vlasništvo ? Kako se ta procedura zove, gdje se obavlja, ima li neka standardna izjava ? Pošto imamo već ugovor o darovanju u slučaju smrti, da li se može dodati ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, ili se mora prvo poništiti prvi ? No ipak mi djeluje jednostavnije rješenje to priznanje majčinog vlasništva.
  6. Poštovanje, imamo sljedeću situaciju u obitelji. Ja sam sin jedinac, no otac ima kćer iz prošlog braka. Ona ne komunicira sa nikim iz obitelji zbog osobnih razloga. Ja sam sa ocem i majkom, na majčinom zemljištu izgradio kuću u okolici Zagreba prije dosta godina. Majka je kupila zemljište za vrijeme braka sa mojim ocem (nije ga nasljedila npr.) i uz moju pomoć, a za izgradnju kuće sam čak dignuo kredit koji otplaćujem. Zemljište (sa kućom) se u vlasničkim papirima vodi na moju majku. Otac i majka žele da meni ostane kuća sa zemljištem te smo napravili ugovor o darovanju u slučaju smrti. Da li moja sestra (zapravo polu-sestra) ima pravo na nekakvi nužni dio kuće kada umre otac ili umre moja majka ? Ako majka prva umre, otac neće raditi problem oko uknjižbe vlasništva, no da li u toj situaciji može sestra nešto zakomplicirati, jer ona zapravo nije u nikakvoj vezi sa mojom majkom ? Ako umre otac, da li ona može tražiti formiranje nekakvog nužnog dijela, ako se kuća ne vodi na oca ? Hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija