Jump to content

Dvopivar

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Dvopivar objavio

  1. Pozdrav! Molim Vas informaciju u vezi mogućnosti ostvarivanja zdravstvenog osiguranja za osobu iznad 65 g. starosti, dakle s ispunjenim uvjetima za mirovinu. Riječ je o osobi s dvojnim državljanstvom (kanadsko - hrvatsko) koja je na teritoriju HR boravila u razdoblju 1991-2001. Tijekom tog razdoblja zasnovala je i radni odnos u dvije tvrtke u ukupnom trajanju od dvije godine. Budući da se ta osoba želi trajno nastaniti u Hrvatskoj, odnosno vratiti u domovinu, možete li mi reći ima li kakva prava na ostvarivanje zdravstvenog osiguranja i na koji ih način može ostvariti? Puno hvala!
  2. Aha, to je to znači. Mislio sam da mora biti neka kvaka... Puno hvala!
  3. Poštovanje! Može li mi netko odgovoriti na pitanje iz područja zakonodavstva - naime, radeći neki posao skrenuta mi je pozornost na odredbe čl. 88 Ustava RH koji glasi ovako: čl. 88: "...Hrvatski sabor može, najviše na vrijeme od godinu dana, ovlastiti Vladu Republike Hrvatske da uredbama uređuje pojedina pitanja iz njegova djelokruga, osim onih koja se odnose na razradu Ustavom utvrđenih ljudskih prava i temeljnih sloboda, nacionalna prava, izborni sustav, ustrojstvo, djelokrug i način rada državnih tijela i lokalne samouprave. Uredbe na temelju zakonske ovlasti ne mogu djelovati unatrag. Uredbe donesene na temelju zakonske ovlasti prestaju vrijediti istekom roka od godinu dana od dana dobivene ovlasti, ako Hrvatski sabor ne odluči drukčije." Znači li ovo de facto da su sve Uredbe kojih se moramo pridržavati u svom svakodnevnom radu zapravo nevažeće ako su starije od godine dana??? To mi se čini vrlo malo vjerojatno, da ne kažem nebulozno, ali jednostavno ne mogu naći nikakvo drugo objašnjenje, a tekst mi se čini vrlo egzaktan - uredbe prestaju važiti istekom roka od godine dana. Zna li netko možda o čemu je riječ u ovoj priči? Hvala!
  4. Naravno, pojavili su se problemi. Danas je moja mater, na koju auto glasi, bila na policiji i pokušala to učniti, na što joj je žena rekla da ne može ništa bez dokumenata i da čeka jesen kad će na snagu stupiti novi zakon koji omogućuje odjavu auta bez dokumenata. Naravno da nije ništa spominjala o kazni od... koliko ono??? 5 000 kn? Koja će, naravno, uredno doći, uopće ne sumnjam. Što sada? Što je s opcijom prijave krađe automobila, što i nije daleko od istine, u datim okolnostima?...
  5. Da, tako sam i ja nekako mislio, onda ću tako učiniti. Hvala na pomoći! Pozdrav...
  6. Pozdrav! Molim pomoć u vezi jedne, kako sada vidim, velike gluposti koju sam napravio prije nešto manje od godinu dana. Naime, prodao sam auto jednom tipu koji ga je uredno platio i po tome pitanju nije bilo nikakvih problema, ali bez napravljenog kupoprodajnog ugovora, iz jednostavnog razloga što je kupac tvrdio kako se oko toga ne moramo posebno nalaziti te da će mi on poslati ispunjeni ugovor na kojemu samo moram ovjeriti potpis kod javnog bilježnika pa onda vratiti njemu, a onda će on napraviti prijenos. U svojoj beskonačnoj naivnosti i gluposti tako sam i postupio, da bi tip nakon nekoliko dana promijenio mobitel - jedino što znam o njemu je njegovo ime (dakle, čak niti prezime). E sad - što se može učiniti u datoj situaciji? S autom nisu rađeni nikakvi prekršaji i nema neplaćenih kazni ni slično, ja se još uvijek nadam da je u pitanju samo njegova aljkavost i da će poslati taj ugovor kada istekne osiguranje, ali što ako to ne učini? Mogu li otkazati auto na MUP-u iako više nemam ni tablica ni dokumenata, ili ga prijaviti kao ukradenog, ili?... Zahvaljujem!
  7. Poštovanje! Najljepše se zahvaljujem na odgovoru, tako nekako sam i sam pretpostavljao, no molim Vas za još jedno malo pojašnjenje: naime, pola sela je - u tom slučaju - građeno bespravno. Gledao sam katastarski plan, velika većina čestica na kojima su sada lijepe kuće se vode kao pašnjaci ili voćnjaci. Ako općina proširi građevinsku zonu do toga područja, da li postoji teoretska šansa za legalizaciju, iako je veličina parcele samo 140 kvadrata? Hvala!
  8. Pozdrav svima! Molim za pravnu pomoć oko sljedećeg: nakanjujem se kupiti nekretninu na Pelješcu, mali jednoetažni objekt površine oko 40 kvadrata, na parceli koja se katastarski vodi kao voćnjak, a velika je samo 140 kvadrata. Objekt je sagrađen pitaj Boga kad, ali najvjerojatnije postoji već nekih 30-ak godina, što se nikako ne može dokazati jer nije ucrtan. Za sada nije u građevinskoj zoni, no uvidom u Arkod čini se da je pola sela izgrađeno na poljoprivrednim površinama! Zanimljivo je da je objekt, dok je bivši vlasnik u njemu stanovao, imao sve priključke - vodu, struju, telefon - pa čak i KANALIZACIJU. Kako javna poduzeća uopće mogu dati priključke ako objekt nema uredne dozvole??? Molim komentare i pomoć... premišljam se da li da ju uopće kupim ili ne, nisam pametan?!?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija